taharii pisze:Absolutnie nigdy w życiu nic nie dolewaj do gotowej chemii. Nigdy ;)
Nigdy nie mów nigdy.
Rodanek potasu jako dodatkek do wywoływacza pozytywowego np Fenala, w cz-b prosesie odwracalnym.
Bromek potasu jako antyzadymiacz do przeterminowanych materiałów.
taharii pisze:Ja w stabilizatorze kąpie film już poza procesorem. Tak zresztą jest w instrukcji. Do stojącego na stole koreksu wlewam stabilizator i tam sobie spokojnie stoi przez zadany czas, bez mieszania.
Dokładnie tak.
taharii pisze:Potem delikatnie wyjmuję z koreksu i jest cacy.
STAB z C-41 też? Mi zawsze wychodziło z nim coś nie teges.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
taharii pisze:Potem delikatnie wyjmuję z koreksu i jest cacy.
Choćbym nie wiem jak delikatnie wyjmował film z kąpieli to po powieszeniu nadmiar STABA spływa smugami i tak zasycha tworząc zacieki. Co prawda nie wpływa to na jakość obrazu np. przy skanowaniu, ale wygląda paskudnie...
Jak wrócę do domu to poszukam C41 jakiegoś, bo może ja tego zwyczajnie nie zauważyłem...
Przy skanowaniu nie widać a kolorów nie powiększam, więc może przeoczyłem?
W mojej ocenie zacieki mogą powstać z kilku powodów:
1/ zbyt twardej lub zbyt miękkiej wody użytej do przygotowania stabilizatora
2/ za dużej lub za małej ilości koncentratu stabilizatora
3/ zbyt małej skuteczności płukania przed stabilizacją
Ponieważ wywołany film był bardzo śliski podejrzewam, że roztwór stabilizatora został przygotowany na wodzie osmotycznej lub demineralizowanej. Lepiej się sprawdza przygotowanie stabilizatora na roztworze wody wodociągowej zmieszanej z wodą demi (osmotyczną). Proporcje można dobrać doświadczalnie wykorzystując jakiś stary film.
Choćbym nie wiem jak delikatnie wyjmował film z kąpieli to po powieszeniu nadmiar STABA spływa smugami i tak zasycha tworząc zacieki. Co prawda nie wpływa to na jakość obrazu np. przy skanowaniu, ale wygląda paskudnie...
Ponoć jest to błąd tetenala. Stężenie ostatniej kąpieli, podane w instrukcji, jest za duże. Ponoć trzeba rozcieńczyć dwukrotnie.
Jakiś chętny do sprawdzenia? Ja na razie nie robię C-41.