Która Mamiya TLR?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Nie bądźcie tacy małostkowi.
A właściwie najlepsza będzie Mamiya 6, bo tak samo lekka i kwadratowa :mrgreen:
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

graphia pisze:No właśnie na ten głos liczyłem jac :) Robię sobie w tej chwili Seagullem.... nawet coś tam wychodzi. Ale... czy Yaśka 124g lub Rolleicord (bo na Rolleiflexa nie stać) da mi więcej?
Najlepszym czytaj: tanio, dobrze, ostro, nieciężko itp... rozwiązaniem może być Bronisława SQ. Czyż nie?
Z tych TLRów to chyba tylko te najlepsze Rolleicordy by dały jakąś zauważalną różnicę ( w stosunku do Sigula), no ale tanie też nie są (kilka set zł trzeba liczyć).
Ogólnie z aparatów które tu wymieniacie to mam/miałem wszystkie. Tej Mam C to szybko się pozbyłem z uwagi właśnie na ciężkość i nieporęczność w stosunku do moich oczekiwań od tak małego/uniwersalnego itp itd aparatu.
Jesli chodzi o jakość obrazu i poręczność to wg mnie najlepszy będzie Rolek lub Rolleicord.
Jeśli mają natomiast być wymienne obiektywy itp , czyli rozbudowany system to trzeba się zastanowić (jaki format itp). No i ceny są wtedy wyższe.
Zbieraj na Rolleicorda.
graphia
-#
Kontakt:

Post autor: graphia »

Rolleicorda którego? Vb? Bo przecież można i zbierać na Rolleiflexa 2,8 :)
Pet
-#
Kontakt:

Post autor: Pet »

jac123 pisze:Tej Mam C to szybko się pozbyłem z uwagi właśnie na ciężkość i nieporęczność w stosunku do moich oczekiwań od tak małego/uniwersalnego itp itd aparatu.
A kto Ci powiedział, że Mamcie serii C, to małe aparaty? Bo to, że uniwersalne to akurat prawda. Może Twoje oczekiwania były chybione?
jac123 pisze:Jeśli mają natomiast być wymienne obiektywy itp , czyli rozbudowany system to trzeba się zastanowić (jaki format itp). No i ceny są wtedy wyższe.
No i własnie w przypadku serii C, która MA wymienne obiektywy, to ta cena jest niezbyt wygórowana.
jac123 pisze:Zbieraj na Rolleicorda.
Bym się pod tym podpisał...
...pod warunkiem, że nie zależy Ci na wymiennych obiektywach i że kwota rzedu 1000 zł mimo wszystko nie jest Ci straszną, bo tyle mniej więcej kosztują obecnie modele Va, Vb. W starsze bym nie inwestował.
graphia
-#
Kontakt:

Va wiszą w tej chili po 5 stówek.... ale ja musiałbym zobaczyć jakiś skan z tego szkła.... bardzo lubię standardowe obiektywy i lubię się nimi posługiwać :)
Pet
-#
Kontakt:

graphia pisze:Va wiszą w tej chili po 5 stówek....
Tak? A gdzie jeśli można wiedzieć? Bo jeśli sprawne i w dobrym stanie, to brać i się nie zastanawiać. Nawet dwa - jednego do użytku, a drugiego na handel. Przy czym jakoś mnie te 5 stówek nastawia podejrzliwie.
graphia pisze:ale ja musiałbym zobaczyć jakiś skan z tego szkła....
Służę uprzejmie: https://www.flickr.com/photos/calluna_v ... 405322655/

PS: OK. Sam znalazłem te dwa Rollki po pięć stówek, w których nie domykają się kominki. Jakoś się nie dziwię, że się nie domykają, bo to nie są oryginalne kominki od Rolleicordów, tylko od Rolleiflexów. Werdykt: oba to składaki. Pytanie czy tylko kominki mają zmienione czy w całości są samodziałami chałupniczej roboty.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014, 13:39 przez Pet, łącznie zmieniany 1 raz.
graphia
-#
Kontakt:

Twoje Pet?
Pet
-#
Kontakt:

Moje.
graphia
-#
Kontakt:

Podeślij mi ze dwa duże skany jeśli możesz.... chciałbym zerknąć na coś większego :) może nawet większego od 3000 px na boku? Da się?
biuro(at)graphia.pl

[ Dodano: Śro 31 Gru, 2014 ]
po 5 stówek http://allegro.pl/rolleicord-vb-i4940504137.html , http://allegro.pl/rolleicord-vb-i4940503876.html
Pet
-#
Kontakt:

graphia pisze:Podeślij mi ze dwa duże skany jeśli możesz.... chciałbym zerknąć na coś większego :) może nawet większego od 3000 px na boku? Da się?
biuro(at)graphia.pl
Dać to się i da, ale nie w najbliższym czasie. Oryginały skanów, mam w tej chwili na dysku twardym, który jest zakopany głęboko w jednym z pudeł przeprowadzkowych i nawet nie za bardzo wiem w którym bo wszystkie szare. Skaner i negatywy ukryte równie dobrze. Dopóki się nie rozpakuje niestety nie będę mógł zaprezentowac nic w większej rozdzielczości, a to rozpakowywanie trochę mi zajmie.

Rzuć okiem na PS z mojego przedostatniego posta i wystrzegaj się Va za pięć stówek.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Taki kominek od Rolka to dobra rzecz. Sam kominek nawet sporo kosztuje, jakby co można sprzedać.
Pet
-#
Kontakt:

A jakże. Tyle tylko, że modele Va (w przeciwieństwie do Vb) nie miały demontowanego kominka, więc ciekawym jest jak ktoś go do nich przyfastrygował.

Swoją droga kupować składanego Rolleicorda Va za pięć stów z częściami od flexa, żeby sprzedać kominek... no ciekawa koncepcja.
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp

Pet pisze:A jakże. Tyle tylko, że modele Va (w przeciwieństwie do Vb) nie miały demontowanego kominka, więc ciekawym jest jak ktoś go do nich przyfastrygował.

Swoją droga kupować składanego Rolleicorda Va za pięć stów z częściami od flexa, żeby sprzedać kominek... no ciekawa koncepcja.
No ale to są modele Vb, tak przynajmniej głosi opis. A części są od Rolka (nie od Flexa).

[ Dodano: Śro 31 Gru, 2014 ]
Jakby co to tutaj jest ładny model (który?), w podobnej cenie:
http://www.ebay.pl/itm/Rollei-ROLLEICOR ... 2347e3c924
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014, 13:59 przez jac123, łącznie zmieniany 1 raz.
Pet
-#
Kontakt:

A! To przepraszam. Zwracam honor sprzedającemu. Zasugerowałem się tym co napisał graphia, że chodzi o Va.
jac123 pisze:Jakby co to tutaj jest ładny model (który?), w podobnej cenie:
III

Zwróć jeszcze uwagę na koszt wysyłki.
graphia
-#
Kontakt:

czym różnią się Vb od Va?
ODPOWIEDZ