A właściwie najlepsza będzie Mamiya 6, bo tak samo lekka i kwadratowa

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Z tych TLRów to chyba tylko te najlepsze Rolleicordy by dały jakąś zauważalną różnicę ( w stosunku do Sigula), no ale tanie też nie są (kilka set zł trzeba liczyć).graphia pisze:No właśnie na ten głos liczyłem jac :) Robię sobie w tej chwili Seagullem.... nawet coś tam wychodzi. Ale... czy Yaśka 124g lub Rolleicord (bo na Rolleiflexa nie stać) da mi więcej?
Najlepszym czytaj: tanio, dobrze, ostro, nieciężko itp... rozwiązaniem może być Bronisława SQ. Czyż nie?
A kto Ci powiedział, że Mamcie serii C, to małe aparaty? Bo to, że uniwersalne to akurat prawda. Może Twoje oczekiwania były chybione?jac123 pisze:Tej Mam C to szybko się pozbyłem z uwagi właśnie na ciężkość i nieporęczność w stosunku do moich oczekiwań od tak małego/uniwersalnego itp itd aparatu.
No i własnie w przypadku serii C, która MA wymienne obiektywy, to ta cena jest niezbyt wygórowana.jac123 pisze:Jeśli mają natomiast być wymienne obiektywy itp , czyli rozbudowany system to trzeba się zastanowić (jaki format itp). No i ceny są wtedy wyższe.
Bym się pod tym podpisał...jac123 pisze:Zbieraj na Rolleicorda.
Tak? A gdzie jeśli można wiedzieć? Bo jeśli sprawne i w dobrym stanie, to brać i się nie zastanawiać. Nawet dwa - jednego do użytku, a drugiego na handel. Przy czym jakoś mnie te 5 stówek nastawia podejrzliwie.graphia pisze:Va wiszą w tej chili po 5 stówek....
Służę uprzejmie: https://www.flickr.com/photos/calluna_v ... 405322655/graphia pisze:ale ja musiałbym zobaczyć jakiś skan z tego szkła....
Dać to się i da, ale nie w najbliższym czasie. Oryginały skanów, mam w tej chwili na dysku twardym, który jest zakopany głęboko w jednym z pudeł przeprowadzkowych i nawet nie za bardzo wiem w którym bo wszystkie szare. Skaner i negatywy ukryte równie dobrze. Dopóki się nie rozpakuje niestety nie będę mógł zaprezentowac nic w większej rozdzielczości, a to rozpakowywanie trochę mi zajmie.graphia pisze:Podeślij mi ze dwa duże skany jeśli możesz.... chciałbym zerknąć na coś większego :) może nawet większego od 3000 px na boku? Da się?
biuro(at)graphia.pl
No ale to są modele Vb, tak przynajmniej głosi opis. A części są od Rolka (nie od Flexa).Pet pisze:A jakże. Tyle tylko, że modele Va (w przeciwieństwie do Vb) nie miały demontowanego kominka, więc ciekawym jest jak ktoś go do nich przyfastrygował.
Swoją droga kupować składanego Rolleicorda Va za pięć stów z częściami od flexa, żeby sprzedać kominek... no ciekawa koncepcja.