Szerokość negatywu 120

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
hmpawel
-#

Szerokość negatywu 120

Post autor: hmpawel »

Cześć

Niedługo będę wywoływał pierwszy w życiu negatyw typu 120. Pytanie może głupie, ale jaką on ma dokładnie szerokość? Czy szerokość kliszy jest taka sama jak szerokość papierowej taśmy ochronnej? Chciałbym wcześniej ustawić odpowiednio szpule od koreksu i poćwiczyć wkręcanie na jakimś pasku papieru. No ale to pierwszy negatyw tego typu i dlatego nie mam żadnego wzorca do prób.

Z góry dzięki za informację.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

hmpawel pisze:Czy szerokość kliszy jest taka sama jak szerokość papierowej taśmy ochronnej
Dokładnie tak. Sam negatyw jest oczywiście krótszy, sztywniejszy i bardziej śliski, więc łatwiej się wkręca w szpule niż papier.

Powodzenia!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: Szerokość negatywu 120

Post autor: mrek »

hmpawel pisze:Cześć

Niedługo będę wywoływał pierwszy w życiu negatyw typu 120. Pytanie może głupie, ale jaką on ma dokładnie szerokość? Czy szerokość kliszy jest taka sama jak szerokość papierowej taśmy ochronnej? Chciałbym wcześniej ustawić odpowiednio szpule od koreksu...
Nie wiem jaki masz koreks ale chyba każdy daje się ustawić skokowo na szerokość filmu. Źle się nie ustawią.
Najtrudniej jest wsunąć początek, bo jeśli to np GP, to ma tendencje do wybrzuszania się i jest wtedy "za wąski". Spokojnie podtrzymuj środek i celuj w początek prowadnic.
Pomaga także położenie szpuli na koreksie w poprzek (nie wpadną wtedy do środka), początkiem prowadnic do góry. Możesz wtedy dwiema rękami układać film i wsuwać do prowadnic.
Pamiętaj żeby tarcze ustawić tak, że aby oba początki prowadnic były naprzeciw siebie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Skąd jesteś? Mam kilka testowych negatywów na potrzeby 'przyuczania'...
Awatar użytkownika
hmpawel
-#

Re: Szerokość negatywu 120

Post autor: hmpawel »

mrek pisze: Nie wiem jaki masz koreks ale chyba każdy daje się ustawić skokowo na szerokość filmu. Źle się nie ustawią.
Właśnie sprawdziłem i faktycznie, szpulka posiada wycięcia i nie da się jej zablokować w pozycji innej niż właściwa. Jakoś nie zwróciłem na to uwagi, bo do tej pory zawsze skręcałem na minimum (film 135).

Dzięki Taharii za propozycję, ale jak film ma taką szerokość jak papier ochronny to już sobie poradzę z materiałem ćwiczebnym :).
Pozdrawiam,
Paweł
arooj
-#

Post autor: arooj »

Myślę, że tytuł powinien zawierać słowo "akutancyjne", tak dla zasady i "pro forma" : ). Nie, żebym się czepiał ; ).
arooj
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

120 łatwiej się nawija w porównaniu do 135, bo jest krótszy.
Jak poradzisz sobie z początkiem filmu, to reszta pójdzie jak po maśle :-)
ODPOWIEDZ