Witam
chcę kupić do Hasselblada 501 obiektyw 250 mm, ale nie wiem na który się zdecydować, czy Sonnar T* f5,6 - 250 czy Tele-Tessar T* f4 - 250. Co Radzicie. Pozdrawiam
Leszek
Leszek1307 pisze:Witam
chcę kupić do Hasselblada 501 obiektyw 250 mm, ale nie wiem na który się zdecydować, czy Sonnar T* f5,6 - 250 czy Tele-Tessar T* f4 - 250. Co Radzicie. Pozdrawiam
Leszek
biorąc pod uwagę, że Twoje body nie ma migawki, to Tele-Tessar odpada, gdyż jest to wersja bez migawki (F lub FE). Szukałbym wersji CF tego obiektywu.
Dziękuję Ci bardzo, nie zwróciłem uwagi na oznaczenie. Tessar ma CF-kę ale 350 -tkę, a 250-ki CF chyba nie ma. Zdecyduję się na Sonnar CF f/5,6 250mm.
Jeszcze raz dziękuję.
Jest jeszcze do dyspozycji Sonnar Superachromat 250/5.6 CF, więc trzeba uważać przy kupowaniu. Wspomniana wersja nie ma np blokady na nieskończoności, przeznaczona jest np. do fotografowania w podczerwieni.
Niestety nie wiem. Też kupuję w sklepach na eBayu, aby mieć ew. możliwość zwrotu. Jeżeli jesteś z Warszawy, to widzę, że jest wczesna wersja CF tego obiektywu w interfoto.eu (wczesna, bo jeszcze z napisem Prontor). Kiedyś chciałem kupić tam obiektyw, którego stan był opisany jako bardzo dobry, a w którym nie można było naciągnąć migawki. Na szczęście byłem na miejscu. Dlatego polecam sprawdzić sprzęt osobiście lub upewnić się co do zwrotów.
Mam też na oku obiektyw ale OPTON Oberkochen, jest to wersja obiektywów zeissowskich produkowana dla Polski w czasach komuny pod zmienioną nazwą, ale boję się go kupować bo nie wiem czy nie jest on odpowiednikiem kitowych obiektywów z oznaczeniem CB?
Ja bym osobiście polecał nie 250 mm a 350, wersję nowszą - to jest bardzo zacny obiektyw, bardzo ostry i mimo pozorów te 350 milimetrów na 6x6 to nie jest jakiś strasznie długie szkło. Mój znajomy używa właściwie głównie tego szkła.
Zastanawiałem się na temat 350-tki, mam standard 80 Plannar CFE, 150 Sonnar CF. Uważasz że przeskok ze 150 na 350 nie będzie za duży? Wiem że 350 ma jeśli dobrze pamiętam chyba 9 szkieł w 8 grupach (mówię o CF) ale za jakość trzeba płacić, jej cena na ebayu to ok plus minus 3000PLN.
Leszek1307 pisze:Zastanawiałem się na temat 350-tki, mam standard 80 Plannar CFE, 150 Sonnar CF. Uważasz że przeskok ze 150 na 350 nie będzie za duży? Wiem że 350 ma jeśli dobrze pamiętam chyba 9 szkieł w 8 grupach (mówię o CF) ale za jakość trzeba płacić, jej cena na ebayu to ok plus minus 3000PLN.
Leszek1307 pisze:Jeśli możesz to chętnie się z nim skontaktuję. Patrzyłem na INTERFOTO.EU ale mają tam CF prawie za pięć tys.
w tym sklepie ceny niczego nie urywają, wiec patrz też na Ebay, tam wcale nie musi być drożej. Jeżeli budżet Cię nie ogranicza, to wersję C bym odpuścił.