Fomapan 4x5 100
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Chłopaki tragedyia! Nic nie wyszło! Negatywy (dwa) stały się kompletnie przeźroczyste. Nie wiem czy powodem tego jest źle włożony film chociaż miałem wrażenie, że włożyłem go poprawnie ( w prawej ręce i po prawej stronie miałem wcięcie ). Wywoływałem fome 100 w R09 1+25 na litr wody 20C i 6,5 minuty. Oprócz tego lekko co jakiś czas poruszałem kuwetą i wkładałem i wykładałem negatyw, jak kolega polecał. Może ma ktoś jakiś przepis sprawdzony?
zupełnei czyste, nic nawet literki gdzieś na krawędzi? Pomyliłeś wywoływacz z utrwalaczem, albo R-09 jest do kibla.
[ Dodano: Pią 12 Gru, 2014 ]
[ Dodano: Pią 12 Gru, 2014 ]
to żle. Prawa ręka palec wskazujący na wycięciu, na górze, wtedy patrzysz na emulsję.rafpifpaf pisze:Wcięcie miałem na dole.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Źle się zrozumieliśmy. Gdy prawą ręką trzymałem film to miałem wcięcie po prawej stronie i u góry, ale jak wkładałem to wcięcie było jakby na dole szitki i dalej po prawej stronie (nie zmieniając położenia ręki przy wkładaniu) . Czyli chyba dobrze?
Wydaję mi się, że problem leży w złym przepisie. Negatyw jest kompletnie przeźroczysty nie ma żadnego śladu po emulsji. Za dużo Rodinalu? Na stronie digitaltruth jest 10 różnych przepisów. A na ulotce fomy jest fomadol R09 (to samo co rodinal?) 1+40, 20c i 6-7 minut. Czyli wychodzi, że prawie o połowę mniej wywoływacza przy tym samym czasie co wcześniej wywoływałem. Co o tym sądzicie?
Wydaję mi się, że problem leży w złym przepisie. Negatyw jest kompletnie przeźroczysty nie ma żadnego śladu po emulsji. Za dużo Rodinalu? Na stronie digitaltruth jest 10 różnych przepisów. A na ulotce fomy jest fomadol R09 (to samo co rodinal?) 1+40, 20c i 6-7 minut. Czyli wychodzi, że prawie o połowę mniej wywoływacza przy tym samym czasie co wcześniej wywoływałem. Co o tym sądzicie?
Bez urazy. Problem siedzi między klawiaturą, a oparciem krzesła.rafpifpaf pisze:Wydaję mi się, że problem leży w złym przepisie.

Jestem na 99% pewien, że pomyliłeś odczynniki. Najpierw włożyłeś do utrwalacza.
"Jakby"? Jeżeli jest jak piszesz, to włożyłeś arkusz do kasety podłożem do obiektywu. Ale nawet w takiej sytuacji jak wyżej napisał taharii, powinien być choć ślad obrazu. To tylko 2-3EV niedoświetlenia.rafpifpaf pisze:ale jak wkładałem to wcięcie było jakby na dole szitki i dalej po prawej stronie
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Zrobiłem dzisiaj kolejne testy i udało się poprawnie wywołać negatyw. Tym razem użyłem zwykłego koreksu (bez szpuli) zamiast kuwet. Przepis FOMA100 + R09 to 1:50, 20C, 8 minut. Nie wnikam już co się stało z tamtymi. Pewnie tak, jak kolega J.A. napisał "Problem siedzi między klawiaturą, a oparciem krzesła" :) W każdym bądź razie dziękuje Wam za pomoc i zaangażowanie w mój problem!