2.25x3.25 - taki format
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
2.25x3.25 - taki format
Czy któryś z Kolegów Korexowiczów spotkał się z formatem 2.25x3.25? Ostatnio wpadł mi w oko aparacik jedzący takie cuda. Można to gdzieś jeszcze kupić (chodzi mi o nowe) czy lepiej ciąć z 6.5x9?
Re: 2.25x3.25 - taki format
Używam, między innymi, takiego formatu. Cięcie z 6,5x9 to robota awykonalna. Próbowałem na kliszach które dostałem od kolegi. Ja zamawiam w http://www.wephota.de/. Aby było taniej decyduję się na większą ilość pudełek. Z tego co kolega mi przekazał to wiem że taka mozliwość istniej również w Adoxie ale ceny pewnie będą jeszcze większe. Wephota tnie Fomę. Ja zamawiałem Fomę 100.flip265 pisze:Czy któryś z Kolegów Korexowiczów spotkał się z formatem 2.25x3.25? Ostatnio wpadł mi w oko aparacik jedzący takie cuda. Można to gdzieś jeszcze kupić (chodzi mi o nowe) czy lepiej ciąć z 6.5x9?
Przy zakupie tego formatu weź jeszcze pod uwagę jak będziesz wywoływał klisze. To też nie jest takie proste.
Cen nie pamiętam bo kupowałem pewnie z rok temu.flip265 pisze:A jak to cenowo wychodzi? Bo ja to słabo z niemiecka.... Co do wywoływania to nie wiem co mam brać pod uwagę, wołam w d-76
Co do wywoływania to nie chodziło mi o wywoływacz tylko w czym wywołasz z uwagi na nietypowy format. Ja używam przerobionego przez siebie koreksu Krokus 800.
Porysować na pewno dasz radę. Do cięcia arkuszy trzeba się bardzo dobrze przygotować. Szablon, osłona itd.flip265 pisze:nie dał bym rady?
Gdybyś chciał to robić więcej niż kilka razy, warto by zamówić jakiś wykrojnik, coś w stylu takich co służą do wycinania zdjęć do dokumentów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z tego co pamiętam to cena była niższa niż fomy100 w formacie 4x5. Dzisiaj nie mam czasu aby szperać w archiwum ale jutro może coś znajdę. Wszedłem na stronę Wephot-y na której jest cennik z 2013 roku. Cena klisz NP22 (Foma100) w formacie 2,5x3,5 wynosi 12,32Euro/ 25sztuk czyli ponad 2zł za sztukę.flip265 pisze:Raczej kuwetka, a o ceny pytam tak mniej więcej- czy np. cena 2.25x3.25 nie jest wyższa niż 4x5. W sumie czemu uważasz, że wycięcie jest awykonalne? Mając gilotynę i jakiś sztywny "wzór" nie dał bym rady?
Co do cięcia to pamietaj że musisz to robić w całkowitej ciemności. Jeżeli masz noktowizor to zadanie jest prostsze, ja niestety robiłem to po ciemku i mimo iż miałem zrobiony szablon nic z tego nie nadawało się do włożenia do holdera.
Do swojego Graflexa używam czasami kasetę na film 120. Może na początek takie rozwiązanie zastosuj.
Czyli do przeżycia cena. A z wykrojnikiem pokombinuję, tylko żebym znalazł kogoś kto mi to zrobi...
Dzięki za odpowiedzi. Jakby ktoś coś jeszcze wiedział w temacie to czekam
Ale szitka to zawsze szitka ;)Do swojego Graflexa używam czasami kasetę na film 120. Może na początek takie rozwiązanie zastosuj.
Jak Ci się uda to chętnie skorzystam z Twojej pomocy i zlecę Ci docięcie klisz 6,5x9cm na format 2,25x3,25 które leżą w zimnej piwnicy.flip265 pisze:Czyli do przeżycia cena. A z wykrojnikiem pokombinuję, tylko żebym znalazł kogoś kto mi to zrobi...Ale szitka to zawsze szitka ;)Do swojego Graflexa używam czasami kasetę na film 120. Może na początek takie rozwiązanie zastosuj.
Przy okazji może ktoś odpowie z kolei czy kaseta z tej aukcji: http://allegro.pl/kaseta-linhof-6-5x9-2 ... 62434.html pasuje do Graflexa na format 2,25x3,25 ?
ta kaseta z Allegro nie będzie pasowała,jest 6,5x9cm,do Graflexa są takie http://www.ebay.com/itm/Vintage-2-1-4-x ... 2eda77a887LD pisze:Jak Ci się uda to chętnie skorzystam z Twojej pomocy i zlecę Ci docięcie klisz 6,5x9cm na format 2,25x3,25 które leżą w zimnej piwnicy.flip265 pisze:Czyli do przeżycia cena. A z wykrojnikiem pokombinuję, tylko żebym znalazł kogoś kto mi to zrobi...Ale szitka to zawsze szitka ;)Do swojego Graflexa używam czasami kasetę na film 120. Może na początek takie rozwiązanie zastosuj.
Przy okazji może ktoś odpowie z kolei czy kaseta z tej aukcji: http://allegro.pl/kaseta-linhof-6-5x9-2 ... 62434.html pasuje do Graflexa na format 2,25x3,25 ?
sam przycinam sobie szitki,mam dwie gilotyny z ustawionymi wymiarami,na jednej szerokość,a na drugiej długość,do tego dziurkacz biurowy do znaczenia strony emulsji,też z ogranicznikiem
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: