Jaka waga w ciemni?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Jaka waga w ciemni?
Hej,
no właśnie, może ktoś coś podpowie? Nakupiłem chemii a jedyna waga jaką mam to zwykła kuchenna do 5kg, ale niestety jej dokładność jest w okolicy 2-5g więc zdecydowanie za mała na potrzeby ciemni. Widzę że najtańsze wagi precyzyjne/jubilerskie zaczynają się od 10zł, warto czy lepiej wziąć coś lepszego za np. kilka-dziesiat zł?
Edit: są nawet za 7zł ale to już chyba przegięcie -_-
no właśnie, może ktoś coś podpowie? Nakupiłem chemii a jedyna waga jaką mam to zwykła kuchenna do 5kg, ale niestety jej dokładność jest w okolicy 2-5g więc zdecydowanie za mała na potrzeby ciemni. Widzę że najtańsze wagi precyzyjne/jubilerskie zaczynają się od 10zł, warto czy lepiej wziąć coś lepszego za np. kilka-dziesiat zł?
Edit: są nawet za 7zł ale to już chyba przegięcie -_-
Ja mam taką http://allegro.pl/waga-kieszonkowa-jubi ... 98832.html tyle, że moja kosztowała 30 zł...
- technik219
- -#
Wystarczy. Kiedyś odważałem na takiej i wszystko było jak trzeba http://wagaelektroniczna.pl/photos/waga ... 379412.jpg
Lux mea lex
- technik219
- -#
Tak jest wszędzie, gdzie elektronika zastępuje stare, opierające się na prawach fizyki metody. Termometry elektroniczne, wagi elektroniczne, ciśnieniomierze elektroniczne nie są tak wiarygodne jak termometry rtęciowe, ciśnieniomierze rtęciowe ze stetoskopem, wagi szalkowe. Co do wag, podstawa to przestrzegać oznaczonej maksymalnej odważki. Jak napisane max. 200 gramów, to tak ma być. Dobra waga, jak się na niej położy 300 gramów najwyżej pokaże "EEEE". Chińska może już nic więcej nie pokazać, albo potem pokazywać co chce.sweetek pisze:Kiedy raz zrobiłem na porządnej szalkowej i dokładnymi odważnikami.... chemia zaczęła działać jakby inaczej....
To musiał być błąd przekraczający 5% naważki, bo taka jest tolerancja receptur fotograficznych. Wywoływacze konfekcjonowane fabrycznie nie są odważane tylko odmierzane po dokładnym ujednorodnieniu składników. Przy taśmie w warszawskim Fotonie siedziało kilka kobitek, które odpowiednimi łyżkami nabierały odczynniki i wsypywały do woreczków. Jak się zagadały, to zdarzało się, że któraś zapomniała czy już wsypała łychę boraksu i na wszelki wypadek dosypywała następną. Dlatego fotonowska chemia raz działała tak, innym razem inaczej albo wcale (jak się za bardzo zagadały, to w ogóle zapominały czegoś wsypaćsweetek pisze: chemia zaczęła działać jakby inaczej....

[ Dodano: Pią 03 Lip, 2015 ]
Pokusiłem się o sprawdzenie wyrobu pod nazwą Fenal W 14. Mam kilka pudełek tego specyfiku, wszystkie z logo Foma i o jednakowej szacie graficznej, na 2,5 litra.
Według oryginalnej receptury masa składników na 1 litr roztworu wynosi 68,35 grama, czyli na 2,5 litra będzie to 170,875 grama. I w istocie, na każdym opakowaniu widnieje "net weight 170g". Po zważeniu zawartości każdego pudełeczka waga pokazała: 184,56 g., 190,2 g, 181,7 g, (waga wraz z woreczkami foliowymi, we wszystkich przypadkach jednakowymi, niemożliwe, żeby dwa niewielkie woreczki foliowe ważyły14 gramów, mogą ważyć najwyżej 1 gram). Wnioski każdy wyciągnie sam

Lux mea lex
Foton b.wysoko cenię za specyfiki, ale nie za ich produkcję, tylko skład (mówimy o chemikaliach). Fomy w ogóle nie cienię bo nic sensownego sami (zero, zero nic po przecinku) nie wymyślili. Mam 4 paczki pieciolitrowego W-14, nabyte na Allegro za jakieś śmieszne pieniądze. Trzy ważą między 381 a 384 g. Jedna waży 372 g.*technik219 pisze:Wnioski każdy wyciągnie sam
Z tego zakupu używam specyfiku od roku, działa b.dobrze. A jedna torebka kosztowała zł 1400 gdy była kierowana do sprzedaży.
Cytując klasyka "także tego"
Moja niechęć do Fomy się tyko pogłębiła.

*Pytanie jak to się ma do 170g w paczce na 2,5 litra?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
http://allegro.pl/waga-jubilerska-elekt ... bi_c=52910
ja mam taką - doskonale się sprawdza, dokładność rzekomo do 0,1g
ja mam taką - doskonale się sprawdza, dokładność rzekomo do 0,1g
- technik219
- -#
- figureliusz
- -#
13 zeta i to działa?technik219 pisze:A ja mam taką i też nie narzekamhttp://allegro.pl/waga-jubilerska-elekt ... 59771.html
Planowałem wykorzystać kogoś w Warszawie za browara do odważenia składników ale jeśli to działa to chyba się skuszę :D
- technik219
- -#
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr