mętny wywołycz.

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

mętny wywołycz.

Post autor: nord »

potrzebowałem urobić świeżą chemię do wywołania kilku negatywów i ze zdziwieniem stwierdziłem, że D76 wyszedł mi mętnie. oczywiście wylałem go aby nie narazić się na sromotę. dziś ubełtałem D23 i otrzymałem podobny rezultat. tym razem jednak w celach badawczych :mrgreen: przepuściłem pięciokrotnie płyn, przez papierowe filtry.

nie dziwiłoby mnie takie zjawisko, ale wiele razy robiłem już te wywoływacze i nigdy nie spotkałem się z czymś takim. ma się rozumieć, że odczynniki miałem swoje i że nie był to wywoływacz z torebki. zastanawiam się, czy nawet czysty już wywoływacz nadaje się do użycia i co może powodować taką bądź co bądź zawiesinę. może się siarczyn przeterminować zamknięty szczelnie w woreczku?
piday
-#

Post autor: piday »

Mi D-76 - robiony z odczynników i na wodzie destylowanej - zawsze wychodzi mętnie (także jak da mu się odstać 24h to nie udaje mi się go zdekantować na czysto) i go filtruję (ale raz, a nie pięć ;-)). Nigdy nie miałem z tego powodu problemów.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Tak zawsze jest nico mętnawy, ale tym razem było tak, że nie widziałem drugiej ścianki zlewki. :roll:
ODPOWIEDZ