Filtry multicontrast Agfy do papierów Ilforda

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

luke44
-#

Filtry multicontrast Agfy do papierów Ilforda

Post autor: luke44 »

Czy filtry multicontrast od Agfy da się zastosować do papierów Ilforda? Czy muszę kupić kolejny zestaw filtrów od Ilforda?

Pozdrawiam,
luke

jasna strona mocy: Canon EOS 50 + 50/1.8 | Mamiya 7 + 80/4 | Graflex Speed Graphic + 150/5.6 (Rodenstock Sironar-N)
ciemna strona mocy: LPL 7700 + 50/2.8 (Rodenstock Rodagon) + 105/5.6 (El-Nikkor)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Da się. Mam, używam zarówno do MCP jak i MG IV i Xpress. Wszystko "jak trza".
Lux mea lex
luke44
-#

Post autor: luke44 »

Przełożenie jest 1:1, czy muszę uwzględniać jakieś różnice?

Pozdrawiam,
luke

jasna strona mocy: Canon EOS 50 + 50/1.8 | Mamiya 7 + 80/4 | Graflex Speed Graphic + 150/5.6 (Rodenstock Sironar-N)
ciemna strona mocy: LPL 7700 + 50/2.8 (Rodenstock Rodagon) + 105/5.6 (El-Nikkor)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Ja tam nic nie przekładałem ;-) Z filtrów Ilforda mam tylko 2-3-4, zresztą używam różnych papierów i nawet się nie zastanawiałem nad tym, czy np. "3" Ilforda ściśle pokrywa się z "3" Agfy.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

Nie korzystałem nigdy z filtrów Agfy, taką informacje znalazłem w Way Beyond Monochrome II wydanie, 304 strona. To że się różnią to fakt, ale moim zdaniem nie przeszkadza to żeby użyć ich do papierów np. Ilforda czy Fomy.
Załączniki
differences in filters.jpg
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

da się ale z papierów Ilforda wyciśniesz znacznie więcej stosując filtry Ilforda...
Joan
-#

Post autor: Joan »

chodor pisze:Nie korzystałem nigdy z filtrów Agfy, taką informacje znalazłem w Way Beyond Monochrome II wydanie, 304 strona. To że się różnią to fakt, ale moim zdaniem nie przeszkadza to żeby użyć ich do papierów np. Ilforda czy Fomy.
Dzięki za ten bardzo ciekawy wykres/tabelę, a ja zawsze myślałam że filtry Agfy są najlepsze, bo tak wszędzie słyszałam, zresztą innych nie mam, ewentualnie głowicę do koloru.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Tylko proszę zwróćcie uwagę na jedno: wykres obrazuje kontrastowości uzyskiwane na papierze danej firmy z firmowymi filtrami, a papier obrabiany jest w różnych wywoływaczach. Żeby można było te dane w jakikolwiek sposób porównywać, powinny być podane kontrastowości np. dla filtrów Ilforda z papierem Agfy i filtrów Agfy z papierem Ilforda. A tak to o niczym nie świadczy, bo MCP może mieć sam z siebie mniejszy zakres kontrastowości niż MG IV. Jest to bardzo prawdopodobne, bo pamiętam porównanie MG IV z Polymaxem, które wypadło bardzo na niekorzyść Polymaxa.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ