O szitkach w Rolleiflexie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
Tego typu komentarze też na blogu?
dokonać wybory -> dokonać wyboru
dokonać wybory -> dokonać wyboru
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
-
- -#
- Kontakt:
A propos Gossenów: czy Wasze światłomierze niedoświetlają (zawyżają odczyt) o 0,2 EV, tak jak mój?
Ostatnio zmieniony 09 lis 2014, 11:07 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
-
- -#
- Kontakt:
dzięki, tak - zdecydowanie preferuję Gosseny
[ Dodano: Nie 09 Lis, 2014 ]
Gosseny od reszty mają odchyłkę o ok 0,3 ev. Ale to raczej wynika z zamotania innych producentów bo jeśli dobrze pamiętam to Gossen mierzy na 18% szarości a tamte 12 czy 13%. Tak samo jak Gossen mierzą światłomierze w aparatach Leici i Contax.

[ Dodano: Nie 09 Lis, 2014 ]
Gosseny od reszty mają odchyłkę o ok 0,3 ev. Ale to raczej wynika z zamotania innych producentów bo jeśli dobrze pamiętam to Gossen mierzy na 18% szarości a tamte 12 czy 13%. Tak samo jak Gossen mierzą światłomierze w aparatach Leici i Contax.
- technik219
- -#
Swojego czasu miałem w rękach Sixomat Flash, Digipro F i Starlitea, i z ciekawości sprawdziłem czy wszystkie mierzą w tych samych warunkach tą samą wartość. Wszystkie pokazywały w punkt tą samą wartość.JaZ99 pisze:A propos Gossenów: czy Wasze światłomierze niedoświetlają (zawyżają odczyt) o 0,2 EV, tak jak mój?
da się kupić,robię cały czas na tym formacie,tyle że drogo.Jeśli kupić nowego Adoxa 100 II w ilości
10 paczek/25 szt.,to już jest lepiej,coś 17 EUR za paczkę.
Ja też przycinam,dwie obcinarki z ogranicznikami i dziurkacz biurowy,i to idzie jak burza.
Najlepiej wychodzi z formatu 5x7",4 szitki bez odpadów.
Ten format robi też Ilford i Foma
10 paczek/25 szt.,to już jest lepiej,coś 17 EUR za paczkę.
Ja też przycinam,dwie obcinarki z ogranicznikami i dziurkacz biurowy,i to idzie jak burza.
Najlepiej wychodzi z formatu 5x7",4 szitki bez odpadów.
Ten format robi też Ilford i Foma
-
- -#
- Kontakt:
tak, ja też miałem parę sztuk, wszystkie identyczne wyniki miałyFikumiku pisze:Swojego czasu miałem w rękach Sixomat Flash, Digipro F i Starlitea, i z ciekawości sprawdziłem czy wszystkie mierzą w tych samych warunkach tą samą wartość. Wszystkie pokazywały w punkt tą samą wartość.JaZ99 pisze:A propos Gossenów: czy Wasze światłomierze niedoświetlają (zawyżają odczyt) o 0,2 EV, tak jak mój?

mnie kusi założyć taką ściankę do Ercony 6x9

-
- -#
- Kontakt: