propozycja na mocno analogowy obrazek

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Poniewaz mnie arczi68 zaczepiles abym cos napisal:

Obrazek

Obrazek

Trudno sie sprzeczac, ze te zdjecia byly zrobione na czyms innym niz film. Wiec chyba recepta jest taka, ze nalezy uzyc kamery z dobrym obiektywem, film o czulosci mniej wiecej dobranej do warunkow oswietleniowych i wywolac sposobem, ktory nam sie najbardziej podoba. W przypadku obu sampli byl to chyba film Arista 100, wolanie w rodinalu. Aczkolwiek na slub radzilbym lepszy film, re-branded foma ma czasem zle nalozona emulsje. "kolezka" nie rusza mnie, fajowe okreslonka sa jak super street naklejony na zlomie. Inni forumowicze slusznie Ci napisali zebys zrobil trening w miejscu gdzie bedzie slub. Nawet z modelem. Prawdziwego slubu nie bedziesz mial mozliwosci powtorzyc. Zycze Ci abys zrobil dobre zdjecia, bo to czy beda mniej czy bardziej analogowe to mniej wazne.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
arczi68
-#

Post autor: arczi68 »

trumil9 pisze:................. Inni forumowicze slusznie Ci napisali zebys zrobil trening w miejscu gdzie bedzie slub. Nawet z modelem. Prawdziwego slubu nie bedziesz mial mozliwosci powtorzyc. Zycze Ci abys zrobil dobre zdjecia, bo to czy beda mniej czy bardziej analogowe to mniej wazne.
dzięki za konkrety ;

spokojnie , standardowa obsługa foto imprezy będzie .... już tam zapewne jakiś zawodowiec pucuje szkła od swojej syfry ...... , a te moje foty to będzie tylko superBONUS z minionych lat .... ; zresztą tylko pod takim warunkiem zgodziłem się podjąć wyzwanie .....(mój kolega jest świadom , że nie daję mu żadnej gwarancji satysfakcji z moich przyszłych wypocin - bo nie robiłem tego już blisko 20 lat ...... - co nie oznacza , że się do tematu nie przyłożę najlepiej jak potrafię .......) ;
liczę , że wszystko się uda perfekcyjnie .... bo dlaczego miałoby się nie udać skoro dawniej zawsze się udawało .... ? W swoim młodocianym życiu zrobiłem od Ado Z grubo ponad 100 ślubów , zawsze B&W , zawsze szkłami manualnymi ; nigdy nie miałem wtopy ;

[ Dodano: Pon 16 Cze, 2014 ]
rbit9n pisze:........na dole możesz też wybrać sposób mieszania.............
jak mam to odczytywać ? np. 1 min ; oznacza mieszanie ( parę sekund) co minutę ?
analogicznie 30 s ; mieszanie przez parę sekund co 30 s ? ......tak mi logika podpowiada
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

arczi68 pisze:jak mam to odczytywać ? np. 1 min ; oznacza mieszanie ( parę sekund) co minutę ?
analogicznie 30 s ; mieszanie przez parę sekund co 30 s ? ......tak mi logika podpowiada
Dokładnie tak. Jest jeszcze mieszanie rotacyjne i co 3 s, czyli w zasadzie ciągle. I najciekawsze jest to, że to rotacyjne daje dłuższe czasy niż to co 3s.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
arczi68
-#

J.A. pisze:...........Dokładnie tak. .............
ok.
czy te parametry dotyczą miąchania przez przewracanie koreksu czy również dotyczą pokręcania szpulkami ? pytam bo nie mogę znaleźć zatyczki do koreksu i będę musiał kręcić

Dalej pozostaje aktualne pytanie z mojego pierwszego postu ; może jeszcze się ktoś wypowie w tej sprawie ?
Aby należycie przygotować się do realizacji mojego wyzwania , jutro rano muszę już podejmować pierwsze decyzje zakupowe materiałów do wstępnego przetestowania ... a nie chciałbym wykupywać pół hurtowni ... ;-)
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

arczi68 pisze:ok.
czy te parametry dotyczą miąchania przez przewracanie koreksu czy również dotyczą pokręcania szpulkami ? pytam bo nie mogę znaleźć zatyczki do koreksu i będę musiał kręcić
Raczej przewracania. Kręcenie to nie najlepszy pomysł, ale w sumie przez dziesięciolecia tak się wołało, więc i kręcić można.
Użyj czasu jak dla przewracania. A docelowo i tak będziesz po testach, więc to nie problem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
arczi68
-#

Winien jestem dopisania podsumowania tematu ;

12 typów negatywów + 8 typów zup = 96 wykonanych próbek + próbka bonusowa;
bagatela .... 4 doby przyjemnej zabawy ......

zbliżona scena , identyczny sprzęt , zbliżone warunki oświetleniowe , identyczne parametry skanowania każdej próbki

Do ścisłego finału przeszło 5 , poniżej prezentowanych próbek, z których szerokie grono osób "wychowanych" na obrazku analogowym wybrało tą NAJBARDZIEJ ANALOGOWĄ.
Wg tej próbki sfotografowałem znajomemu ( w prezencie ślubnym ) jego własny ślub. Wszystko wyszło perfekcyjnie; ludziom którzy oglądali efekt mojej pracy - zdjęcia bardzo się podobały ; ..... ciągle ktoś pyta mnie o możliwość wykonania dla niego tego typu zdjęć na jakichś imprezach........ :shock:

Jestem ciekaw Waszej ( jako osób doskonale znających temat fotografii analogowej)opinii w tytułowym temacie.
Jak myślicie, która próbka zwyciężyła w castingu na NAJBARDZIEJ ANALOGOWY obrazek ?

Arczi

kliknięcie na każdą poniższą próbkę powiększa ją do formatu zdjęciowego 13x18cm
Załączniki
A.jpg
B.jpg
BONUS.jpg
C.jpg
D.jpg
>>wypijmy za blendy<<
m6nj
-#

Post autor: m6nj »

Nie wiem dlaczego jak dotąd padł tylko raz kodak trix.. przecież to najlepszy film do forsowania.. 6400 nawet da sie tym sensownie zrobić:

http://yoonson.blogspot.com/2010/11/cie ... szawa.html

Każdy ma swój gust ale pchany ilford? fuuu
Awatar użytkownika
hmpawel
-#

Post autor: hmpawel »

m6nj pisze:Nie wiem dlaczego jak dotąd padł tylko raz kodak trix.. przecież to najlepszy film do forsowania.. 6400 nawet da sie tym sensownie zrobić:

http://yoonson.blogspot.com/2010/11/cie ... szawa.html

Każdy ma swój gust ale pchany ilford? fuuu
Bardzo fajne. Właśnie idzie do mnie Trix i miałem zamiar naświetlać na 3200. Po oglądnięciu twoich 6400 jeszcze pomyślę :)
Możesz coś więcej napisać jak wywoływałeś ten 6400 w d76 1+1?
Pozdrawiam,
Paweł
m6nj
-#

Post autor: m6nj »

Zdjęcia nie są moje, jak to wołane to już autora trzeba pytac, bede u niego w weekend to podpytam. Ja sie nie wygłupiam i trixa świece tylko nominalnie.
ODPOWIEDZ