Film 18 minut, po angielsku, bez napisów. Relacja z projektu, w którym 4 fotografów wzięło Hasseblada i 1 rolkę filmu:
www.youtube.com/watch?v=gQ--S-wG_lk
PS. Jest też zobrazowane użycie światłomierza z kopułką :)
Projekt: ONE ROLL OF FILM
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Projekt: ONE ROLL OF FILM
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Re: Projekt: ONE ROLL OF FILM
Phi!JaZ99 pisze:PS. Jest też zobrazowane użycie światłomierza z kopułką :)
amatorzy!
;)
Taaa a pisanie bzdur bez zastanowienia za to nie wymaga wysiłku. Tu cytat
"Pomiar światła padającego nie daje prawidłowego pomiaru nigdy, poza kontrolowanymi warunkami studyjnymi, nie ma praktycznego zastosowania nigdzie. To prosta droga do produkcji negatywów, które raz trzeba kopiować na gradacji 1, a następny na gradacji 3,5, albo 5. "
"Pomiar światła padającego nie daje prawidłowego pomiaru nigdy, poza kontrolowanymi warunkami studyjnymi, nie ma praktycznego zastosowania nigdzie. To prosta droga do produkcji negatywów, które raz trzeba kopiować na gradacji 1, a następny na gradacji 3,5, albo 5. "
I teraz temu zaprzecz merytorycznie. Tylko nie cytuj przykładów ile to razy się udało. Bo z CW udaje się w 75% przypadków. A bez pomiaru w 60%. Wystarczy mieć doświadczenie.
Pokaż mi gościa, który mierzy światło padające i nie korygował go nigdy, ani razu.
Bo na razie to po prostu cytujesz bez zrozumienia.
Przemyśl zanim odpowiesz.
Pokaż mi gościa, który mierzy światło padające i nie korygował go nigdy, ani razu.
Bo na razie to po prostu cytujesz bez zrozumienia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wiedząc co jest głównym tematem moich zdjęć mierzę padające i nie koryguje pomiarów w 75% przypadków poza scenami lekko lub centralnie pod słońce. 90% moich zdjęć to krajobraz w średnim formacie. Nie zdarzyło mi się żebym otrzymał nieprawidłowo naświetlony negatyw, którego nie byłbym w stanie skopiować na papier wedle wcześniej założonej wizji efektu końcowego.
- Minolciarz1979
- -#
A co to ma wspólnego z działem "Bazar"?JaZ99 pisze:Film 18 minut, po angielsku, bez napisów. Relacja z projektu, w którym 4 fotografów wzięło Hasseblada i 1 rolkę filmu:

Panowie, kur..., o co to bicie piany??? Z Bazaru zostało przerzucone do innego działu, aby tu znowu wrócić?? Weźcie się umówcie na solo, jeden niech mierzy po swojemu, drugi po swojemu, zróbcie te same sceny i porównamy kto lepiej mierzy... A ja wam powiem tak - mierzę tylko światło odbite, zawsze z odpowiednią korektą, wystarczy, że powiem (wierzcie lub nie - mam to w doopie), że na swoje 25 negatywów nie spaprałem żadnej klatki jeszcze, a fotografowałem już rózne motywy, ba - nawet cyfrą sprzed 10 lat nie spaprałem żadnego ujęcia, jakoś zawsze mi wszystko wchodzi na jej matrycę, a sporadyczne przepały czy czernie są tylko moim wyborem i tylko wynikającym z jej ograniczeń. Wystarczająco opanowałem uproszczony system strefowy, aby w 95% ujęć mieć zawsze prawidłowo naświetlone zdjęcie. O co ta piana?? Ktoś mierzy padające? Niech mierzy, widać się zna... Ktoś mierzy odbite? Też się, widać, zna...J.A. pisze:Bo na razie to po prostu cytujesz bez zrozumienia.
Rozumiesz co znaczy nigdy? Na marginesie z centralno ważony jest podobny odsetek trafień.czmielek pisze:Wiedząc co jest głównym tematem moich zdjęć mierzę padające i nie koryguje pomiarów w 75%
Nie ja tu wróciłem i nie ja próbuję być błyskotliwy i udawać ciętą ripistę.Minolciarz1979 pisze:O co ta piana?? Ktoś mierzy padające? Niech mierzy, widać się zna... Ktoś mierzy odbite? Też się, widać, zna...
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
??? Jestem święcie przekonany, że zakładałem go w HydeParku. Jeśli to moja pomyłka, to przepraszam, proszę moderatorów o przeniesienie.Minolciarz1979 pisze:A co to ma wspólnego z działem "Bazar"?
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film