Contax Aria

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Vito Corleone
-#
Kontakt:

Contax Aria

Post autor: Vito Corleone »

Korex'owicze!

Powoli rozglądam się za nowym analogiem. Ostatnio wpadł im w oko Contax Aria. Niestety jednak mało o nim informacji po polsku w necie (albo ja słabo szukam).
Być może ma/miał ktoś styczność z tym korpusem, szkłami do niego i mógłby się podzielić odczuciami?

Szukam puszki, która będzie:
-Raczej manualna aczkolwiek AF też nie mówię ,,nie''
-Dość wytrzymała (nie koniecznie pancerna niczym Nikon F5 ale jednak też nie taka którą będę się bał wyciągnąć z torby w gorszych warunkach atmosferycznych)
-DUŻY wizjer
-Dostęp do dobrej/bardzo dobrej optyki (będę szedł z czasem zapewne w stałki 28-35-50-85
-Solidna budowa (nie jakiś leciutka wydmuszka z plastiku
-Wbudowany światłomierz

Aparat na co dzień: Portret, reportaż (raczej w stylu street'a więc miliony klatek na sekunde nie potrzebne)

Póki co w kręgu zainteresowań oprócz Contaxa jest Nikon F100 i Nikon F3.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: Contax Aria

Post autor: mrek »

Vito Corleone pisze:Korex'owicze!

Powoli rozglądam się za nowym analogiem.
-DUŻY wizjer
-Dostęp do dobrej/bardzo dobrej optyki (będę szedł z czasem zapewne w stałki 28-35-50-85

Póki co w kręgu zainteresowań oprócz Contaxa jest Nikon F100 i Nikon F3.
Nie pomijaj Olympusów OM.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Vito Corleone
-#
Kontakt:

Przyznam, że pisząc post właśnie też mi jeszcze wpadł do głowy tyle, że przykladowo Om-2 jest z 1975 roku o ile się nie mylę i fakt, że pucha ma te 40 lat nieco mnie niepokoi.
sejmajnejm
-#

Re: Contax Aria

Post autor: sejmajnejm »

Vito Corleone pisze:Nikon F100 i Nikon F3.
straszny rozstrzał
Vito Corleone
-#
Kontakt:

F100 przez to, że miałem (niestety krótko) ten korpus i był na prawdę bardzo dobry.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Vito Corleone pisze:Być może ma/miał ktoś styczność z tym korpusem, szkłami do niego i mógłby się podzielić odczuciami?
Świetny aparat, używam już chyba 15 lat... Ale ostatnio grzeje plecak raczej, w małym obrazku robię mniej i jak już to contaxem S2. Opytka? W podanym przez Ciebie zakresie są świetne zeissy, ale sprawdź ich dostępność - o ile 50 można łatwo znaleźć, tak pozostałe są mniej dostępne i po dość wysokich cenach.
Wracając do korpusu: wizjer świetny, znakomity pomiar światła, ergonomia bardzo ok o ile nie zmieniasz często trybów pracy. Bez problemu podpina się szkła na M42. Wytrzymały, nie raz mi spadł czy mókł - bez problemu.
Minusy? Dość często aparaty te miały problem z elektryką - system dla bezpieczeństwa "wyłącza" aparat na twardo, by go odblokować trzeba wyjąć na minutę baterie. To się zdarza z bateriami, które nie sa już super świeże. Więcej rzeczy mi nie przeszkadza.
Tak naprawdę kluczowe są szkła - sprawdź ich dostępność.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Vito Corleone
-#
Kontakt:

Wielkie dzięki Jerzy za informacje!
Awatar użytkownika
mrek
-#

Vito Corleone pisze:Przyznam, że pisząc post właśnie też mi jeszcze wpadł do głowy tyle, że przykladowo Om-2 jest z 1975 roku o ile się nie mylę i fakt, że pucha ma te 40 lat nieco mnie niepokoi.
Kurde. Mam dwie takie i nawet nie przyszło mi do głowy liczyć im wieku bo "Olympus był kobietą" (jak Kopernik;)
Produkcję modelu OM-2 zaczęto w roku 1975, został on zastąpiony przez model OM-2n w roku 1979, którego produkcji zaprzestano w roku 1984
podaję za
http://ompl.org/intro.html
Vito Corleone
-#
Kontakt:

Jeśli Olympus to chyba jednak bardziej ku Om-4 bym się skłaniał.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Vito Corleone pisze:Jeśli Olympus to chyba jednak bardziej ku Om-4 bym się skłaniał.
Jeśli cena pasuje, nikt nie zabroni.
Pisałeś o wielkim wizjerze. OM-2 ma najjaśniejszy bo lustro nieprzepuszczalne. OM-2 spot/program ma już półprzepuszczalne więc ciut ciemniejsze. Mam oba, widzę różnicę.
Vito Corleone
-#
Kontakt:

Pojawił się jeszcze Canon A1. Zacny korpus, dobre szkła w dość niskiej cenie...
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Poczytaj jeszcze o Minolcie Dynax 9. Pancerna konstrukcja i dostęp do szkieł jednak większy.
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

skoro masz taki wybór kandydatów, to może warto rzeczywiście brać pod uwagę systemy niekompatybilne z cyfrówkami. Np. wspomniany Canon A1. Ceny obiektywów powinny być niższe. Nikon i Minolta by odpadly.
Pet
-#
Kontakt:

Post autor: Pet »

sejmajnejm pisze:(...) Minolta by odpadly.
No chyba, że Minolta MD, która cenowo prezentuje się bardzo zacnie.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Vito Corleone pisze:Jeśli Olympus to chyba jednak bardziej ku Om-4 bym się skłaniał.
jeśli już to OM-4Ti. OM-4 miał jakiś efekt zasilania i mimo że wyłączony (sam się wyłączał, nie posiadał przełącznika jak OM-2n), potrafił wyczerpać baterię w niespełna miesiąc.

http://rbit9n.blogspot.com/2014/01/om-nom-nom-no.html

http://rbit9n.blogspot.com/2012/02/ommmmmmmmmm.html
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ