To chyba najnudniejsza sesja zdjęciowa:
http://ukfilmlab.com/2014/04/24/film-st ... -and-fuji/
-2EV, +4 EV co za różnica? :)
Po co komu światłomierz, skoro można zgadywać?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
A co tu jest do streszczania? Obrazki same się wyjaśniają.
Można też zawsze użyć automatu:
https://translate.google.com/translate? ... edit-text=
Można też zawsze użyć automatu:
https://translate.google.com/translate? ... edit-text=
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
to ja chyba dobrodzieje coś nie tak robiłem, bo ta nowa portra 400 niedoświetlona 2EV wyszła mnie gorzej niż licho. prześwietlona też pozostawiała wiele do życzenia. a tu widzę, że jest pysznie!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Portra ma zapasu w światłach nawet do 5 blend, fuji raczej 4.
Zauważcie, że tutaj światło jest miękkie więc wyszło fajnie. 2 działki do przodu dla tych filmów to tak na spokojnie można robić i otrzymujemy szczegóły w cieniach a światła są zachowane. Trzeba tylko uważać żeby skóry nie wystawiać na pełne słońce.
Niedoświetlona o 2 blendy wygląda tutaj nieźle ale podejrzewam, że to zasługa świetnego skanowania bo mi niedoświetlona również wychodziła słabo...
Zauważcie, że tutaj światło jest miękkie więc wyszło fajnie. 2 działki do przodu dla tych filmów to tak na spokojnie można robić i otrzymujemy szczegóły w cieniach a światła są zachowane. Trzeba tylko uważać żeby skóry nie wystawiać na pełne słońce.
Niedoświetlona o 2 blendy wygląda tutaj nieźle ale podejrzewam, że to zasługa świetnego skanowania bo mi niedoświetlona również wychodziła słabo...
raczej nie możnaJaZ99 pisze:Można też zawsze użyć automatu:
Każdy film fotograf wiemy kocha kawałek folii porównania zdjęcie ... w UK film Lab na pewno zrobić!
to tak z samej góry, dalej czytać mi się tego bełkotu pseudo po polsku nie chce bo jest to niemożliwe
obrazki obrazkami, ale parę słów wyjaśnienia że goście wzięli filmy takie a takie ( tak sa w tekscie ) i naświetlili widzianą tam scenę w takich i takich i takich warunkach itp itd, serio jak sie chce to się da
-
- -#
niewiele jest do tłumaczenia. Obrazki mówią wszystko. Podsumowanie jest takie, że z niedoświetleniem trzeba bardziej uważać, bo różne warstwy będą różnie reagować i będą przesunięcia kolorów. Przy prześwietleniu jest podobnie, szczególnie światła wypadają w Magentę ale można to kontrolować w postprocesie. Prześwietlenie jest lepiej tolerowane. Trzeba uważać aby skóra nie byla w silnym słońcu. Grande finale jest takie, że film jest fantastyczny i trudno się nie zgodzić ;)
Ja to sie tylko zastanawiam jak oni to zrobili, że Portra 160 niedoświetlona o dwie działy zyskuje ledwie widoczną ciepłą dominantę w stosunku do czułości pudełkowej. Z mojej praktyki wynika, że zarówno stara wersja (VC), jak i ta nowa, niedoświetlone o 1EV leciały w takie buraki, że aż (nie)miło popatrzeć. Było to widoczne zwłaszcza w cieniach, a tu cieplusio, ale milusio.
-
- -#
facet zajmuje się skanowaniem zarobkowo, więc korekcję barwną prawdopodobnie ma opanowaną dobrze.Pet pisze:Ja to sie tylko zastanawiam jak oni to zrobili, że Portra 160 niedoświetlona o dwie działy zyskuje ledwie widoczną ciepłą dominantę w stosunku do czułości pudełkowej. Z mojej praktyki wynika, że zarówno stara wersja (VC), jak i ta nowa, niedoświetlone o 1EV leciały w takie buraki, że aż (nie)miło popatrzeć. Było to widoczne zwłaszcza w cieniach, a tu cieplusio, ale milusio.
Pytanie brzmi: czy udało by mu się tak elegancko skorygować barwy i światła na tradycyjnych odbitkach? Jeśli tak, to fajnie; ale jeśli całe porównanie bazuje na odpowiedniej żonglerce suwaczkami i krzywymi w PS, to szczerze mówiąc nie wiem jaki to ma sens.sejmajnejm pisze:facet zajmuje się skanowaniem zarobkowo, więc korekcję barwną prawdopodobnie ma opanowaną dobrze.