płukanie papierów - jak to robią pro?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
W linkiu do adoramy, jest jedna opinia z 2007. A zamieszczonego zdjęcia nic nie wynika, bo to nawet nie zdjęcie, tylko coś w stylu rendera 3Dtaharii pisze:Moja jest wyższa o 10-15 cm od papierów, które w niej płuczę.
Zresztą - zerknij na linka od ostrego to nie jest mój wykoncepowany patent do opatentowania, tylko zerżnięty z zagramanicznych rozwiązań bo za drogie są...
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Do filmów ale zasada się nie zmienia
https://www.youtube.com/watch?v=rmV_SWjtR0Y
Jak widzisz, żadnych zaworów, owszem nie można kranu odkręcić jak się chce ale tak jak działa, ale to jest dość szeroki zakres tolerancji.
https://www.youtube.com/watch?v=rmV_SWjtR0Y
Jak widzisz, żadnych zaworów, owszem nie można kranu odkręcić jak się chce ale tak jak działa, ale to jest dość szeroki zakres tolerancji.
Nie mam powodu podważać ten film, choć nie wszystko w nim jest takie czarno na białym.
To się nie zgadza z fizyką. To nie ma prawa tak działać. Ale to już nie Twoje zmartwienie, bo Ty pokazałeś to czego oczekiwałem. Teraz ja powinienem czymś konkretnym poprzeć swoje zdanie.
To się nie zgadza z fizyką. To nie ma prawa tak działać. Ale to już nie Twoje zmartwienie, bo Ty pokazałeś to czego oczekiwałem. Teraz ja powinienem czymś konkretnym poprzeć swoje zdanie.
-
- -#
czy szeroki zakres tolerancji to nie wiem. Goście w instrukcji podają, że rura musi napełnić się w 30 sek. Nie ma możliwości regulacji szybkości. Cykl trwa minutę, wiec wpływ jest taki sam jak wypływ. A facet na filmie reguluje kran, bo zbyt szybko wypełniał baniak. Nie widzę rozbieżności między teorią i praktyką ;)
- technik219
- -#
JA, to jednak działa. Ta płuczka, której zdjęcia zalinkowałem ma otwory odpływowe przy dnie. I wielokrotnie się zdarzało, że przy pewnym ustawieniu prędkości dopływu też potrafiła sama zassać i się opróżnić. Nie próbowałem ustalać jak, bo takie opróżnienie nie ułatwia w jej przypadku płukania, ale zaręczam słowem, że zasysała. Więc taharii jednak ma rację, że to działa. Ty też masz rację twierdząc, że papiery wkładane pionowo nie płuczą się w niej równomiernie.
Lux mea lex
Też tak uważam, choć nie chciałem tego pisać jako pierwszy (być może jedyny), bo bym został uznany za trolla, albo w najlepszym razie malkontenta.sejmajnejm pisze:Cykl trwa minutę, wiec wpływ jest taki sam jak wypływ. A facet na filmie reguluje kran, bo zbyt szybko wypełniał baniak. Nie widzę rozbieżności między teorią i praktyką ;)
-> TA PŁUCZKA? <- Mam taką, ona ma otwory jakieś 20 cm od dna i nigdy nie zassała. Chyba że piszesz o innej.technik219 pisze:JA, to jednak działa. Ta płuczka, której zdjęcia zalinkowałem ma otwory odpływowe przy dnie. I wielokrotnie się zdarzało, że przy pewnym ustawieniu prędkości dopływu też potrafiła sama zassać i się opróżnić
-
- -#
Wybaczcie że przerywam ale gdzieś tu na forum było by do przedostatniego płukania jeśli używamy wody stojącej dodać czubatą stołową łyżkę soli na miednice wody. Ten pomysł tyczy się plastiku i barytów? I w jakiej temperaturze płukacie bo ja staram się wlewać wodę ciut ponad 30C bo tiosiarczan się w chłodnej słabo rozpuszcza więc taka powinna być lepsza?
Tak tak, Jasiek, dzwonią tylko gdzie?
Nie do przedostatniej, tylko do drugiej lub trzeciej zmiany wody (filmów to też tyczy).Jasiek Matacz pisze:Wybaczcie że przerywam ale gdzieś tu na forum było by do przedostatniego płukania jeśli używamy wody stojącej dodać czubatą stołową łyżkę soli na miednice wody.
I nie soli kuchennej, tylko siarczynu sodowego, lub wodorotlenku sodu.Jasiek Matacz pisze:dodać czubatą stołową łyżkę soli na miednice wody
Tak.Jasiek Matacz pisze:Ten pomysł tyczy się plastiku i barytów?
Baryty można nawet to co leci wprost z piecyka. Wytrzymają nawet więcej 60-80°C. Z ceratą ostrożniej. Ale najlepiej to sobie wypraktykować.Jasiek Matacz pisze:I w jakiej temperaturze płukacie bo ja staram się wlewać wodę ciut ponad 30C bo tiosiarczan się w chłodnej słabo rozpuszcza więc taka powinna być lepsza?
- technik219
- -#
-
- -#