Dlatego napisalem :) Sam mam dwa takie nieszczescia i probowalem juz wszystkiego lacznie z voodoo i czarna magia - dziala tylko tasma klejaca.jakubbudz pisze: Pierwsze koty za płoty wczoraj zrobiłem 10 odbitek i na moje oko wyszly dobrze , tylko ta maskownica własnie ehh nawet sie ustawic prosto nie da trzeba wlasnie chyba taśmą na stałe![]()
Początki Ciemni
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
--
Maciek
Maciek
Weesee, a z czym tam sie zapoznawacwystarczy spędzić nad nią trochę czasu, pierwej zapoznając się z budową i zasadą działania i można wyregulować. aha, ja cierpliwy jestem, nie raptus, no to i może sie mi udało.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez maqsz, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Maciek
Maciek
he, he, he dobre, dobre. u nas też mrozy (były) i huraganowe wiatry, a moja maskownica prosta jak BAM. ale wiadomo, u nas na ogrzewaniu się nie oszczędza. ale do rzeczy, tak jak napisał Grzesiek, 10 minut ze śrubokrętem i idzie ustawić maskownice PZO jak należy.maqsz pisze:Moze to kwestia klimatu. Tu panie mrozy, wszystko sie gnie :)
ja bym jeszcze radził pociągnąć ją od góry czarnym matowym lakierem. w przypadku plastików i cienkich barytów ma to wpływa na kontrast itepe.
małą ustawić to problem, ale 30x40 może nie jest idealna, ale z nią łatwiej sobie poradzić.A wiesz, ze probowalem? Ale mi sie nie udalo. Moze pokombinuje jeszcze przy 30x40, bo mala mam juz poklejona na sztywno.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Zaraz szefie, ale czy my mamy te same maskownice PZO? Bo w mojej nie widze zadnych srubek poza regulacja marginesow od strony przy zawiasach.rbit9n pisze: he, he, he dobre, dobre. u nas też mrozy (były) i huraganowe wiatry, a moja maskownica prosta jak BAM. ale wiadomo, u nas na ogrzewaniu się nie oszczędza. ale do rzeczy, tak jak napisał Grzesiek, 10 minut ze śrubokrętem i idzie ustawić maskownice PZO jak należy.
Deske maskownicy? Myslisz, ze moga odbicia przebijac?rbit9n pisze:
ja bym jeszcze radził pociągnąć ją od góry czarnym matowym lakierem. w przypadku plastików i cienkich barytów ma to wpływa na kontrast itepe.
--
Maciek
Maciek
- figureliusz
- -#
no, no tylko nie szefie. nie masz śrubek w 30x40? dziwne. u mnie są. myślałem, że o tym piszemy. a z kolei 18x24 odginam łapą i kąty są.maqsz pisze:Zaraz szefie, ale czy my mamy te same maskownice PZO? Bo w mojej nie widze zadnych srubek poza regulacja marginesow od strony przy zawiasach.
jak pisałem, w przypadku plastiku i cienkiego barytu widzę różnice pomiędzy białą i czarną maskownica, więc coś w tym musi być.maqsz pisze:Deske maskownicy? Myslisz, ze moga odbicia przebijac?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
spoko, spoko. tak czy siak, śrubkami kręcąc możesz utrzymać kąty w miarę. nie jest to LPL, ale jak się nie ma co się lubi...maqsz pisze:Tak, w 30x40 mam - przepraszam, zakrecilem sie.
wierzę, ale nie lubię tego typu określeń, po prostu. jeden pacjent przez miesiąc mnie przepraszał po tym, jak go zjechałem za "szefa".maqsz pisze:"Szefie" to nie bylo obrazliwe :)
dobra, koniec OT.
http://www.youtube.com/watch?v=cLjfNM324lw
http://www.youtube.com/watch?v=cLjfNM324lw
Cześć.
Godzinę wertuje tematy by napisać w jak najbardziej pasującym (co byście mnie od razu nie zjedli tutaj;)
A więc szukam sugestii porady logistycznej w sumie. Bo sprzet mam ogarniety i z grubsza wybrany. Od razu powiem, że moja łazienka jest za mała i zero funkcjonalności.
Mam jednak super nadający sie na ciemnie oddzielny pokój, który można zaadaptować na pod wszystko, tylko nie ma ... dostępu do bieżącej wody.
Przewertowałam już podręczniki artykuły i forum i może to pytanie jest głupie - z góry przepraszam, ale czy odbitke juz utrwaloną mogę płukać w innym pomieszczeniu? (chodzi mi o bezpośrednio po utrwaleniu ..powiedzmy przeniesienie jej do łazienki i płukanie pod bieżącą wodą jak bóg przykazał)?
a moze macie jakies inne patenty które mogłabym wykorzystać nie wychodząc podczas procesu z mojej ciemni bez wody?
(zastrzegam, że jesteśmy świeżo po remoncie i kłucie ścian i podciąganie wody nie wchodzi w grę;))
Dzieki i pozdrawiam,
Godzinę wertuje tematy by napisać w jak najbardziej pasującym (co byście mnie od razu nie zjedli tutaj;)
A więc szukam sugestii porady logistycznej w sumie. Bo sprzet mam ogarniety i z grubsza wybrany. Od razu powiem, że moja łazienka jest za mała i zero funkcjonalności.
Mam jednak super nadający sie na ciemnie oddzielny pokój, który można zaadaptować na pod wszystko, tylko nie ma ... dostępu do bieżącej wody.
Przewertowałam już podręczniki artykuły i forum i może to pytanie jest głupie - z góry przepraszam, ale czy odbitke juz utrwaloną mogę płukać w innym pomieszczeniu? (chodzi mi o bezpośrednio po utrwaleniu ..powiedzmy przeniesienie jej do łazienki i płukanie pod bieżącą wodą jak bóg przykazał)?
a moze macie jakies inne patenty które mogłabym wykorzystać nie wychodząc podczas procesu z mojej ciemni bez wody?
(zastrzegam, że jesteśmy świeżo po remoncie i kłucie ścian i podciąganie wody nie wchodzi w grę;))
Dzieki i pozdrawiam,
Witaj, bez kłopotu. Trzeba tylko pamiętać, że plastiki nie lubią zbyt długo się moczyć, więc godzinę nie mogą leżeć w zapomnieniu :) Więc 2-3 odbitki wrzucasz do miednicy z wodą, zanosisz je potem do łazienki, normalnie płuczesz i wracasz do ciemni.Agacziks pisze:czy odbitke juz utrwaloną mogę płukać w innym pomieszczeniu?
Pozdrawiam!