Swoich nie pokażę, bo nie mam złych skanów
Ale tu toczyła się dyskusja o podobnym sprzęcie i na drugiej stronie masz przykładowe skany. Ocena należy do Ciebie.
BTW jeśli fotografujesz też w średnim formacie, to aktualnie na naszym Bazarze jest oferta na Epsona V600. Nie mam nic wspólnego ze sprzedającym, przejrzyj jeszcze A. lub potarguj się - mam ten sprzęt i wg mnie stosunek jakości do ceny jest optymalny.
A czy skaner Epson Perfection 1260 podoła skanowaniu negatywów z w miarę dobrymi wynikami..? Stosunkowo mało jest opinii odnośnie tego skanera w sieci a wiem że on nadaje się do negatywów..
[ Dodano: Nie 10 Sie, 2014 ]
Mam taką prośbę.. Czy ktoś mógłby zrobić takie zestawienie skanerów Canon, Epson .. tych starszych i nowszych które nadają sie do skanowania negatywów..?
czy z Epsona 4490 przeskok na Minoltę Dual Scan IV będzie odczuwalny? Czy dopiero np. taki Plustek Opticfilm 120 spowoduje porządny opad szczeny przy małym obrazku?
na A. DSIV był za 750 PLN i nie poszedł, pisz do sprzedającego czy jeszcze jest. ja 3 lata temu zgarnąłem 4490 za 500 PLN i do internetu jest miodzio, wydruki 20x30 z małego obrazka też, przy 30x45 już trzeba się nagimnastykować.
miałem DSIV rezerwować, ale morotegari zwrócił uwagę na w sumie ważny do koloru fakt. skanowania na mokro się raczej nie dorobię, na V750 też nie planuję wsiadać.
a o Plusteku czy innym Nikonie LS-50 pomarzyć można.
Głupie pytanie ale jak skanować na tym nieszczęsnym Epsonie 4990, który mam w pracy a na którym skany wyglądają jak kupa - nieostro, wyłażą wręcz piksele, jakbym nie ustawiał parametrów.
Aha, do dyspozycji mam program EpsonScan no i standardową wkładkę do negatywów.
figureliusz pisze:Głupie pytanie ale jak skanować na tym nieszczęsnym Epsonie 4990, który mam w pracy a na którym skany wyglądają jak kupa - nieostro, wyłażą wręcz piksele, jakbym nie ustawiał parametrów.
Aha, do dyspozycji mam program EpsonScan no i standardową wkładkę do negatywów.
Ten skaner ma dobrą opinię. Spróbuj pokombinować z odległością ramki od szyby. Nie wiem czy 4990 ma regulowane stopki jak v700, ale trzeba zobaczyć czy to pomoże. Natomiast obsluga epson scsn