Sprzęty z USA

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
taharii
-#

Sprzęty z USA

Post autor: taharii »

Przyjechało do mnie trochę sprzętów z za wody, wszystkie są na 120V i jak wygląda sprawa zasilania ich z naszej 230V sieci?

Czy naprawdę koniecznie potrzebuję transformatora 230->120? Co z częstotliwością u nas jest 50 u nich 60 a tylko zegar ciemniowy jest oznaczony 120V 50-60, czy pozostałe mogą sprawić problem?

Zegar to GraLab 605
Pozostałe śmieci to TIME-O-LITE Darkroom timer, i GraLab 300 (one chyba mają w środku silniczki? mogą chodzić szybciej?).

Rozebrałem Gralaba 605, żeby zobaczyć czy na płycie nie ma jakiejś zworki czy przełącznika do zmiany 120 na 230, pamiętam że kiedyś coś takiego znalazłem w jakimś urządzeniu ale nic nie znalazłem.

Jakieś sugestie? Nie chcę spalić ich przy pierwszym podłączeniu do prądu.
wesu
-#
Kontakt:

Post autor: wesu »

Niektóre urządzenia potrafią same pracować na obu napięciach. Jeśli nie są oznaczone, że pracują na 230V to będziesz musiał mieć transformator :)
Częstotliwością się nie przejmuj bo zegar pracuje jak napisałeś pracuje na 50-60hz. Jeśli nie jest tak oznaczony to na pewno silnik będzie źle odmierzać czas.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2014, 20:13 przez wesu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Czyli jednak... kurden...

(Pewnie jak mam trzy to trzy transformatory? (Albo jeden duży ale jak moc nie jest opisana to jej się zgadnąć nie da?)
wesu
-#
Kontakt:

Generalnie urządzenia pracują na obu częstotliwościach. Problem jest wtedy kiedy urządzenie ma zegar z silnikiem i działa tylko na 50hz.
Transformator powinien mieć podaną moc pozorną podaną w [VA]. Maksymalna moc w Watach jaką możesz uzyskać z niego będzie równa mocy biernej VA. Wszystko zależy od rodzaju odbiornika(urządzenia).
Awatar użytkownika
taharii
-#

Ok, na zegarze jest napisane...

Max lamp load - 600W
Max resistive load - 1200W
Max motor load 1/3 HP

W środku nie ma żadnego silnika... ;/
wesu
-#
Kontakt:

To informacja chyba dla powiększalnika. Żarówka 600W max.
Awatar użytkownika
taharii
-#

wydedukowałem, że lampa ciemniowa (wyłącza ją jak włącza naświetlanie) do 600W, powiększalnik do 1200W (to by było rozsądne, 600 to mało trochę raczej?).

Nie wiem tylko do czego w ciemni jedna trzecia konia ;)
wesu
-#
Kontakt:

Te hamerykańskie nazewnictwo :P Koń parowy [HP] to 750W ale to pewnie już wiesz.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

taharii, 1200 w na powiększalnik ? Toż to byłby piec elektryczny. Lampa ciemniowa 600 W :shock: Takiej mocy łącznej to nie masz chyba przy włączeniu wszystkich żarówek w mieszkaniu. Dla mnie znaczy to co następuje:
Maksymalna moc lampy to 600 W
Maksymalna moc rezystancyjna to 1200 W (jakaś grzałka na ten przykład)
Co do tego silnika to też nie jestem pewien o co chodzi. Pzdr.
Fan Pentax'a.
wesu
-#
Kontakt:

Znalazłem manual do tego zegara. Będzie działać na 230V
http://www.gralab.com/products/
Co prawda nie ma twojego modelu ale inne działają.
Robert jakie lampy miał twój powiększalnik? ;)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

powalos pisze:taharii, 1200 w na powiększalnik ? Toż to byłby piec elektryczny. Lampa ciemniowa 600 W :shock: Takiej mocy łącznej to nie masz chyba przy włączeniu wszystkich żarówek w mieszkaniu. Dla mnie znaczy to co następuje:
Maksymalna moc lampy to 600 W
Maksymalna moc rezystancyjna to 1200 W (jakaś grzałka na ten przykład)
Co do tego silnika to też nie jestem pewien o co chodzi. Pzdr.
a co to jest 600W? w kuchni mam 100, w pokoju w żyrandolu mam 2x40 i 1x60, w kolejnym pokoju 2x60, nie jestem pewien ile w dużym pokoju ale razy 5, co najmniej 60, to juz jest 680, a jeszcze mi trochę żarówek zostało ;)
Awatar użytkownika
taharii
-#

mój 'nowy' powiększalnik ma 4x 250W, więc w 1200 się mieści ale wcale jakoś specjalnie dużo zapasu nie zostaje...

(Szczegołnie, że do tego jeszcze silniki od ostrości i powiększenia dochodzą - nie wiem ile prądu ssą...)

[ Dodano: Sob 09 Sie, 2014 ]
Podłączyłem do prąda.

Czas odmierza ale ze środka wydobywa się dziwne 'gotujące się' syczenie...
Wyłączyłem...

...szukam transformatora ;P
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

rozkręć i wąchaj, coś się mogło przypalać, choc po opisie syczenia trudno stwierdzić, czy o sie coś grzało czy piszczał jakiś kondzior czy co innego, ale zalecam dobrze obejrzeć i jeśli na obudowie nie ma w opisie 110-230 to nie ryzykował bym takiego zestawienia
Awatar użytkownika
taharii
-#

nom już nie będę ;)
w poniedziałek dzwonię do firmy, która na allegro sprzedaje takie zasilacze, dopytam o szczegóły i we wtorek próba nr 2 ;>
djrocky
-#

Post autor: djrocky »

Gdzieś leży u mnie, w składziku transformator, który służył do kuchenki mikrofalowej i był przystosowany do gniazdek made in USA, więc może by się przydał.
Całkiem sporej wielkości był, ale jaką mocą dysponuje nie pamiętam. Sprawdzę wieczorem i napiszę (jak nie zapomnę).
ODPOWIEDZ