Sprzęty z USA
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Sprzęty z USA
Przyjechało do mnie trochę sprzętów z za wody, wszystkie są na 120V i jak wygląda sprawa zasilania ich z naszej 230V sieci?
Czy naprawdę koniecznie potrzebuję transformatora 230->120? Co z częstotliwością u nas jest 50 u nich 60 a tylko zegar ciemniowy jest oznaczony 120V 50-60, czy pozostałe mogą sprawić problem?
Zegar to GraLab 605
Pozostałe śmieci to TIME-O-LITE Darkroom timer, i GraLab 300 (one chyba mają w środku silniczki? mogą chodzić szybciej?).
Rozebrałem Gralaba 605, żeby zobaczyć czy na płycie nie ma jakiejś zworki czy przełącznika do zmiany 120 na 230, pamiętam że kiedyś coś takiego znalazłem w jakimś urządzeniu ale nic nie znalazłem.
Jakieś sugestie? Nie chcę spalić ich przy pierwszym podłączeniu do prądu.
Czy naprawdę koniecznie potrzebuję transformatora 230->120? Co z częstotliwością u nas jest 50 u nich 60 a tylko zegar ciemniowy jest oznaczony 120V 50-60, czy pozostałe mogą sprawić problem?
Zegar to GraLab 605
Pozostałe śmieci to TIME-O-LITE Darkroom timer, i GraLab 300 (one chyba mają w środku silniczki? mogą chodzić szybciej?).
Rozebrałem Gralaba 605, żeby zobaczyć czy na płycie nie ma jakiejś zworki czy przełącznika do zmiany 120 na 230, pamiętam że kiedyś coś takiego znalazłem w jakimś urządzeniu ale nic nie znalazłem.
Jakieś sugestie? Nie chcę spalić ich przy pierwszym podłączeniu do prądu.
Niektóre urządzenia potrafią same pracować na obu napięciach. Jeśli nie są oznaczone, że pracują na 230V to będziesz musiał mieć transformator :)
Częstotliwością się nie przejmuj bo zegar pracuje jak napisałeś pracuje na 50-60hz. Jeśli nie jest tak oznaczony to na pewno silnik będzie źle odmierzać czas.
Częstotliwością się nie przejmuj bo zegar pracuje jak napisałeś pracuje na 50-60hz. Jeśli nie jest tak oznaczony to na pewno silnik będzie źle odmierzać czas.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2014, 20:13 przez wesu, łącznie zmieniany 1 raz.
Generalnie urządzenia pracują na obu częstotliwościach. Problem jest wtedy kiedy urządzenie ma zegar z silnikiem i działa tylko na 50hz.
Transformator powinien mieć podaną moc pozorną podaną w [VA]. Maksymalna moc w Watach jaką możesz uzyskać z niego będzie równa mocy biernej VA. Wszystko zależy od rodzaju odbiornika(urządzenia).
Transformator powinien mieć podaną moc pozorną podaną w [VA]. Maksymalna moc w Watach jaką możesz uzyskać z niego będzie równa mocy biernej VA. Wszystko zależy od rodzaju odbiornika(urządzenia).
taharii, 1200 w na powiększalnik ? Toż to byłby piec elektryczny. Lampa ciemniowa 600 W
Takiej mocy łącznej to nie masz chyba przy włączeniu wszystkich żarówek w mieszkaniu. Dla mnie znaczy to co następuje:
Maksymalna moc lampy to 600 W
Maksymalna moc rezystancyjna to 1200 W (jakaś grzałka na ten przykład)
Co do tego silnika to też nie jestem pewien o co chodzi. Pzdr.

Fan Pentax'a.
Znalazłem manual do tego zegara. Będzie działać na 230V
http://www.gralab.com/products/
Co prawda nie ma twojego modelu ale inne działają.
Robert jakie lampy miał twój powiększalnik? ;)
http://www.gralab.com/products/
Co prawda nie ma twojego modelu ale inne działają.
Robert jakie lampy miał twój powiększalnik? ;)
a co to jest 600W? w kuchni mam 100, w pokoju w żyrandolu mam 2x40 i 1x60, w kolejnym pokoju 2x60, nie jestem pewien ile w dużym pokoju ale razy 5, co najmniej 60, to juz jest 680, a jeszcze mi trochę żarówek zostało ;)powalos pisze:taharii, 1200 w na powiększalnik ? Toż to byłby piec elektryczny. Lampa ciemniowa 600 WTakiej mocy łącznej to nie masz chyba przy włączeniu wszystkich żarówek w mieszkaniu. Dla mnie znaczy to co następuje:
mój 'nowy' powiększalnik ma 4x 250W, więc w 1200 się mieści ale wcale jakoś specjalnie dużo zapasu nie zostaje...
(Szczegołnie, że do tego jeszcze silniki od ostrości i powiększenia dochodzą - nie wiem ile prądu ssą...)
[ Dodano: Sob 09 Sie, 2014 ]
Podłączyłem do prąda.
Czas odmierza ale ze środka wydobywa się dziwne 'gotujące się' syczenie...
Wyłączyłem...
...szukam transformatora ;P
(Szczegołnie, że do tego jeszcze silniki od ostrości i powiększenia dochodzą - nie wiem ile prądu ssą...)
[ Dodano: Sob 09 Sie, 2014 ]
Podłączyłem do prąda.
Czas odmierza ale ze środka wydobywa się dziwne 'gotujące się' syczenie...
Wyłączyłem...
...szukam transformatora ;P