Witam, wracał do fotografii analogowej. Zamówiłem FH4+ w szpuli. Teraz po ponad 10 latach na nowo zbieram wiedzę o fotografii. Na korex gdzieś wyczytałem że odbitka zależy od sposobu wywołanego filmu. Na rynku jest wiele wywoływaczy, które dają różne efekty. Ten sam wywoływać, w różnych proporcjach daje inny efekty.
Co to znaczy że negatyw jest kontrastowy i ostry? Przede wszystkim jaki to ma wpływ na odbitkę?
jak dobrać rodzaj i stosunek wywoływacza do zamierzonych efektów?
Jak mam wywołać FH4 aby odbitka była kontrastowa, o głębokiej czerni oraz bieli?
wpływ wywołania filmu na odbitkę
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Na ten temat też odpowiedzi jednej nie ma.
Nie wiem co to jest FH4 (może chodzi o Ilforda FP4?). Wywołaj go w zalecanym przez Ilforda wywoływaczu, w zalecanym czasie. Wykonaj powiększenie. Będzie dobrze.
Nie wiem co to jest FH4 (może chodzi o Ilforda FP4?). Wywołaj go w zalecanym przez Ilforda wywoływaczu, w zalecanym czasie. Wykonaj powiększenie. Będzie dobrze.
Kontrastowy to nie to samo co ostry.qni pisze:Co to znaczy że negatyw jest kontrastowy i ostry?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Przepraszam chodziło Ilford FP4.
Zawsze robiłem tak że pierw wywoływałem, robiłem odbitkę a na końcu efekt. Teraz chciałem bardziej świadomie podejść do sprawy, Zaplanować efekt a dopiero resztę procesu. Wiem że nie ma jednoznacznych odpowiedzi na moje pytanie. Czy są jakieś zasady którymi mam się kierować?
Zawsze robiłem tak że pierw wywoływałem, robiłem odbitkę a na końcu efekt. Teraz chciałem bardziej świadomie podejść do sprawy, Zaplanować efekt a dopiero resztę procesu. Wiem że nie ma jednoznacznych odpowiedzi na moje pytanie. Czy są jakieś zasady którymi mam się kierować?
- technik219
- -#
Po pierwsze temperatura wywoływacza (tak do filmów jak i papierów), po drugie mieszanie w koreksie, po trzecie nie wyrywaj odbitki z wywoływacza jak uznasz, że jest już OK, tylko trzymaj kołysząc kuwetą lub poruszając szczypcami tak długo jak w instrukcji papieru. Nie krócej i nie dłużej. Jak nie wychodzi, zmień gradację papieru albo czas naświetlania (albo jedno i drugie). To absolutna podstawa.qni pisze:Czy są jakieś zasady którymi mam się kierować?
Lux mea lex
Chcesz mieć kontrastowo wołaj w stockach a najlepiej w rodinalu , który to jest mocno kontrastowy i zaniża czułość negatywu. Jednak moim zdaniem problem jest bardziej obszerny a mianowicie wywoływacz to końcowa część obróbki najpierw jest naświetlenie i od tego zależy to jaki on będzie.. to naświetlenie dostosowujesz do negatywu i wywoływacza..
Jeśli wywołałeś i widzisz już efekt to teraz możesz użyć odpowiedniego papieru.. ideałem jest papier Normal ale jesli negatyw nie jest idealny używasz papieru twardego do miękkich negatywów i miękkiego do kontrastowych.. możesz też użyć papieru MG który to bez filtracji daje nam papier Normal, a filtracją robisz miękko lub twardo.
Najlepiej idz do dobrego rzemieślnika postaw mu kawę i pokaż swoje negatywy:)
Jeśli wywołałeś i widzisz już efekt to teraz możesz użyć odpowiedniego papieru.. ideałem jest papier Normal ale jesli negatyw nie jest idealny używasz papieru twardego do miękkich negatywów i miękkiego do kontrastowych.. możesz też użyć papieru MG który to bez filtracji daje nam papier Normal, a filtracją robisz miękko lub twardo.
Najlepiej idz do dobrego rzemieślnika postaw mu kawę i pokaż swoje negatywy:)
Rodinal bardzo dobrze wyzyskuje czułość, o zaniżaniu czułości raczej mowy nie ma.m6nj pisze:Chcesz mieć kontrastowo wołaj w stockach a najlepiej w rodinalu , który to jest mocno kontrastowy i zaniża czułość negatywu.
Ciekawe.m6nj pisze:Jednak moim zdaniem problem jest bardziej obszerny a mianowicie wywoływacz to końcowa część obróbki
Jaki będzie obraz negatywowy zależy od naświetlania i wywołania. Rozdzielać tego nie można. Mało tego. Tak samo naświetlony materiał można wywołać na wiele sposobów. Naświetlić można nominalnie, na światła, na cienie i nie doświetlić i prześwietlić. W zasadzie na tym kończy się wybieranie. Wywołać należy dostosować do tego jak została emulsja naświetlona, ale kombinacji jest o rząd wielkości więcej.m6nj pisze: najpierw jest naświetlenie i od tego zależy to jaki on będzie..
To wywołanie dostosowujesz do naświetlenia i rodzaju emulsji.m6nj pisze:to naświetlenie dostosowujesz do negatywu i wywoływacza..
Obydwa powyższe zdania są prawdziwe.

Zbyt upraszczasz sprawę. Ideałem jest taki papier jaki odda zamiar. Pod wraunkem, że negatyw też oddaje zamiar.m6nj pisze:Jeśli wywołałeś i widzisz już efekt to teraz możesz użyć odpowiedniego papieru.. ideałem jest papier Normal ale jesli negatyw nie jest idealny używasz papieru twardego do miękkich negatywów i miękkiego do kontrastowych.. możesz też użyć papieru MG który to bez filtracji daje nam papier Normal, a filtracją robisz miękko lub twardo.
Czasem negatyw jest idealny, a i tak kopiuje się go na innej gradacji niż normalna.
Ciekawe.J.A. pisze:Rodinal bardzo dobrze wyzyskuje czułość, o zaniżaniu czułości raczej mowy nie ma.
Oczywiście że rodinal obniża czułość o 1/3 , 1/2 ev..chyba że korzystam z zepsutego densytometru..albo Ty jeśli w ogóle korzystasz. Jeśli nie to nie pogadamy na temat faktycznej czułości.
Znowu ciekawe..J.A. pisze:Jaki będzie obraz negatywowy zależy od naświetlania i wywołania. Rozdzielać tego nie można. Mało tego. Tak samo naświetlony materiał można wywołać na wiele sposobów. Naświetlić można nominalnie, na światła, na cienie i nie doświetlić i prześwietlić. W zasadzie na tym kończy się wybieranie. Wywołać należy dostosować do tego jak została emulsja naświetlona, ale kombinacji jest o rząd wielkości więcej.
Chcesz mi powiedzieć że gęstość III strefy będzie wyglądała tak samo w każdym wywoływaczu, kazdej agitacji nie zależnie od tego jaki rodzaj procesu stosujemy?
Jest zupełnie odwrotnie niż napisałeś..
Oczywiście że naświetlasz pod dany wywoływacz jesli wiesz dokładnie jak zadziała z negatywem.. Jeśli najpierw naświetlisz a później wywołasz to okaże się że nic nie jest tak jak powinno bo negatyw nie ma Twojej czułości w tej wywojce a światła robią co chcą.. Naświetlasz pod VII strefę bo wiesz że ten wywoływacz pokaże Ci ją tam gdzie chcesz.. inna droga jest mało dokłądna i nie przewidywalna..
"Normalna" przez to rozumiesz podana przez producenta.. Ja mam na myśli papier na którym mój negatyw skalibrowany pod dany powiększalnik idealnie się kopiuje..czesto nie powinno sie wieżyc w to co pisze producent.J.A. pisze:.
Czasem negatyw jest idealny, a i tak kopiuje się go na innej gradacji niż normalna.
Być może piszemy o różnej fotografii na wstępie skazuje nas na nie dogadanie się.
No właśnie to raczyej Ty chciałeś to napisać o tu:m6nj pisze:Chcesz mi powiedzieć że gęstość III strefy będzie wyglądała tak samo w każdym wywoływaczu
Ja napisałem tylko. że naświetlania i wywołaywania nie można rozpatrywać oddzielnie.m6nj pisze:Jednak moim zdaniem problem jest bardziej obszerny a mianowicie wywoływacz to końcowa część obróbki najpierw jest naświetlenie i od tego zależy to jaki on będzie..
Wykręcasz się i tworzysz na chybcika teorię.m6nj pisze:"Normalna" przez to rozumiesz podana przez producenta.. Ja mam na myśli papier na którym mój negatyw skalibrowany pod dany powiększalnik idealnie się kopiuje
Dokładnie w tym miejscu to napisałeś.m6nj pisze:ideałem jest papier Normal ale jesli negatyw nie jest idealny używasz papieru twardego do miękkich negatywów i miękkiego do kontrastowych.
Nie pisałeś nic o Twoim papierze normalnym o powiększalniku, czy kalibracji.
Co do densytometów. Przeczytaj inne moje wpisy, a najlepiej zakładane wątki. Wtedy pogadamy.
No nie zaprzeczę.m6nj pisze:Widze ze o fotografii nie pogadamy..
Widocznie napisałeś to w taki sposób, że nie sposób tego zrozumieć.m6nj pisze:widocznie nie zrozumiałes tego co chciałem napisac.
Na marginesie. Gęstość strefy III nie ma żadnego znaczenia. W kalibracji liczy się strefa I bo ona określa realną czułość materiału (w danym wywoływaczu i sposobie wywoływania), oraz strefa VIII bo ona określa prawidłowość wywołania.
Po dwóch tygodniach takie wnioski jakbyś pamiętał forum z okresu jego założenia.qni pisze:Dochodzę do wniosku że tu, na forum, już mało kto ze sobą merytorycznie gada.