Linhof 9x12 rollkaseta jak to wygląda ?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Trampek
-#

Linhof 9x12 rollkaseta jak to wygląda ?

Post autor: Trampek »

Witam .
od jakiegoś czasu próbuję ustalić jak faktycznie wygląda rollkaseta do starego
Linhofa 9x12 ale na kasety blaszane jednostronne z płaskimi bokami i spodem.
Robiłem rozeznanie u kilku zawodowych sprzedawców w Niemczech ale ich odpowiedzi były czasami mocno " niepewne" .
A jeden twierdził że jego kaseta na bank pasuje do 9x12 cm a nawet do 4x5".
Nic tylko pogratulować .
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

Cześć,
Linhof w modelu 9x12 miał swoje własne pomysły na rozmiar kaset do modelu III. Około wersji III modelu III wprowadził uniwersalne mocowanie Graflex z możliwością retrospektywenj wymiany w poprzednich wersjach modelu III - w sumie model III miał V wersji - (ale nie wcześniej - do modelu II pasować nie będzie). Czyli można przyjąć, że od wojny wszystkie Linhofy w wersji 9x12 (to to samo co 4x5 w tym przypadku) mają to samo mocowanie kaset. Czyli każda rollakaseta 6x7 (do 4x5) do każdego modelu Linhof Technika od wersji III w górę/Kardan/Technikardan będzie pasować, pod warunkiem, że jest do 4x5. Linhof miał identycznie wyglądające rollkasety również do 6x9, różniące się mocowaniem, które też do 4x5 zamocować można przez przejściówkę. Napisz jaki masz model, to podpowiem bardzo precyzyjnie.
Zarówno jeden, jak i drugi model pasuje wymiennie, pomimo róznego wyglądu.
Załączniki
To jest Rollex 6x7 do modelu III. Występowały wyłącznie w kolorze czarnym. Akurat ten z mocowaniem do 6x9.
To jest Rollex 6x7 do modelu III. Występowały wyłącznie w kolorze czarnym. Akurat ten z mocowaniem do 6x9.
mgyPEmIOAHdk02pXCW9eLoQ.jpg (7.63 KiB) Przejrzano 3721 razy
To jest wersja od modelu IV w górę. Były w koloże beżowym, czarnym i limitowane w czerwonym
To jest wersja od modelu IV w górę. Były w koloże beżowym, czarnym i limitowane w czerwonym
Technikardan + mała szklarnia
Trampek
-#

Linhof pisze:Cześć,
Linhof w modelu 9x12 miał swoje własne pomysły na rozmiar kaset do modelu III. Około wersji III modelu III wprowadził uniwersalne mocowanie Graflex z możliwością retrospektywenj wymiany w poprzednich wersjach modelu III - w sumie model III miał V wersji - (ale nie wcześniej - do modelu II pasować nie będzie). Czyli można przyjąć, że od wojny wszystkie Linhofy w wersji 9x12 (to to samo co 4x5 w tym przypadku) mają to samo mocowanie kaset. Czyli każda rollakaseta 6x7 (do 4x5) do każdego modelu Linhof Technika od wersji III w górę/Kardan/Technikardan będzie pasować, pod warunkiem, że jest do 4x5. Linhof miał identycznie wyglądające rollkasety również do 6x9, różniące się mocowaniem, które też do 4x5 zamocować można przez przejściówkę. Napisz jaki masz model, to podpowiem bardzo precyzyjnie.
Zarówno jeden, jak i drugi model pasuje wymiennie, pomimo róznego wyglądu.
Jeżeli dobrze cię zrozumiałem to kaseta z drugiego zdjęcia wchodzi w gniazda z graflockiem , więc ta nie będzie pasowała.
Do mojego aparatu wchodzi typowa kaseta blaszana Linhofa , jednostronna o szerokości 10 cm.
To wychodzi na to że ta rollkaseta z zdjęcia nr 1 będzie tą właściwa .

Dzięki za poradę.
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Żaden nie będzie pasował. Masz albo wczesny model wersji 3 lub wcześniejszy. Bardzo by pomogło gdybyś wrzucił jakieś fotki.
Trampek
-#

Linhof pisze:Żaden nie będzie pasował. Masz albo wczesny model wersji 3 lub wcześniejszy. Bardzo by pomogło gdybyś wrzucił jakieś fotki.
Załączniki
DSCF4777.jpg
DSCF4765.jpg
DSCF4769.jpg
DSCF4772.jpg
DSCF4788.jpg
DSCF4792.jpg
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Ten aparat to przepiękny Linhof Technika Press model III wersja II lub III. Press oznacza wersję reporterską, czyli bez przesuwów i tiltów przedniego standardu i bez możliwości uchylania tylnego standardu (w reporterce nie były potrzebne). Twój aparat nie został wyposażony fabrycznie w tył do kaset obecnego standardu, dlatego wnioskuję, że jest to wersja II lub III (wersja I miała "kanciatą" obudowę dalmierza, a wersja IV miałaby na pewno graflex). Twój aparat prawdopodobnie obsługuje kasety na film 10x15. Nigdy nie słyszałem o rollkasetach do tej wersji (raczej nie istniały). Jeśli chcesz używać go z rollkasetami to masz 3 wyjścia:
1. Znaleźć tył od Linhof Technika III w wersji graflex (wszystko jedno od jakiej wersji modelu III Linhof Technika, ważne, żeby graflex) i będą pasowały wszystkie Rollexy 6x7 do 4x5.
2. Przerobić jakiegoś Rollexa (nie polecam, bo nie będzie zgadzała się pozycja matówki, czyli spora przeróbka).
3. Nie wiem czego oczekujesz od aparatu wielko formatowego, ale dla mnie 4x5 cala ma się po to, żeby korzystać z dobrodziejstw ruchów przedniego/tylnego standardu. Ja bym po prostu poszukał aparatu, który ma mocowanie graflex i zainwestował w sprzęt, który da możliwość korzystania z np. reguły Scheinfluga.
Trampek
-#

Linhof pisze:Ten aparat to przepiękny Linhof Technika Press model III wersja II lub III. Press oznacza wersję reporterską, czyli bez przesuwów i tiltów przedniego standardu i bez możliwości uchylania tylnego standardu (w reporterce nie były potrzebne). Twój aparat nie został wyposażony fabrycznie w tył do kaset obecnego standardu, dlatego wnioskuję, że jest to wersja II lub III (wersja I miała "kanciatą" obudowę dalmierza, a wersja IV miałaby na pewno graflex). Twój aparat prawdopodobnie obsługuje kasety na film 10x15. Nigdy nie słyszałem o rollkasetach do tej wersji (raczej nie istniały). Jeśli chcesz używać go z rollkasetami to masz 3 wyjścia:
1. Znaleźć tył od Linhof Technika III w wersji graflex (wszystko jedno od jakiej wersji modelu III Linhof Technika, ważne, żeby graflex) i będą pasowały wszystkie Rollexy 6x7 do 4x5.
2. Przerobić jakiegoś Rollexa (nie polecam, bo nie będzie zgadzała się pozycja matówki, czyli spora przeróbka).
3. Nie wiem czego oczekujesz od aparatu wielko formatowego, ale dla mnie 4x5 cala ma się po to, żeby korzystać z dobrodziejstw ruchów przedniego/tylnego standardu. Ja bym po prostu poszukał aparatu, który ma mocowanie graflex i zainwestował w sprzęt, który da możliwość korzystania z np. reguły Scheinfluga.
W tym aparacie , pasuje akurat kaseta 9x12 cm czyli ma szerokość 10 cm .
Dzięki za wyjaśnienia .
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Jeśli pasuje kaseta 9x12 to, jeśli jej dokładne wymaiary to 10x15 cm. Rollex 6x7 do 4x5 to 12x15 cm. Można próbować przerobić, tylko trzeba skontrolować pozycję matówki. Myślę, że jest to do zrobienia, choć osobiście wybrałbym opcję zakupu Linhofa z graflexem i pełnymi mozliwościami Techniki.
Trampek
-#

Linhof pisze:Jeśli pasuje kaseta 9x12 to, jeśli jej dokładne wymaiary to 10x15 cm. Rollex 6x7 do 4x5 to 12x15 cm. Można próbować przerobić, tylko trzeba skontrolować pozycję matówki. Myślę, że jest to do zrobienia, choć osobiście wybrałbym opcję zakupu Linhofa z graflexem i pełnymi mozliwościami Techniki.
To ostatnie pytanie.
Kaseta z twojego zdjęcia nr 1 będzie pasowała czy nie ?
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Jak pisałem wcześniej, żadna rollcaseta z prezentowanych na zdjęciach, ani ze znanych mi pasować bez przeróbki nie będzie. Na dowód wygląd pierwszej kasety od zadniej strony. W przypadku kaset 4x5 montuje się je zamiast holderów 4x5/9x12 systemu graflex, w przypadku 6x9 natomiast zamiast rotującego tyłu. Żadna z tych opcji nie pasuje do starszych rozwiązań 9x12 lub 10x15.
Załączniki
linhof_rollex_6x9.jpg
Trampek
-#

Linhof pisze:Jak pisałem wcześniej, żadna rollcaseta z prezentowanych na zdjęciach, ani ze znanych mi pasować bez przeróbki nie będzie. Na dowód wygląd pierwszej kasety od zadniej strony. W przypadku kaset 4x5 montuje się je zamiast holderów 4x5/9x12 systemu graflex, w przypadku 6x9 natomiast zamiast rotującego tyłu. Żadna z tych opcji nie pasuje do starszych rozwiązań 9x12 lub 10x15.

Dzięki za info .
masz ode mnie 1 pomógł
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Dzięki. Polecam się z Linhofem na przyszłość.

[ Dodano: Nie 29 Cze, 2014 ]
Tego szukasz, tylko w wersji 9x12
http://www.ebay.pl/itm/Rollfilmadapter- ... 8e6&_uhb=1

[ Dodano: Nie 06 Lip, 2014 ]
to jest dokładnie to, czego szukasz, tylko cena .... Taniej bedzie wymienić tył Twojego aparatu na bardziej współczesny model. Jakmpotrzebujesz instrikcji co i jak to pisz.
http://www.ebay.pl/itm/Germany-Rada-rol ... f68&_uhb=1
ODPOWIEDZ