Czas wyw. Ilford Pan 100 w Ultrafin T-Plus?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aldek
-#
Kontakt:

Czas wyw. Ilford Pan 100 w Ultrafin T-Plus?

Post autor: aldek »

Niestety, dołączona tabelka milczy na temat tego filmu.
W sieci są tylko czasy dla starszego Ultrafina Plus, bez literki T.
Film 135 naświetlony na 100 ISO.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

o_O o patrz! nowa nowość.

ja bym poświęcił dwa filmy i bym testował czas zbliżony dla czasu ilforda fp4+. inaczej chyba nie da rady.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
aldek
-#
Kontakt:

Dzięki za trop, poszperałem w sieci, i już wiem, że Pan 100 to FP4 konfekcjonowany dla krajów Trzeciego Świata :-)
Powinno się więc udać.
Awatar użytkownika
Adriano
-#
Kontakt:

Post autor: Adriano »

aldek pisze:Dzięki za trop, poszperałem w sieci, i już wiem, że Pan 100 to FP4 konfekcjonowany dla krajów Trzeciego Świata :-)
Powinno się więc udać.
To nie jest prawda. Prawdą jest to, że to film budżetowy dla Trzeciego Świata ale to tyle podobieństw.
aldek
-#
Kontakt:

Jednakowoż:
"The Pan 100 and Pan 400 films are distributed in areas of the world where ILFORD does not have a corporate presence. They are based on FP4+ and HP5+ technology, but are produced to lower specifications and tolorances. While the quality is acceptable, these films are lower in quality than other ILFORD films. David Carper ILFORD Technical Service"

Tak czy owak, dam znać, czy traktowanie tego filmu czasem dla FP4 nie da jakiejś skuchy.

[ Dodano: Pon 16 Cze, 2014 ]
Melduję, że Ilford Pan 100 wywołany w Ultrafin T-Plus przez 8 minut wyszedł dobrze.
Przewracanie koreksu (agitacja) wg ulotki - czyli 30 sekund na początku, i raz co pół minuty.
ODPOWIEDZ