Skala metryczna

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

flip265
-#

Skala metryczna

Post autor: flip265 »

Drodzy koledzy korexowicze,
mam taki problem- może trochę błahy jednak jest-niedawno ręka mi się omsknęła i kupiłem aparacik Patent Etui wyprodukowany w Kamera Werkstaten w Dreźnie. Wszystko działało w porządku aż do czasu kiedy użyłem na kilku klatkach skali metrycznej. Okazuje się, że ona swoje a rzeczywistość swoje. Wygląda na oryginalną. Nie jest na pewno przesunięta. ( na 5 m jest nieskończoność a na 1 m 85 cm). Czy wiecie jaka jest przyczyna? Czy znacie kogoś kto mi to naprawi?
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

Cześć,
Patent Etui były dostępne z dwoma ogniskowymi 105 i 120 mm. Razem ze zmiana obiektywu trzeba zmienić skalę odległosci. Prawdopodobnie masz zamontowaną skalę od innego obiektywu niż faktycznie założony.
Technikardan + mała szklarnia
flip265
-#

Racja...obiektyw to Linotar 4.5/135 z Ica (Icy? nie wiem jak tu z odmianą). Jeżeli z czsem chciałbym zmienić obiektyw to muszę zrobić to razem z migawką?(dodam jeszcze,że wcześniej z LF nie miałęm za dużej styczności, co napewno widać :) )
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

Generalnie migawka jest częścią zamienną, ale. W naszych czasach zostały 4 standardy montowania obiektywów w migawkach. W czasach, z których Twój aparat pochodzi tych standardów było dużo więcej. Jeśli nawet trafisz na takie same gwinty, to nie będą się zgadzały przesłony (f11 przy 135 będzie inną przesłoną niż przy np. 105, ponieważ przesłona to stosunek średnicy przesłony do ogniskowej obiektywu, czyli przy rzeczonym 105 ten sam otwór przesłony da np. f8 i 1/3). Kolejna sprawa to pierścienie dystansowe. Producent optyki montując obiektyw w migawce dobiera cienkie pierścienie, które stosuje pod przednią/tylną/obydwoma grupą soczewek (lub wcale) w celu uzyskania równomiernej rozdzielczości przy ostrzeniu na nieskończoność. Jest to do zrobienia samemu, ale to dużo roboty, także wymiany grup soczewek w migawce nie polecam. Generalnie zaopatrz się w płytki obiektywowe (lens boardy) do innego obiektywu, który chcesz używać, jeśli Twój aparat ma konstrukcyjnie przewidzianą taką możliwość (tego nie wiem). Raczej ma, ale jeśli nie to po zdjęciu matówki zobaczysz tylną grupę soczewek zamontowanego obiektywu. Odkręć ją (pójdzie palcami) i uzyskasz dostęp do pierścienia mocującego migawkę. Pierścień odkręca się specjalnymi kluczami (warsztatowi sadyści używają suwmiarki, ale to masakra dla dokładnego sprzętu pomiarowego). Jeśli otwór montażowy drugiego obiektywu jest taki sam, to w odwrotnej kolejności montujesz drugi obiektyw, pamiętając że tylna i przednia grupa soczewek to para i nie wolno ich zamieniać nawet w takich samych obiektywach. I już.
Tu topics16/migawka-linhof-compur-demontaz ... vt9458.htm
do poczytania o kluczach
Technikardan + mała szklarnia
flip265
-#

Także po odkręceniu grup soczewek stwierdziłem, że nie ma pierścieni dystansowych. Płytek obiektywowych nie założę- jest to taka typowa field camera. Tak czy inaczej dzięki za pomoc, w najbliższym czasie będę działać.

Filip

PS. Poniżej zdjęcie (ze strony http://camerapedia.wikia.com/wiki/Patent_Etui)
Załączniki
httpcamerapedia.wikia.comwikiPatent_Etui.jpg
httpcamerapedia.wikia.comwikiPatent_Etui.jpg (14.37 KiB) Przejrzano 2002 razy
ODPOWIEDZ