FED 5 - przekładka kalkulatora albo pierścienia czułości

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
ushuru
-#

FED 5 - przekładka kalkulatora albo pierścienia czułości

Post autor: ushuru »

Mam 2 egzemplarze FED 5 - jeden sprawny, i drugi w stanie pozwalającym na zostanie co najwyżej dawcą części. I mam problem natury "jak to rozbroić" - dawca ma na kalkulatorze mechanicznym kółko z wartościami ISO (25-400), a biorca ma GOST (16-250). Jak się do tego dobrać w najprostszy sposób?
Raczej preferuję przekładkę samego kółka wartości, ale jeśli okaże się niemożliwa / zbyt trudna - przełożę cały kalkulator.
Załączniki
SAM_0113.jpg
flip265
-#

Post autor: flip265 »

Cześć,
Z książki Tadeusza Cypriana (wyd. II, str. 186) porównanie GOST/ASA wygląda tak: 9gost=8 asa, 19gost=16 asa i dalej 32=32, 65=64, 130=125. Podanym wartościom odpowiadają kolejno 11, 14, 17, 20, 23 stopnie DIN
P.S:
Przypis pod tabelką mówi, że są to dane ze źródeł radzieckich (czyt. w zasadzie to nie wiemy jak jest,ale tak nam się zdaje)
Awatar użytkownika
ushuru
-#

Post autor: ushuru »

Nie chodzi mi o kalibrację, a o przełożenie samego kółka, żeby od razu widzieć co mam ustawione, a nie pamiętać o tabelce :)
Awatar użytkownika
Nagov Service
-#
Kontakt:

Re: FED 5 - przekładka kalkulatora albo pierścienia czułości

Post autor: Nagov Service »

ushuru pisze:Mam 2 egzemplarze FED 5 - jeden sprawny, i drugi w stanie pozwalającym na zostanie co najwyżej dawcą części. I mam problem natury "jak to rozbroić" - dawca ma na kalkulatorze mechanicznym kółko z wartościami ISO (25-400), a biorca ma GOST (16-250). Jak się do tego dobrać w najprostszy sposób?
Raczej preferuję przekładkę samego kółka wartości, ale jeśli okaże się niemożliwa / zbyt trudna - przełożę cały kalkulator.
Witaj. Do przełożenia kalkulatora, w pierwszej kolejności odkręć gałkę do zwijania powrotnego. Pod nią znajduje się nakrętka mocująca cały zespół pierścieni, powinna mieć 2 poprzeczne nacięcia. Myślę, że za pomocą ostrych szczypców dasz radę wykręcić. Powodzenia!
ODPOWIEDZ