Negatywy orwo np

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Borys94
-#

Negatywy orwo np

Post autor: Borys94 »

mam pytanie, dostałem negatyw orwo, tylko mam problem. Naklejka była zdarta i było tylko widać napis orwo, film ma podłożę granatowe, czy ktoś jest w stanie ocenić jakiej czułości orwowskie filmy były granatowe ? film naświetliłem na 25 ASA. i tak sobie myślę a jeśli to był NP 15 ? czy w takim wypadku zdjecia można uratować ? Wszystko co PRL, ZSSR lub NRD naświetlam na 25 ASA i wywołuję w rodinalu 1:19 i wychodzi bardzo dobrze jedynie problem jest z ziarnem, ale to efekt naruszenia przez czas
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Borys94 pisze:myślę a jeśli to był NP 15 ?
małoobrazkowy był różowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

ale od strony emulsji czy podłoża, chodzi mi o jeszcze nie wywołany film
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Dokładnie piszę o nie wywołanym filmie. Emulsja ma różowy kolor. Podłoże o ile pamiętam nie miało nic specjalnie harakterystycznego. Ale małoobrazkowe negatywy orwo były perforowane i na ogonku powinny być dziurki ułożone w napis.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

J.A. pisze:Ale małoobrazkowe negatywy orwo były perforowane i na ogonku powinny być dziurki ułożone w napis.
To tylko slajdy. Negatywy barwne też miały końcówki dziurkowane, ale w jakimś kodzie kilkudziurkowym (napisów dziurkowanych nie spotkałem). Z kolei negatywy cz-b nie były kodowane. NP 20(22) od strony emulsji były szaro niebieskawo-fioletowe, od stroby podłoża kolor był bardziej intensywny fioletowo niebieski. NP 15 od strony podłoża był ciemno -fioletowo-niebieski. Taki sam intensywny kolor od strony podłoża miały NP 55, jednak te różniły się "krojem" perforacji: perforacja typu B&H z krótszym bokiem o wycinku koła. NP 27 i NP 7 nie pamiętam - użyłem raptem kilka rolek.
Myślę, że 24 ASA będzie w sam raz dla NP 22[20,55]. Jak jest kasetka? Plastikowa zakręcana, czy plastikowa z zatrzaskiem i charakterystycznym wyżłobieniem pod pokrywką dla zaczepienia narzędzie do otwierania? Naklejki też były różne: dla NP 22(25) zielone, dla NP 15 pomarańczowe - może zachował się chociaż skrawek? Do starych kasetek naklejki były mocno klejone i nawet po wielu latach trudno je było oderwać. Na kasetkach nowego typu niekiedy same się odklejały. Jakbyś mógł dać jakieś zdjęcie poglądowe...

[ Dodano: Pią 02 Maj, 2014 ]
Jeśli piszesz o podłożu granatowym to stawiałbym na NP 15. Sprawdź jeszcze krój perforacji: prostokątny-normalny czy okrągły z krótszych brzegów. Wołaj swoim starym sposobem, powinno być dobrze. NP 15 to były dobre filmy.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ