Wywołałem Ilforda 3200 jako 6400 i zostały mi takie małe plamki - w jednym lub 2-3 miejscach. Wygląda to jak niedowołanie, ale wolę spytać co to właściwie jest, i czy powinienem coś z tym zrobić, czy się nie przejmować?
Chodzi o tę plamę po lewej stronie negatywu.
Plamy niedowołania, czy niedotrwalenia?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ta na skraju perforacji?
Nie utrwalone z powodu przyklejenia się filmu do spirali koreksu. Możesz się tym nie przejmować, albo ponownie utrwalić film, ale wtedy oczywiście koniecznie wypłukać jak za pierwszym razem.
Nie utrwalone z powodu przyklejenia się filmu do spirali koreksu. Możesz się tym nie przejmować, albo ponownie utrwalić film, ale wtedy oczywiście koniecznie wypłukać jak za pierwszym razem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
U mnie ostatnio podobnie. Przyczyną okazało się wkręcanie negatywu na szpule odwrotnie - emulsją na zewnątrz. Czyli nie tak, jak film układa się w kasecie, tylko wywinięty w drugą stronę. Koreks ma spirawe w przekroju ułożone w kształt piły w ten sposób: \|\|\|. Gdy włoży się na odwrót film, to emulsja dotyka tych pionowych ścianek i chemia tam nie pracuje.
Następnym razem jak włożysz film prawidłowo i te plamy się pokażą to jaka będzie przyczyna?
To się po prostu przytrafia, częściej lub rzadziej. I nie istnieją powtarzalne przyczyny. A ze problem jest marginalny i nie ma zupełnie wpływu na zdjęcia, należy traktować go jako ciekawostkę, a nie przedmiot debaty naukowej.
ort.
To się po prostu przytrafia, częściej lub rzadziej. I nie istnieją powtarzalne przyczyny. A ze problem jest marginalny i nie ma zupełnie wpływu na zdjęcia, należy traktować go jako ciekawostkę, a nie przedmiot debaty naukowej.
ort.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2014, 13:37 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Wkładając prawidłowo jeszcze się nie zdarzył taki efekt.
3 wąskie trixy w ostatnim czasie jeden po drugim miałem perforację niewywołaną i nieutrwaloną, dodatkowo w 3/4 filmu (okolice 25-27 klatki) pasek szerokości jednej klatki przez całą szerokość filmu. Bardzo wkurzające. Z innymi filmami niż trix brak problemów.
3 wąskie trixy w ostatnim czasie jeden po drugim miałem perforację niewywołaną i nieutrwaloną, dodatkowo w 3/4 filmu (okolice 25-27 klatki) pasek szerokości jednej klatki przez całą szerokość filmu. Bardzo wkurzające. Z innymi filmami niż trix brak problemów.
Nigdy nie miałem problemów z żadnym markowym filmem. Czy to Kodak, Fuji, czy Ilford.
Ostatni często mam do wywołania filmy wyciągnięte z jakiegoś Zenita, które przeleżały w nim 10-20 lat. Są tak trwale odkształcone, że nie ma możliwości nawinąć ich emulsją do rdzenia, musi być podłożem. Nawet nawijanie od końca, które prawie zawsze pomaga w takiej sytuacji nie daje rady.
Nigdy nie miałem problemu z niedowołaniem całej klatki, stawiam dolary przeciw orzechom, że film wyskoczył ze spirali i się skleił. A to nie ma nic wspólnego z rodzajem filmu, jego sposobem nawijania, tylko ze spiralą.
Tu na pewno nie jest przyczyną odwrotne nawinięcie filmu.kesek pisze:dodatkowo w 3/4 filmu (okolice 25-27 klatki) pasek szerokości jednej klatki przez całą szerokość filmu.
Ostatni często mam do wywołania filmy wyciągnięte z jakiegoś Zenita, które przeleżały w nim 10-20 lat. Są tak trwale odkształcone, że nie ma możliwości nawinąć ich emulsją do rdzenia, musi być podłożem. Nawet nawijanie od końca, które prawie zawsze pomaga w takiej sytuacji nie daje rady.
Nigdy nie miałem problemu z niedowołaniem całej klatki, stawiam dolary przeciw orzechom, że film wyskoczył ze spirali i się skleił. A to nie ma nic wspólnego z rodzajem filmu, jego sposobem nawijania, tylko ze spiralą.