Mam taką migawkę na płytce Graflexa, wykręca się ją normalnie, ale tam nie ma pierścienia.
Dziękuję.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Erhard, "domowym" sposobem najprościej użyć szczypców z cienkimi końcówkami. Jeśli pierścień nie daje się "zruszyć", może być osadzony na klej... Zazwyczaj podobne obiektywy mocowane są za pomocą pierścieni, na 2 lub 4 nacięcia. Ten zaś ma 3 otwory pod śruby "kryjące". Skoro śrub nie ma, można by przypuszczać użycie kleju. W tym wypadku radzę zastosować rozpuszczalnik nitro. Powodzenia!erhard pisze:Chciałem zdemontować migawkę Compur z płytki obiektywowej Linhofa. Nie bardzo mam pomysł jak się dobrać do tego pierścienia. Może ktoś ma jakiś patent?
Mam taką migawkę na płytce Graflexa, wykręca się ją normalnie, ale tam nie ma pierścienia.
Dziękuję.
Obrazek
Chyba już kiedyś coś takiego widziałem .erhard pisze:Chciałem zdemontować migawkę Compur z płytki obiektywowej Linhofa. Nie bardzo mam pomysł jak się dobrać do tego pierścienia. Może ktoś ma jakiś patent?
Dziękuję.
Obrazek
"Normalnie" to pierścień jest, a migawki się nie wkręca, tylko dociąga tym właśnie pierścieniem. Z tym, że częściej pierścień ma dwa lub cztery nacięcia pod klucz tego typu:erhard pisze:Mam taką migawkę na płytce Graflexa, wykręca się ją normalnie, ale tam nie ma pierścienia.