Mokre kolodium + technologia, rozwiązywanie problemów
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Większośś ludzi poleca świetlówki liniowe lub foto o temperaturze 6400K,moc od 1000W w górę,ale widziałem też zdjęcia gościa robione świetlówkami 14000K,naświetlały najszybciej ze wszystkich.Kolodion jest czuły na światło od zielonego przez niebieskie do UV
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
tzn zielony i tak wyjdzie czarny na kolodionie,ale nie jest już bezpiecznym np jako światło do ciemni kolodionowej,natomiast czerwonym,pomarańczowym czy żółtym można świecić
[ Dodano: Wto 25 Lut, 2014 ]
To jeszcze fajny link dla zainteresowanych:
-kolory na mokrej płycie kolodionowej

[ Dodano: Wto 25 Lut, 2014 ]
To jeszcze fajny link dla zainteresowanych:
-kolory na mokrej płycie kolodionowej

-
- -#
Nie chodzi tyle o moc co o barwę światła jakie emitują.
Sporo ludzi używa zestawy po 8 i więcej lamp,30W i w górę,o barwie 6500K,ale widziałem też zdjęcia naświetlane lampami 14000K,takimi jak do akwariów,i czas naświetlania był bardzo krótki.
Sporo ludzi używa zestawy po 8 i więcej lamp,30W i w górę,o barwie 6500K,ale widziałem też zdjęcia naświetlane lampami 14000K,takimi jak do akwariów,i czas naświetlania był bardzo krótki.
Basil rzuć jakimiś linkami jeśli masz pod ręką, zależy mi na najkrótszym możliwym czasie, może warto sprzedać to co mam i zmienić na 14kKBasil pisze:Nie chodzi tyle o moc co o barwę światła jakie emitują.
Kurde,nie wiem czy się do tego dogrzebię,zdjęcia były w grupie Collodion Bastards na fejsie,tam zresztą sporo dyskutują o świetle do mokrej płyty
pewnie o to chodzi https://www.facebook.com/groups/collodi ... 322202056/taharii pisze:Basil rzuć jakimiś linkami jeśli masz pod ręką, zależy mi na najkrótszym możliwym czasie, może warto sprzedać to co mam i zmienić na 14kKBasil pisze:Nie chodzi tyle o moc co o barwę światła jakie emitują.