Zegar powiększalnikowy - ankieta

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Henry
-#

Zegar powiększalnikowy - ankieta

Post autor: Henry »

Poświęci ktoś minutkę na ankietę dotyczącą zegara powiększalnikowego?
http://webankieta.pl/ankieta/wv1c2bk3

W podtekście oczywiście chodzi o zmontowanie czegoś konkretnego. Mój stary projekt nadal wygląda tak samo
http://m3.i.pbase.com/o6/78/465178/1/13 ... 3_opis.jpg
ale za to zacząłem dłubać przy nowym
http://henry.vel.pl/temp/timer1.jpg
Generalnie koszt części jest niewielki, ale czasu i roboty to pożera ogromne ilości.
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Świnko latarka z projektu pierwszego jest najlepsza. Wypełniłem ankietę
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

też podesłałem, gdyby K19 miał wyświetlacz, to w sumie nic innego by mi do szczęścia nie było potrzebne.

Pewnie, że zmiany względne to całkiem fajna rzecz, tak samo jak sygnalizacja dźwiękowa, czy automatyczne naświetlanie próbek ale pytanie jak się to przełoży na cenę...

W tej chwili mam K19 z pedałowaniem i kosztował w sumie ze 40 zł ;>
jerezano
-#
Kontakt:

Post autor: jerezano »

Wypełniłbym, ale nie wiem czy używam zegara prostego czy zaawansowanego (vipo combi) oraz nie wiem co to jest f/stop. Ale jak nie wiem, to znaczy, że nie używam i nie jest mi potrzebny(a)... ;-)
Nie wiem także na czym polega tryb wspomagający naświetlanie próbek...
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: Zegar powiększalnikowy - ankieta

Post autor: mrek »

Henry pisze:Poświęci ktoś minutkę na ankietę dotyczącą zegara powiększalnikowego?
http://webankieta.pl/ankieta/wv1c2bk3
Poświęcone
A nie można by dodać tam funkcji timera do wywoływania filmów? Klawisze (pokrętła), wyświetlacz już są. Tylko oprgramowanie tego + sygnał dźwiękowy potrzebny.
Miałbyś w rękach cały rynek, a nie tylko końcówkę procesu.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Wypełniłem ankietę.
taharii pisze:eż podesłałem, gdyby K19 miał wyświetlacz, to w sumie nic innego by mi do szczęścia nie było potrzebne.
Pewnie dla tego, że niczego innego nie używałeś. Ja też tak sądziłem dopóki costa nie zrobił mi f/stopa.
Wielkie dzięki.
jerezano pisze:Ale jak nie wiem, to znaczy, że nie używam i nie jest mi potrzebny(a)...
Bo nie wiesz, dla tego nie używasz.
Gwarantuję, że nie chciałbyś takiego sterowania czasem jakie masz w Vipo, by było w aparacie.
mrek pisze:A nie można by dodać tam funkcji timera do wywoływania filmów? Klawisze (pokrętła), wyświetlacz już są. Tylko oprgramowanie tego + sygnał dźwiękowy potrzebny.
Miałbyś w rękach cały rynek, a nie tylko końcówkę procesu.
A ja bym czegoś takiego nie kupił. Wolę do tego używać smartfona.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jerezano
-#
Kontakt:

J.A. pisze:
jerezano pisze:Ale jak nie wiem, to znaczy, że nie używam i nie jest mi potrzebny(a)...
Bo nie wiesz, dla tego nie używasz.
Gwarantuję, że nie chciałbyś takiego sterowania czasem jakie masz w Vipo, by było w aparacie.
No, ale dopóki nie wiem co to jest, to nie żałuję.... ( a nie wiem na serio, nie żebym sobie jaja robił)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

wypełniłem.
jerezano pisze:Wypełniłbym, ale nie wiem czy używam zegara prostego czy zaawansowanego (vipo combi) oraz nie wiem co to jest f/stop. Ale jak nie wiem, to znaczy, że nie używam i nie jest mi potrzebny(a)... ;-)
Nie wiem także na czym polega tryb wspomagający naświetlanie próbek...
nie wiesz, bo nie dość, że masz vipo combi, to jeszcze nie słuchając rekomendacji nie kupiłeś WBM2
Ostatnio zmieniony 25 lut 2014, 12:43 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

J.A. pisze:Wypełniłem ankietę.
taharii pisze:eż podesłałem, gdyby K19 miał wyświetlacz, to w sumie nic innego by mi do szczęścia nie było potrzebne.
Pewnie dla tego, że niczego innego nie używałeś. Ja też tak sądziłem dopóki costa nie zrobił mi f/stopa.
Wielkie dzięki.
Bardzo możliwe, że to jest powód, nawet sobie Gralaba kupiłem, żeby zobaczyć czy to możliwe, żeby dało się lepiej czas odmierzać, ale jeszcze nie przyszedł, to dalej nie wiem.

Owszem EV to fajna sprawa, ale z drugiej strony obliczenie tego w głowie (zwykle) wymaga 3 sekundy, więc znów takiej tragedii nie ma.

Zdecydowanie warty grzechu jest pedał, zmajstrowałem sobie taki do K19 właśnie i przeskok wygody jest epokowy.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

a propos, ja mam zegar elektroniczny wg. schematu z Elektroniki Praktycznej i nie mam bladego pojęcia, jak ustawiać czas f/stop poniżej 8s (wg. tabeli z WBM2), a takie czasy miewam często. czy tu byłby zegar zaprogramowany poniżej tego czasu?

Jędrzeju, to do Ciebie:
http://www.waybeyondmonochrome.com/WBM2 ... ureEd2.pdf
http://www.waybeyondmonochrome.com/WBM2 ... tesEd2.pdf
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

jerezano
-#
Kontakt:

rbit9n pisze: nie wiesz, bo nie dość, że masz vipo combi, to jeszcze nie słuchając rekomendacji nie kupiłeś WBM2
Nie wiem także co to jest WBM2 :mrgreen:
A na vipo nie narzekam - lubię go!

[ Dodano: Wto 25 Lut, 2014 ]
Czy Ty sobie wyobrażasz, że będę się katował angielskim jak tu, za oknami, słoneczko świeci ????????

A! i jeszcze mam analizować tabelki w połączeniu z wykresami ???? To wolę żyć w niewiedzy!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

mnie wszystko jedno. i tak gniję w aptece. :evil:

jerezano
-#
Kontakt:

To weź sobie coś anti sepsis
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

jerezano pisze:No, ale dopóki nie wiem co to jest, to nie żałuję.... ( a nie wiem na serio, nie żebym sobie jaja robił)
Ja Ci wierzę, bo to wcale nie łatwo dowiedzieć się co to jest f/stop.
Krótko. Porównując do podwórka aparatowego. Jak byś się czuł, gdybyś musiał na aparacie nastawiać czas trzema pokrętłami, podobnie jak w K19s.
Na jednym miałbyś dziesięciotysięczne, na drugim tysięczne, a na trzecim dziesiętne sekundy.
I tak 1/2000 pięć pstryknięć pierwszego kółka, łatwe nie?
A 1/250 to cztery drugiego
A 1/30 to 3 drugiego i 3 pierwszego.
A 1/125 to 8 pierwszego.
Resztę policz sobie sam, to łatwe.
W zegarze f/stop ustawiasz sobie krok np. 1/6 EV i każde pstryk do plus lub minus o taki krok. Niezależnie czy czas naświetlania ma 8 s +1/6 EV, czy 128 s - 1/6 EV.
Krok najczęściej ustawia się w takich wartościach 1/2, 1/3, 1/4, 1/6, 1/8 1/12 i fine 1/24 EV. Lub co jedną dziesiętną EV, czyli 0,1 0,2 itd.
Mój zegar dodatkowo przelicza skalę odwzorowania i krotność filtra MG, oraz ma funkcje wspomagające doświetlanie i próbki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

jerezano pisze:To weź sobie coś anti sepsis
nie wolno pić spirytusu w pracy.

ODPOWIEDZ