do slajdów

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

ja osobiście polecam REVUFLEX AC2 ta nie pozorna lustrzanka zawiera wszystko co wystarczy dla początkującego, czasy od 8s do 1/1000s + tyb auto, migawka metalowa, pamięć ekspozycji i coś co jest nie często spotykane możliwość wykonywania multi ekspozycji, obok dźwigienki naciągu jest klawisz i który przesunięty podczas naciągu powoduje to ze rolki nie nawijają kolejnej klatki aa napina się migawka, na dodatek mocowanie pentax K więc dużo podepniesz
http://allegro.pl/revuflex-ac2-mocowani ... 36686.html
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

w opisie aparatu na aledrogo jest błąd.
aparat posiada korekcję ±3°DIN ze skokiem co 1°DIN.
http://www.butkus.org/chinon/chinon/ce-4/ce-4.htm
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
maj
-#

Post autor: maj »

Kolega pyta o tani (budżet) i względnie prosty aparat (moga byc obiektywy mf), to tak jakby zadał pytanie:
-potrzebuje tani samochód na dojazdy do pracy
odpowiedź:
-kup sobie ferrari
a jemu wystarczy cienias z gazem :-D
Moim zdaniem może to być aparat/korpus w przedziale 50-100zł byleby sprawny.
Konkretniej to:
1) najlepsza kompatybilność obiektywów(też jakość) to bagnet K pentaxsa, polecam np Pentax K1000, długo produkowany i mechaniczny lub P30/P50 z automatyką
2) coś Nikona (też niezła kompatybilność aczkolwiek trzeba uważać), mechaniczne nikony są drogie, znow w cenie 50-100zł to Nikon 301/501af lub 601(6006)af. "Wadą"N601 są litowe baterie (kto dziś robi np5rolek filmów dziennie :mrgreen: ) z drugiej strony ma "wszystko" tzn manual,automatyki, progam, bracketing, flesz i różne pomiary.W N501 i N601 auto fokus to jego początki więc jest jaki jest :mrgreen: (dobry do architektury). N501 ma bardziej klasyczny wygląd (osobiście lubię pokrętła- jeden rzut oka i wszystko wiem) oraz wymienne matówki a dzięki AF (tu nie używam)jest troche cięższy od N301.
Nawet najlepszy korpus i pomiar nie zapewni dobrze naświetlonych wszystkich klatek na slajdzie robinych w różnych warunkach- za nauke trzeba płacić :lol: . Nikony mam a Pentaxy kiedyś pożyczałem od znajomego.
Co do ogniskowych to polecam przeczytać:
http://tiny.pl/qj6k5
flip265
-#

Post autor: flip265 »

Tak jak pisze kolega Maj- coś prostego, tak więc kupiłem pentaxa p 30. W najbliższym czasie będę polować na jakąś szeroką stałkę lub coś bliżej standardu dobrej jakości typu zeiss. Wielkie dzięki za odpowiedzi :-D
Awatar użytkownika
zousan
-#
Kontakt:

Post autor: zousan »

No i jest git. Zauważ, że twój aparat czyta tylko kody DX. W przypadku tańszych filmów typu Rollei CR200 będziesz musiał sam korygować ekspozycję.
filip265 pisze:będę polować na jakąś szeroką stałkę lub coś bliżej standardu dobrej jakości typu zeiss
więc jednak Ferrari ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

zousan pisze:No i jest git. Zauważ, że twój aparat czyta tylko kody DX.
Nie widziałem slajdu bez kodu DX
zousan pisze:Rollei CR200
Tego, to nawet nie wato dotykać, nie mówiąc o wkładaniu do aparatu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

J.A. pisze:
zousan pisze:No i jest git. Zauważ, że twój aparat czyta tylko kody DX.
Nie widziałem slajdu bez kodu DX
Ja widziałem: Ektachrome 100D nawijany ze szpuli ;-)
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ODPOWIEDZ