Praktica BX20. Problem z ustawianiem ostrości
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Praktica BX20. Problem z ustawianiem ostrości
Witam wszystkich. Z myślą o synu, który zainteresował się tardycyjnymi aparatami kupiłem na allegro body bx20 (nieużywany) i osobno obiektyw pentacon prakticar 1,8 f 50. Nie mam niestety instrukcji w języku polskim (była taka wogóle?). Kręcąc piercieniem zmienia się ostrość ale nigdy nie dochodzi do ostrego (dalmierz też nie zazębia się). Coś muszę wiedzieć o obsłudze tego oaparatu? 30 lat temu robiłem zdjęcia przez długi czas zenitem 11. Tam od razu widziałem efekt ustawiania ostarości na matówce. Będę wdzięczny za podpowiedź. Może ktoś ma instrukcję?
Zenit 11
- technik219
- -#
Co to znaczy?Arturszczecin pisze:(dalmierz też nie zazębia się)
Jeśli na matówce nie widać ostro przedmiotów w tzw. nieskończoności, to przyczyny mogą być dwie:
1. dokupiony obiektyw był rozkręcany i źle złożony (może któraś soczewka włożona odwrotnie, może źle złożony na "ślimacznicy").
2. wada samego aparatu- przemieszczona matówka (góra/dół), źle ustawione lustro.
Proponowałbym pożyczyć od kogoś obiektyw do Praktiki serii B i sprawdzić z zakupionym aparatem. Jeśli wszystko będzie OK, to dać do sprawdzenia obiektyw (jakiś warsztat). Jeśli byłaby to wina złego złożenia "ślimaka", to poradzi sobie z tym każdy fachman dłubiący w analogach, a nawet bardziej łebski fotoamator majsterkowicz. W przypadku przemieszczenia (lub odwrócenia) elementu optycznego musi to być już bardzo poważny fachman.
Lux mea lex
-
- -#
-
- -#
-
- -#

Nie przejmuj się. Mam znajomego, który lustrzanką zrobił całą komunię swojej córki i nie zauważył, że na obiektywie ma założony pryzmat zwielokratniający obraz. To taka nasadka podobnie jak soczewka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#