ricoh kr10m - wymiana na co...

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

arthrawn76
-#

ricoh kr10m - wymiana na co...

Post autor: arthrawn76 »

Szukam body. Mam ricoha kr10m, z dobrym zestawem obiektywów - zaznaczam dla mnie! I chciałbym kupić nowy aparat, tak aby pasowały obiektywy np z zastosowaniem dodatkowych redukcji. W jakich firmach szukać. Bardzo proszę o pomoc.
Drugi aparat to fuji srx200 kompaktowy...z biegiem czasu pojawi się cyfrowa lustrzanka, ale to jeszcze troszkę potrwa.
Mieszkam w UK, dlatego będę szukać tutaj na rynku wtórnym...
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Ricoh KR 10M to bardzo dobry aparat, pomijając nieco "futurystyczny" design. Dlaczego chcesz się go pozbyć? Czy coś w nim szwankuje? Z recenzji i opinii użytkowników wynikają same superlatywy. Nie bardzo rozumiem motywacji...
Lux mea lex
arthrawn76
-#

Tylko chcę się przesiąść na nowszy model, ricoh zostaje w rodzinie...a co do cyfrowej lustrzanki na bagnet k...jaki model polecicie? Dziękuję za dotychczasowe wsparcie...

Ps z wymienionych firm, może jakiś konkretny model?
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

1. Ciężko coś polecić jeśli nie wiadomo ile masz do wydania.
2. To jest mimo wszystko forum o fotografii tradycyjnej, więc nie najlepsze miejsce do pytania o aparaty cyfrowe.
3. pentax.org.pl
Pozdrawiam, Bartek.
arthrawn76
-#

Co do kasy, jeśli trzeba będzie ciut poczekać, to nie jest problem...maks 1000...funciaków...jak będzie w pentaxie oznaczony aparat, body na bagnet k? Jak to odczytać? Czy każdy pentax jest na bagnet k? Czy pentax to dobry kierunek poszukiwań?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, 16:59 przez arthrawn76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

arthrawn76, z najnowszych cyfranek Pentaxa to bierz K-3 (możesz też poprzednie K-5,K-5II lub K-5IIs). Zmieścisz się w budżecie. Wszystkie obiektywy będą pasowały a i na jakiś nowy zapewne z deklarowanej sumy zostanie. Zapodaj co wybrałeś.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Popatrz na dxomark'u.
http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings
Nie warto brać Pentaxa K3. Sam się przymierzałem, ale rezygnuję. Ma parę fajnych "gadżetów" ale jako maszyna do robienia zdjęć jakościowo ustępuje K5II, a zwłaszcza K5IIs.
K5 (mark I) nie warto brać pod żadnym pozorem, bo jest tak jakby "próbną wersją" K5II. K5II jest od niego droższy, ale sporo lepszy. To akurat nie moja opinia - sam miałem w rękach tylko mark II, natomiast znajomy miał oba i zdecydowanie wychwala mark II.
A K3 jest hm... przereklamowany. Wsadzenie większej matrycy niestety odbiło się baaardzo negatywnie na jakości zdjęć. Szumy są gorsze niż w moim nexie C3.
Lepiej kupić lepszego K5II lub K5IIs i jeszcze zostanie kasa na jakieś szkła ;-)
W tym temacie akurat staram się być na bieżąco, bo przymierzam się do kupna nowego korpusu.

EDIT:
Oczywiście, możesz być osobą, która zdjęcia robi w pełnym słońcu nie wchodząc powyżej ISO800. Ja niestety robię sporo na wysokich czułościach i to akurat dla mnie ważne.
Tutaj można porównać, zestawienia czułości mniej więcej w połowie stron:
K5II:
http://www.lesnumeriques.com/appareil-p ... /test.html
K5IIs:
K3:
arthrawn76
-#

ciągle w lesie jestem...zarejestrowałem się na pentax.org.pl i od 4 dni, admin nie raczył aktywować konta...porażka...
ODPOWIEDZ