Jak uszczelnić aparat fotograficzny
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jak uszczelnić aparat fotograficzny
Cześć
Mój Ricoch dalmierzowy przepuszcza światło. Musze go uszczelnić. Czy ktoś to już kiedyś robił. Jakiej gąbki użyć, gdzie ja można kupić, jaki klej byłby najepszy. Tylko nie piszcie SuperGlu.
Z góry dziękuję za pomoc
Mój Ricoch dalmierzowy przepuszcza światło. Musze go uszczelnić. Czy ktoś to już kiedyś robił. Jakiej gąbki użyć, gdzie ja można kupić, jaki klej byłby najepszy. Tylko nie piszcie SuperGlu.
Z góry dziękuję za pomoc
TU
masz pewnego sprzedawcę, ma różne grubości pianki, ja brałem 1,5 mm, ale musisz sam to ocenić. Towar pierwszej jakości, sprawdziła się na 100%...
Edit: oczywiście pianka samoklejąca, możesz przyciąć ja do pożądanego kształtu.
Aha! Witam na forum...
masz pewnego sprzedawcę, ma różne grubości pianki, ja brałem 1,5 mm, ale musisz sam to ocenić. Towar pierwszej jakości, sprawdziła się na 100%...
Edit: oczywiście pianka samoklejąca, możesz przyciąć ja do pożądanego kształtu.
Aha! Witam na forum...

siła i moc!
ja do uszczelniania używam starej podkładki pod mysz, z której, przy użyciu żyletki, wycinam paski o przekroju kwadratu, o boku 2x2mm. pasek taki przyklejam tylko na końcu, przy pomocy taśmy dwustronnej, do podklejania zdjęć.
przed przyklejeniem nowej gąbki, ważne jest, żeby całkowicie usunąć resztki starych gąbek i kleju. do tego najlepiej użyć alkoholu n-propylowego, przyciętych zapałek i wacików.
ja to zrobić krok po kroku, zobaczysz TU.
pozdrawiam
p.
ja do uszczelniania używam starej podkładki pod mysz, z której, przy użyciu żyletki, wycinam paski o przekroju kwadratu, o boku 2x2mm. pasek taki przyklejam tylko na końcu, przy pomocy taśmy dwustronnej, do podklejania zdjęć.
przed przyklejeniem nowej gąbki, ważne jest, żeby całkowicie usunąć resztki starych gąbek i kleju. do tego najlepiej użyć alkoholu n-propylowego, przyciętych zapałek i wacików.
pozdrawiam
p.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
swoją byłą Mamiyę uszczelniałem bodajże tym http://allegro.pl/profil-mikroguma-z-kl ... 37971.html
-
- -#
- Kontakt:
Fajny pomysł! Muszę wypróbować :Drbit9n pisze:siła i moc!
pozdrawiam
p.
ha! ja już po raz kolejny wypróbowałem na olympusie XA. miałem nawet zrobić dokumentację zdjęciową, ale tak miałem upaprane palce starymi, klejącymi się gąbkami, że szkoda mi było cyfrówkę utytłać.femmefatale pisze: Fajny pomysł! Muszę wypróbować :D
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Potrzeba matką wynalazków ;)rbit9n pisze:siła i moc!
pozdrawiam
p.