Witajcie!
Mam pytanie ponieważ szukanie w sieci nie przynosi efektów..byc może nie umiem szukać...ale do rzeczy.. pracuje na FB mgIV ilforda i wywoływaczu ilford mg - pragnę z całych sił osiągnąć zimny ton w światłach.. i teraz mam pytanie do doświadczonych w pracy z tą wywojką - normalne rozcieńczenie to 1+9 - przy jakim rozcieńczeniu będę miał to co chce? i czy w tym wywoływaczu w ogóle jest to możliwe?
Na chwile obecną wysokie tony mam mocno ciepłe czego nie lubię... próbowałem już okolice 1+7 i nic sie nie zmienia- jak mocno muszę zejść z wody na rzecz wywoływacza żeby było przyjemnie zimno?
dzięki za pomoc i wesołych!!
wywoływacz ilford mg- chce zimniej!??
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cooltone jasne tylko że ja dopiero kupiłem 5 litrów zwykłego... więc chciałbym nauczyć sie wołać w nim papier wedle gustu.. tym bardziej że cooltone o ile sie nie mylę daje zimny odcień a zwykły mg może dać zarówno zimny jak i ciepły.. choć głowy nie dam:)
A z drugiej całkiem strony to ja chyba nie lubie iść na łatwiznę:)
A z drugiej całkiem strony to ja chyba nie lubie iść na łatwiznę:)
możesz spróbować z dodawaniem benzotriazolu. robisz 1% r-r BZT i dodajesz do r-ru roboczego wywojki po 10-15ml. przyjmuje się bowiem, że KBr daje odcień ciepły, natomiast BZT zimny. podobnie metol - ciepły, fenidon - zimny. także tego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr