Jesteś pewien, że film jest dociskany do prowadnic w Bronce? Sprawdziłeś to?rbit9n pisze:jak się cieszę, że kupiłem bronikę w której film zawsze jest dociskany do prowadnic. mogę tedy używać i orwo, i acrosa, i ilforda, i kodaka i w nosie mam jaka jest grubość papieru.
Obiecane zdjęcia, niestety w odwrotnej kolejności.
Ostatnie zdjęcia to kaseta z Mamiya Super 23.
Widoczne są 2 pary prowadnic szersze i te węższe. Płytka dociskowa opiera się o te szersze, pomiędzy nimi jest film, ale nie jest on dociskany do żadnych prowadnic opiera się tylko na płytce dociskowej.
Kolejne zdjęcia przedstawiają płytkę dociskową po lewej i prawej stronie. Strona dla filmu 220 ma u góry i na dole dwa wyżłobienia - grubości papieru.
Strona płytki dla filmu 120 jest jednolicie gładka.
[ Dodano: Pią 20 Gru, 2013 ]
Podobny mechanizm zastosowano w aparacie Fujica 6x9 (4 zdjęcie od dołu). Zdjęcie komory filmu przedstawia dwie pary prowadnic - płytka dociskowa opiera się o te szersze prowadnice , a pomiędzy nimi jest film. Podejrzewam też że we wszystkich aparatach bez kaset, gdzie zmieniamy tylko płytkę na stronę lewo/prawo jest podobnie. Macie takie aparaty to sprawdzicie.
Pierwsze i drugie zdjęcie od góry przedstawia natomiast komorę filmu Rollej 6008. Tu sprawa się nieco komplikuje, gdyż nie mam kasety 220 żeby to ostatecznie sprawdzić. Ale z tego co sprawdziłem po założeniu kasety płytka dociskowa opiera się o zewnętrzne prowadnice (te dwa jaśniejsze krótkie paski), natomiast film nie jest dociskany do żadnych prowadnic (jak wyżej opiera się na płytce dociskowej w kasecie).