Czesc,
Macie moze zeskanowane albo zabookmarkowane instrukcje do powiekszalnikow Opemus 5, 5a i 6?
Jezyk dowolny pisany lacinka lub grazdanka ;p
Chce po prostu przyjrzec sie roznicom. Meopta na swojej stronie "historycznej" nie ma.
Instrukcje do Opemusów
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Instrukcje do Opemusów
--
Maciek
Maciek
czołem!
mam Maćku, ale wyjątkowo w domu. po prostu w pośpiechu wychodziłem do tyrki i nie wziąłem przenośnego dysku.
aha, z tego co się orientuję, to do 5a w necie nie było instrukcji, a różni się od zwykłej piątki głównie karetką negatywu. więcej na tern temat nie wiem.
mam Maćku, ale wyjątkowo w domu. po prostu w pośpiechu wychodziłem do tyrki i nie wziąłem przenośnego dysku.
aha, z tego co się orientuję, to do 5a w necie nie było instrukcji, a różni się od zwykłej piątki głównie karetką negatywu. więcej na tern temat nie wiem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
znaczy z tego co ja się orientuję, to podstawowa różnica między 5, a 5a, to wspomniana karetka. w piątce jest karetka na prostokątne szybki/ramki, a w 5a jest karetka na kwadratowe szybki/ramki. w dodatku karetka w piątce wykonana jest z czegoś co przypomina żeliwny odlew, w piątce a karetka jest wykonane z prasowanej blachy. w 5a pokrętło na kolumnie miewa korbę. a tak to buda ta sama, miska na obiektyw też.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Witam,
Przesyłam instrukcyjny raj:
http://www.jollinger.com/photo/cam-coll ... nuals.html
pozdrawiam
Przesyłam instrukcyjny raj:
http://www.jollinger.com/photo/cam-coll ... nuals.html
pozdrawiam
Dzieki.
Zauwazylem, ze dodatkowe pokretlo do precyzyjnego ostrzenia (fine focusing) wystepuje w instrukcji jako akcesorium do szostki. Wiecie moze, czy pasuje do 5a?
Na moje oko powinno pasowac i tak mi reszta kiedys mowiono (w Cz-B mieli to w ofercie), ale ostatnio pewna osoba starala sie mnie przekonac, ze to nieprawda...
Zauwazylem, ze dodatkowe pokretlo do precyzyjnego ostrzenia (fine focusing) wystepuje w instrukcji jako akcesorium do szostki. Wiecie moze, czy pasuje do 5a?
Na moje oko powinno pasowac i tak mi reszta kiedys mowiono (w Cz-B mieli to w ofercie), ale ostatnio pewna osoba starala sie mnie przekonac, ze to nieprawda...
--
Maciek
Maciek
różnica w przesuwaniu czołówki w 5 (5a) i 6 jest taka, że w ogólnie pojętej piątce jest jeden pręt z nacięciem. śruba ma jeden talerz, który wchodzi w to nacięcie, a całość jest dociskana sprężyną płaską, przykręcaną z góry i dołu. w szóstce są dwa pręty, śruba obejmuje jeden z prętów jakoby z obu stron. z tego co widzę na zdjęciach. trak czy siak, kształt tego przyrządu prawdopodobnie nie będzie pasował do piątki. ale to moje teoretyzowanie, bo piątki nie mam od roku, a szóstki to nawet na oczy nie widziałem.