Posiadam aparat analogowy 35mm pentaxa. Obecnie posiadam vivtar 50mm 1.8 orc vivitar vmc 28 2.8.
W zwiazku z przerzucaniem sie z cyfry na analoga, planuje dokupic kolejne obiektywy, niestety - przegladajac ofery na allegro natrafilem na bardzo powazny dla mnie problem.
Moja ulubiona portretowa ogniskowa na cropa to 50mm - i niestety, wyglada na to, ze w przypadku pentaxa stalki z tego zakresu (czyli 75-100mm) albo nie istnieja, albo sa bardzo trudno dostepne.
To problem, ktorego sie nie spodziewalem, bo przeciez 50mm to najpopularniejsza stalka na cropie.
Czy ktos moze wyjasnic mi, jak uzytkownicy analogow radza sobie z tak powaznym ograniczeniem?
odpowiednik 50mm na cropie dla 35mm...
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Coś z pogranicza makra/portretu na 90mm, np tamron adaptall 90/2.5 z dupką do 500 powinieneś zdobyć, choć dupki "z elektryką" do pentaxa są drogie.
Mam i ja RB67, F4S, F90X, cyfrę też i szklarnię
http://www.flickr.com/photos/jacekpl/
http://www.flickr.com/photos/jacekpl/
Re: odpowiednik 50mm na cropie dla 35mm...
Że jak? Nie istnieją? Ograniczenie? A mówimy o obiektywie manualnym czy z AF? Zresztą wszystko jedno:hellbike pisze:Posiadam aparat analogowy 35mm pentaxa. Obecnie posiadam vivtar 50mm 1.8 orc vivitar vmc 28 2.8.
W zwiazku z przerzucaniem sie z cyfry na analoga, planuje dokupic kolejne obiektywy, niestety - przegladajac ofery na allegro natrafilem na bardzo powazny dla mnie problem.
Moja ulubiona portretowa ogniskowa na cropa to 50mm - i niestety, wyglada na to, ze w przypadku pentaxa stalki z tego zakresu (czyli 75-100mm) albo nie istnieja, albo sa bardzo trudno dostepne.
To problem, ktorego sie nie spodziewalem, bo przeciez 50mm to najpopularniejsza stalka na cropie.
Czy ktos moze wyjasnic mi, jak uzytkownicy analogow radza sobie z tak powaznym ograniczeniem?
SMC Pentax 85mm F1.8
SMC Pentax 100mm F4 Macro
SMC Pentax 105mm F2.8
SMC Pentax-M 85mm F2
SMC Pentax-M 100mm F2.8
SMC Pentax-M 100mm F4 Macro
SMC Pentax A* 85mm F1.4
SMC Pentax-A 100mm F2.8
SMC Pentax-A 100mm F2.8 Macro
SMC Pentax-A 100mm F4 Macro
SMC Pentax-F 85mm F2.8 Soft
SMC Pentax-F 100mm F2.8 Macro
SMC Pentax-FA 77mm F1.8 Limited
SMC Pentax-FA* 85mm F1.4 [IF]
SMC Pentax-FA 85mm F2.8 Soft
SMC Pentax-FA 100mm F2.8 Macro
SMC Pentax-FA 100mm F3.5 Macro
Jedne dość popularne i możliwe do trafienia bez większych problemów na rynku wtórnym, inne rzadkie jak kwiat paproci, jedne tanie jak barszcz, inne drogie jak ze złota. Do wyboru, do koloru. O Takumarach 85, których też było sporo nawet nie wspominam, podobnie jak o szkłach innych producentów robiących na bagnet K.