witam,
Jako, że raczkuje w temacie analogowym proszę o wyrozumiałość oraz o pomoc. W przyszłym tygodniu mam zamiar ustrzelić pare rolek filmu i zacząć swoją przygodę z wywoływaniem. Rozglądałem się trochę za odpowiednim dla siebie filmem i zakupiłem 10 rolek filmu Kodak Portra 160.
Problem w tym, że nigdzie nie mogę się doszukać informacji jak ten film wywołać, jakiego użyć wywoływacza i na jakich czasach.. Informację na stronie producenta odnośnie tego filmu też są delikatnie okrojone (poniższy link) i cieżko mi sie czegokolwiek doszukać.
strona producenta - kodak portra 160
Zależy mi trochę na czasie. W czwartek mam focić i od razu je wołać więc już najwyższy czas by zamówić na necie gdzies chemie by doszła na czwartek.
Proszę o informacje w czym wywoływać, przerywać i utrwalać ten film..
bede wdzieczny za kazde info,
pozdrawiam
Kodak Portra 160
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
"Process PROFESSIONAL PORTRA 160 Film in KODAK FLEXICOLOR Chemicals for Process C-41"
W sekcji Processing.
Portra to film przeznaczony do wywoływania w procesie C-41 to proces wysokotemperaturowy, do wywołania potrzebujesz zestaw kąpieli do C-41 (Tetenal na przykład albo Fuji). Wywoływać trzeba w wysokiej temperaturze 38*!
Wygląda że to Twoja pierwsza przygoda z fotografią analogową, więc C-41 może nie być dobrym procesem, żeby od niego zaczynać. Masz warunki, żeby to zrobić?
Poszukaj na forum opisów, znajdziesz ich kilka...
W sekcji Processing.
Portra to film przeznaczony do wywoływania w procesie C-41 to proces wysokotemperaturowy, do wywołania potrzebujesz zestaw kąpieli do C-41 (Tetenal na przykład albo Fuji). Wywoływać trzeba w wysokiej temperaturze 38*!
Wygląda że to Twoja pierwsza przygoda z fotografią analogową, więc C-41 może nie być dobrym procesem, żeby od niego zaczynać. Masz warunki, żeby to zrobić?
Poszukaj na forum opisów, znajdziesz ich kilka...
Jak masz *naście rolek Portry to możesz się postarać o własnoręczne wywołanie w trzykąpielowym Tetenalu C-41. Jedyne czego trzeba dobrze przypilnować to temperatura przy wywoływaniu. Samo wołanie trwa krótko, bo 3 minuty 15 sekund (według ulotki producenta), więc temperatura za bardzo nie spadnie, zwłaszcza jak koreks umieścisz w misce z wodą o temperaturze ~38*C. Całość opisałem tu: http://czworoboki.blogspot.com/2012/07/ ... mu_20.html
Niby się nie poleca C-41 na początek, bo niby trudniej. Bzdura. Jak masz zamiar robić tylko kolor to albo lab albo własny koreks. Poza tym wszystkie filmy w tym procesie woła się identycznie bez względu na markę i czułość. Poza tym jak zaczniesz domowe wywoływanie od koloru to będziesz miał co wnukom opowiadać :D
Niby się nie poleca C-41 na początek, bo niby trudniej. Bzdura. Jak masz zamiar robić tylko kolor to albo lab albo własny koreks. Poza tym wszystkie filmy w tym procesie woła się identycznie bez względu na markę i czułość. Poza tym jak zaczniesz domowe wywoływanie od koloru to będziesz miał co wnukom opowiadać :D
Magazynuję wiedzę i filmy
a właściwie 100°F.taharii pisze: Wywoływać trzeba w wysokiej temperaturze 38*!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Niby bzdura, ale jak kto nigdy nie wywoływał filmów, to łatwo nie będzie. Niby przepis prosty jak na jajecznicę, ale jak kto nigdy nic nie gotował, to i jajecznica może wyjść nie teges.Pikusław pisze:Niby się nie poleca C-41 na początek, bo niby trudniej. Bzdura.
Ale do odważnych świat należy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi, pomoc i sugestie. Faktycznie jeszcze nie wywołałem w swoim życiu żadnej rolki ale zrobie to w piątek i pojade 'systemem' Pikusław, który opisał to na swoim blogu.
Czy na tym zestawie Tetenala C-41 wywołam dowolną kolorową rolke i mogę użyć tego samego czasu 3:15? jak sprawa wygląda?
Czy na tym zestawie Tetenala C-41 wywołam dowolną kolorową rolke i mogę użyć tego samego czasu 3:15? jak sprawa wygląda?