Jak suszycie negatywy 4x5?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- technik219
- -#
Ale też to fart duży. Na ebayu przy takiej cenie to nie ma prawa zagrzać dłużej miejsca niż pół godziny.taharii pisze:Też tak miałem, ale dopiero jak przyszedł i okazał się kompletny i działający.
Do otwarcia opakowania nie wiedziałem w zasadzie co kupiłem ;>
Przejrzałem teraz z ciekawości. Tam gdzie aukcje obejmują wysyłkę do Polski to cena nawet zwykłego LPLa 7700 potrafi być mało atrakcyjna.
Przeglądanie ebaya należy zacząć od wpisania w ustawieniach swojego konta adresu wysyłkowego w kraju, który się przegląda, może być to nawet pałac prezydencki, nie ma znaczenia. Wtedy automat nie ukrywa naprawdę atrakcyjnych ofert.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
- Kontakt:
Ja robię zakupy dokładnie w odwrotną stronę.
Przeglądam przede wszystkim oferty z zaznaczonym tylko odbiorem osobistym, jeśli coś jest godne uwagi, szukam kogoś kto to odbierze i mi wyśle.
W ten sposób kupiłem powiększalnik z niemiec, dwa procesory jobo z UK i niemiec, kamę 4x5 z japonii i dwa obiektywy ze stanów.
Jakby wszystko razem zsumować to nie kosztowało (bez wysyłki) nawet dwóch tysięcy.
Przeglądam przede wszystkim oferty z zaznaczonym tylko odbiorem osobistym, jeśli coś jest godne uwagi, szukam kogoś kto to odbierze i mi wyśle.
W ten sposób kupiłem powiększalnik z niemiec, dwa procesory jobo z UK i niemiec, kamę 4x5 z japonii i dwa obiektywy ze stanów.
Jakby wszystko razem zsumować to nie kosztowało (bez wysyłki) nawet dwóch tysięcy.
Niby tak ale też zdecydowanie prościej poprosić o wysyłkę japończyka jak już się wygrało licytacje ;>
Sam zapakował i wysłał aparat, a ja mam teraz w domu kolekcję ulotek z japońskiej Biedronki ;>
Odbierali mi znajomi w UK i Niemczech, z USA i japonii sprzedawca zgodził się wysłać.
Do odważnych świat należy, co Ci zrobią, najwyżej powiedzą, żebyś spadał na drzewo i wystawią towar jeszcze raz.
Z takim Durstem czy innym potworem z za oceanu rzeczywiście nie warto ryzykować, bo przesyłka może kosztować 1000 - 2000 dolarów, bo pewnie paletę w kontenerze trzeba by wynająć. Ale szkła, aparaty czy 'drobnicę' licytuje w ten sposób wszędzie gdzie tylko widzę szansę i okazję.
Sam zapakował i wysłał aparat, a ja mam teraz w domu kolekcję ulotek z japońskiej Biedronki ;>
Odbierali mi znajomi w UK i Niemczech, z USA i japonii sprzedawca zgodził się wysłać.
Do odważnych świat należy, co Ci zrobią, najwyżej powiedzą, żebyś spadał na drzewo i wystawią towar jeszcze raz.
Z takim Durstem czy innym potworem z za oceanu rzeczywiście nie warto ryzykować, bo przesyłka może kosztować 1000 - 2000 dolarów, bo pewnie paletę w kontenerze trzeba by wynająć. Ale szkła, aparaty czy 'drobnicę' licytuje w ten sposób wszędzie gdzie tylko widzę szansę i okazję.
E, co Ty mowisz. Domyslnie w ustawieniach masz wlaczone wyswietlanie wszystkich ofert. Mozna to zmienic np. na wyswietlanie tylko ofert z kraju, ktorego witryne ebay przszukujesz. Ale domyslnie widac wszystko.J.A. pisze: Przeglądanie ebaya należy zacząć od wpisania w ustawieniach swojego konta adresu wysyłkowego w kraju, który się przegląda, może być to nawet pałac prezydencki, nie ma znaczenia. Wtedy automat nie ukrywa naprawdę atrakcyjnych ofert.
--
Maciek
Maciek
Jakies dziwne rzeczy opowiadacie. Mam wpisany adres w Polsce i podany polski kod pocztowy. Widze wszystkie oferty, w tym te, gdzie nie ma wysylki do PL i te, gdzie nie ma wysylki W OGOLE (z dopiskiem "colletcion only"). Na probe zmienilem kraj na UK i podalem brytyjski kod. Widze dokladnie te same oferty.
Zajrzyjcie sobie do zaawansowanych ustawien wyszukiwania na ebayu (link kolo przycisku Szukaj) i w sekcji Lokalizacja sprawdzie, czy macie odhaczona ktoras z opcji filtrujacych wyniki. Ja nie mam i widze wszystko...
Chyba, ze roznica wynika z uzywanej strony wyszukiwania. Ja szukam zawsze z ebay.com, ebay.de albo ebay.co.uk. Ale zawsze mam wpisany polski adres ;)
Zajrzyjcie sobie do zaawansowanych ustawien wyszukiwania na ebayu (link kolo przycisku Szukaj) i w sekcji Lokalizacja sprawdzie, czy macie odhaczona ktoras z opcji filtrujacych wyniki. Ja nie mam i widze wszystko...
Chyba, ze roznica wynika z uzywanej strony wyszukiwania. Ja szukam zawsze z ebay.com, ebay.de albo ebay.co.uk. Ale zawsze mam wpisany polski adres ;)
--
Maciek
Maciek
A, no to sie tajemnica wyjasnila. Ciekawe, czy to blad, czy celowe dzialanie.
Jak Allegro bylo jeszcze sprzezone ze swoimi siostrzanymi serwisami - aukro, teszves itd., to dalo sie z witryny PL szukac we wszystkich pozostalych, ale czasami ta funkcja ostro nawalala.
A teraz w "nowej, lepszej szacie graficznej" nie ma nawet zaawansowanego wyszukiwania. Tam maja chyba caly zespol ds. usuwania funkcjonalnosci i dodawania bugow.
Jak Allegro bylo jeszcze sprzezone ze swoimi siostrzanymi serwisami - aukro, teszves itd., to dalo sie z witryny PL szukac we wszystkich pozostalych, ale czasami ta funkcja ostro nawalala.
A teraz w "nowej, lepszej szacie graficznej" nie ma nawet zaawansowanego wyszukiwania. Tam maja chyba caly zespol ds. usuwania funkcjonalnosci i dodawania bugow.
--
Maciek
Maciek