Meopar 4,5/210

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maqsz
-#

Meopar 4,5/210

Post autor: maqsz »

Mam Meopara 4,5/210 w ladnym stanie. Gwint 53 mm. W sieci jest niewiele infomracji na jego temat. Zdaje sie, ze Meopta robila te obiektywy *glownie* do powiekszalnikow i aparatow wielkoformatowych.

No wlasnie, tylko do JAKICH powiekszalnikow i JAKICH aparatow, ktos wie?

Szklo podobno kryje format 13x18 cm.
--
Maciek
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Zapewne do Manitarusa. Czeski powiększalnik LF.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
maqsz
-#

Takie mialem podejrzenia, ale pare lat temu Marianov pisal tu na forum, ze Magnitarus ma mocowanie na czterdziesci kilka mm, wiec chyba jednak nie.

Moze ta 210-tka wystepowala w roznych wersjach?
--
Maciek
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

maqsz pisze:No wlasnie, tylko do JAKICH powiekszalnikow i JAKICH aparatow, ktos wie?
Info ze strony Meopty:
Magnitarus 13x18
Enlarging apparatus for the enlarging from negatives of 13 x 18 and smaller.
Lens: Meopar 4.5/210
Condenser: two-lens of 240 mm diameter with focusing screen
Lamp: opal 200-500 W
Enlargement: onto basic plate up to 4.5x
Weight: 70 kg
Year of production: 1954-72

To jest standardowe szkło do Magnitarusa ale większego - 13x18. W mocowaniu magnitarusa jest coś ala pierścień redukcyjny - przynajmniej u mnie tak to wygląda ale jest zapieczony i nie mogę go odkręcić żeby potwierdzić na 100%. Podejrzewam że można było zmienić pierścień i używać Meopara 210 z gwintem m53 i Meopara 180 z gwintem m46 (a w zasadzie może M47 bo mierzony na zwoju na 46,75mm)

W kamerze wielkoformatowej Meopty (Magnola 13x18) było szkło o tych samych parametrach 210mm 4,5 ale sygnowane było BELAR. I na 100% nie jest to szkło z powiększalnika bo ma ma wbudwaną migawkę.

Nie wiem do końca bo nie było tego dużo i jak sam piszesz w necie jest mało informacji. W każdym razie myślę że jeśli Twój obiektyw nie ma migawki (nie określiłeś tego), możesz założyć że to szło powiększalnikowe.
maqsz
-#

Migawki nie ma, a do czego byl fabrycznie przeznaczony - nie mam pojecia. Pewnie tak, jak piszesz, do M. wiekszego.

Wiem natomiast od poprzedniego wlasciciela, ze przed ok. 40 laty moj Meopar pracowal w kamerze przemyslowej, ale nie CCTV, tylko kamerze do kopiowania bodajze schematow.

Dlatego wydaje mi sie, ze musi miec przyzwoite parametry i kusi mnie, zeby go do czegos uzyc :)

Marianov, na zapieczone gwinty czasem dziala smarowanie plynem hamulcowym. Sa tez specjalistyczne srodki do rozklejania takich historii.
--
Maciek
ODPOWIEDZ