Rozdzielczosc w kreskach na mm

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Ale czy subiektywnie postrzegana ostrosc nie zalezy tez od kontrastowosci obiektywu?
--
Maciek
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Nawet obiektywne.
Nigdy nie widziałeś opisu rozdzielczości osobno dla niskiego i osobno dla wysokiego kontrastu?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
maqsz
-#

Szczerze mowiac, nie - nawet teraz po Twoim poscie trudno mi znalezc cos na temat pomiarow ostrosci...
Ale dziekuje za wskazanie kierunku - przepatrze ksiazki, pewnie sie cos znajdzie.

[ Dodano: Pon 18 Lis, 2013 ]
Aha - na moim egzemplarzu Industara 37 jest czerwona bukwa "P" - jak "projekcyjny".
Podobno, ale tylko podobo oznaczano tak szczegolnie udane egzemplarze.
Niestety nie potrafie odszukac konkretnych infromacji na czym mialaby polegac ta wyzszosc nad reszta produkcji.
--
Maciek
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

http://www.photohistory.ru/1339600818968108.html
Czy to ten?
Co do czerwonej literki "P" (w cyrylicy: "П") oznacza "просветенный" czyli "rozjaśniony" - a na nasze, że posiada naniesione powłoki przeciwodblaskowe.
Lux mea lex
maqsz
-#

Tenze sam.

Ales mnie teraz zagial!

Ktos mi kiedys powiedzial, ze to "P" jest od "проекционной", a ja to bezkrytycznie lyknalem, gorzej! Informacje ze stron rosyjskich-angielskojezycznych, ze jest to obiektyw "clarified", bralem za blad.

Na usprawiedliwienie mam tylko tyle, ze nie sadzilem, ze w latach 50. i 60. takie rozroznienie bylo jeszcze potrzebne.

Dla potomności: просветленный z "l" po "t"
--
Maciek
Awatar użytkownika
technik219
-#

maqsz pisze:Dla potomności: просветленный z "l" po "t"
Klupałem na wirtualnej klawiaturze, stąd literówka. Wiem jak powinno być - w Moskwie kupowałem flaszkę późną nocą na melinie (czasy prohibicji Gorbaczowa) i wzięli mnie za swojego, więc z językiem chyba nie jest u mnie tak źle ;-)
Lux mea lex
maqsz
-#

A moj rosyjski juz od dawna jest bierny, tzn. czytam dosc swobodnie, ale mowie bardzo kiepsko.
No, wodke to bym moze jeszcze kupil :)

Poprawiam nie ze zlosliwosci, tylko dla mlodziezy, co to bukw juz kompletnie nie zna.

(a skoro jest okazja, to Twoje zdrowie - w podziece za pomoc)
--
Maciek
Awatar użytkownika
technik219
-#

:-)
Lux mea lex
bawy2
-#

Post autor: bawy2 »

Autor Zbigniew Pękosławski w "Fotografia w praktyce amatorskiej" podaje, że dobrze skorygowany obiektyw o f=50 uważa się taki, który różnicuje 30-40 linii na 1 mm ta norma jest mniej rygorystyczna jeśli chodzi o obiektywy długoogniskowe i wynosi dla f=10 cm w przedziale 16-20 linii, a dla f=15cm 14 linii. Ponieważ może to być dla jednych oczywiste, ale ja to wyczytałem tydzień temu więc podaje dla tych co nie wiedzieli ;-)

pozdrawiam
maqsz
-#

No, to moim Industarem bedzie sie mozna golic, jak mu dorobie aparat :)
Dzieki za te infromacje, Pekoslawskiego co prawda gdzies mam, ale nawet do niego nie zajrzalem,
--
Maciek
Awatar użytkownika
technik219
-#

bawy2 pisze:Autor Zbigniew Pękosławski w "Fotografia w praktyce amatorskiej" podaje, że dobrze skorygowany obiektyw o f=50 uważa się taki, który różnicuje 30-40 linii na 1 mm ta norma jest mniej rygorystyczna jeśli chodzi o obiektywy długoogniskowe i wynosi dla f=10 cm w przedziale 16-20 linii, a dla f=15cm 14 linii. Ponieważ może to być dla jednych oczywiste, ale ja to wyczytałem tydzień temu więc podaje dla tych co nie wiedzieli ;-)

pozdrawiam
Tylko zważ, kiedy Pękosławski to pisał. Wtedy nie było jeszcze komputerów projektujących nowe i poprawiających stare obiektywy. Inżynierom musiał wystarczyć suwak logarytmiczny. A i rozdzielczość materiałów fotograficznych nie wymagała obiektywów o większej rozdzielczości. Obecne obiektywy są już daleko z przodu pod tym względem. Zresztą liczenie zdolności rozdzielczej obiektywów w liniach na mm (parach linii na mm) wyszło dosyć dawno temu z użycia i stosuje się parametr pod nazwą Funkcja Przenoszenia Modulacji (ang. Modulation Transfer Function) MTF:
http://jacek.kwasniewski.eu.org/F&F/Jak ... es_MTF.pdf
Lux mea lex
ODPOWIEDZ