Poszukiwany mały manualny korpus

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Vito Corleone
-#
Kontakt:

Poszukiwany mały manualny korpus

Post autor: Vito Corleone »

Szukam korpusu analogowego, który :

- Ma duży, jasny wizjer
- Nieduże gabaryty
- Tani
- W miarę cichy

Systemu nie mam sprecyzowanego, będę go nosił z szeroką stałką, którą potem dokupię ale ze wzgląd na cenę można Nikony skreślić. Nie mam jakiś dużych wymagań ale chcę coś lepszego niż Zenit czy Praktica.

Narazie jednym z faworytów Pentax ME Super, Om-1,2- też fajne ale już trochę jak dla mnie drogie.
Patrzyłem np. na K1000 i wydaje się całkiem przyjemny. Pentax Spotmatic za to dość ,,kanciasty'' choć nigdy go w rękach nie trzymałem.
Czekam na jakieś propozycje, najlepiej dzielić się doświadczeniem.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Olszi, najmniejszy to z pewnością Pentax ME Super. Jak dobrze poszukasz i nieco poczekasz to można wyłowić nawet bardzo tanio. Z Pentax'ów to ładne wizjery mają też P30 (najlepiej P30n lub P30t) oraz trudniejszy do wyłowienia P50. Jak się uda to możesz nabyć Pentax ME F. To taki ME Super z potwierdzeniem dźwiękowym ostrości. Można też do niego podpiąć obiektyw z własnym autofokusem (takie trochę dziwadło, więc nie ma ich wiele na rynku). Pamietaj tylko, że są to aparaty już dość leciwe. Życzę powodzenia w łowach. Pzdr.
P.S.
Pentax'y na m42 są dość duże, natomiast K1000 jest większy niż ME, ale ma za to całkowicie mechaniczną migawkę.
Fan Pentax'a.
Vito Corleone
-#
Kontakt:

Post autor: Vito Corleone »

Dzięki za szczegółową odpowiedź.

- Nie musi być na już. Mogę trochę poczekać. Ostatnio przegapiłem licytację ME Super który poszedł za nieco ponad 30 zł...
-MUSI być tryba całkowicie manualny
- Priorytet czasu może ale nie jest to dla mnie konieczne
- Co do migawki czy mechaniczna czy elektroniczna to się właściwie nie zastanawiałem

Może dodam jeszcze, że nie chcę plastikowych wydmuszek tylko dość solidny korpus, którego nie będę się bał wyciągnąć podczas np. lekkiego deszczu.

Mamiye ZE miałem kiedyś w ręku i bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiła aczkolwiek jak patrzę to nieco ciężko go dostać na allegro i nie wiem jak z ceną.

Chciałbym się zmieścić w kwocie 100 zł za sam korpus.
ODPOWIEDZ