Voigtlander Avus 9x12 Pytania

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

bu hu hu. ale kawał. tu nie Małopolska, furmanki u nas nie jeżdżą.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ale można z miechem do organisty, kościoły chyba macie? :-P
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

rbit9n pisze:bu hu hu. ale kawał. tu nie Małopolska, furmanki u nas nie jeżdżą.
Powaga? A bylem pewiem, ze kolo juz wam sie udalo wynalezc ;)
Ale glowa do gory - postep musi kiedys zawitac nawet na Podkarpacie.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2013, 17:33 przez maqsz, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Maciek
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

Jo myśloł, że zmiechym to do lekorza, nie kowola...
bolas
-#
Kontakt:

Post autor: bolas »

Avus to piękny aparat, co prawda mam go w mniejszej odmianie 6x9 ale pracuje się na nim super. Oczywiście używam go tylko "od święta", ale to miłe chwile. Optyka jak to u Voigtlandera z tamtych lat - po prostu miazga. Co do cen ... za 200 zł to nie warto się nawet moim zdaniem wysilać z pakowaniem takiego sprzętu. Szczególnie jak się posiada zestaw do focenia - z kasetami, rollkasętą itd. Miły sprzęt - zostawiłbym dla siebie, ew. jak już trzeba sprzedać - to poszukałbym dobrego nabywcy.
junkers_ju-87
-#

Re: Voigtlander Avus 9x12 Pytania

Post autor: junkers_ju-87 »

tyrekk pisze:Witam dzisiaj przy porządkach w domu znalazłem aparacik o którym mowa w temacie i mam kilka pytań

Ile mniej więcej jest wart taki aparat jeśli działa i nie działa

Czy opłaca się go teraz sprzedawać czy warto poczekać żeby nabrał na wartości

Gdzie powinienem udać się w celu sprawdzenia czy aparat działa (osobiście wgl się nie znam na takich rzeczach)

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje
Trochę cię koledzy w maliny wpuszczają.
Cena twojego aparatu zależy od tego czy jest to model 6x9 czy 9x12 cm

od stanu wizualnego , stopnia zniszczenia i stanu technicznego.
Poproś kogoś znajomego co choć trochę się zna na starych aparatach żeby sprawdził czy migawka i przesłona jest sprawna.
W razie czego polecam oddac do serwisu , ja korzystam z Foto-pryzmatu w Poznaniu .
Sprawny i dobrze utrzymany aparat 9x12 sprzedasz nawet za 600 zł a 6x9 za 400.
ceny 100-150 zł to ceny sprzętu w kiepskim stanie . 200-300 zł to ceny sprzętu sprawnego ale do konserwacji.
Aparaty w dobrym stanie po 100 czy 200 zł sprzedają głupki co twierdzą że sprzęt do fotografii analogowej jest nic nie warty bo sama fotografia analogowa się skończyła.
i sprzedają gamonie wartościowy sprzęt za darmo.
A prawda jest taka że ceny idą ostro do góry , na niemieckim ebay w tempie ekspresowym .
Moja rada , oddaj obiektyw z migawką do konserwacji i zainwestuj parę zł .
Jeżeli pozostałe mechanizmy są sprawne a ty nie potrzebujesz pilnie kasy to schowaj aparat do szafy i poczekaj z 2 lata , za 2 lata cena pójdzie 100% do góry.
Handluję takim sprzętem od 2009 roku i jak przeglądam stare dokumenty to żałują że
nie miałem kasy żeby w 2009 roku zainwestować w sprzęt analogowy ,
dzisiaj bym miał 400% zysku.
A co do Avusa , średnia cena na Ebay w ciągu 2 lat poszła grubo 100% do góry.
To jest bardzo dobra inwestycja .
ju_87
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Ze to 9x12, napisane zostalo nawet w temacie posta. Co do reszty, to przeciez sumie napisalismy to samo. Z ta roznica, ze np. ja w zyciu nie widzialem, zeby Avus sie SPRZEDAL w Polsce za wiecej niz 300 zl. Bo ze ludzie czesto wystawiaja smieci za grube tysiace, liczac na cud, to inna sprawa 8-]
--
Maciek
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

maqsz pisze:Ze to 9x12, napisane zostalo nawet w temacie posta. Co do reszty, to przeciez sumie napisalismy to samo. Z ta roznica, ze np. ja w zyciu nie widzialem, zeby Avus sie SPRZEDAL w Polsce za wiecej niz 300 zl. Bo ze ludzie czesto wystawiaja smieci za grube tysiace, liczac na cud, to inna sprawa 8-]
Ty nie widziałeś a ja sprzedałem i to nie 1 szt. Jeżeli towar jest w bardzo dobrym stanie , wizualnym i technicznym to sprzedaje się błyskawicznie .
Bo kolekcjonerzy wiedzą w co inwestować i maja na to fundusze.
Problem w tym że takich egz. jest coraz mniej . i również to podbija cenę.
A to co można dość często spotkać na A... nazwane aparatami kolekcjonerskimi to są często złomy które leżą tam miesiącami . Prawdziwy egz, kolekcjonerski to aparat
zadbany i sprawny . Sprzedaje się bardzo szybko.
Z tego powodu jak się przegląda statystyki A... to widać te tanie złomy .
Kolekcjonerskie egz. często są wycofywane z aukcji i idą poza A.....
ju_87
bolas
-#
Kontakt:

Post autor: bolas »

No cóż, tak się złożyło, że w międzyczasie wpadł mi w w paczce kilku aparatów także i Avus w wersji 9x12. Chwilowo miałem dziurę budżetową i musiałem się części pozbyć to zaoferowałem go kilku znajomym. Sprzedał się za 500 zł po ... godzinie. Uważam, że jest warty spokojnie tej ceny - po pierwsze format, po drugie to Voigtlander, a Voigtlander tamtych czasów to sprzęt najwyższej jakości. Podwójny wyciąg miecha, rewelacyjna optyka, możliwość operowania płytą czołową w pionie i poziomie. Co lepsze mój egzemplarz był nie kompletny - nie posiadał matówki, ani pudełka.

Tak się prezentował, z żalem się z nim żegnam ale na szczęście to nie ostatni Avus świata :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ