Jeśli jesteś ciekawy to zapraszam do lekturygeorgio pisze:[Nic o tym obiektywie nie wiem, .
http://www.largeformatphotography.info/ ... optik.html
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jeśli jesteś ciekawy to zapraszam do lekturygeorgio pisze:[Nic o tym obiektywie nie wiem, .
Nie uciekł ale nie był dla Ciebie tyle wart co dla kogoś innego. Ale ich jest zawsze sporo. Kiedyś się interesowałem ale zauważyłem że jest masa w złym stanie a jak widać że egzemplarz jest dobry to ludzie się przebijają i idą one za bezsensowne ceny. W sumie nie widzę w nich nic specjalnego.troniu pisze:Uciekl mi dzisiaj na ibeju Graflex z Carl Zeiss 4:5 135mm :
Nie będzie tak żle, może ma wspaniałe inne walory niespotykane w dzisiejszych obiektywach. Zresztą, mniejsza o obiektyw na większym negatywie inaczej widać. Jak zobaczysz swój pierwszy negatyw 4x5 i ilość zawartej informacji, gamę tonów, to nie będziesz nawet myslał o obiektywie (może później jak się rozpuścisz). A jak położysz obok 6x6 to dopiero będzie radość.Yaro pisze:To mój Tessar to dopiero "badziew"
Nie jest tak źle z tym 35. Ja mam Planara 50 1,7 i jestem ekstremalnie zadowolony. Slajdy wychodzą wyśmienicie. Kolory i przejścia tonalne super. Porównywałem odbitki 24x36 i 6x4,5 Zeiss Planar i Mamiya sekor 80 i przy wielkości 30x45 jedynie po ostrości można było rozpoznać który jest który (z tym że kolory bardziej mi podchodzą z Planara). Zresztą Y.A.Bertrandku6i pisze:To aż strach przy was używać 35mm
I o to chodzi. Cały świat jedzie na strachu (bo wyrzucą z pracy, bo zabraknie pieniędzy, bo choroba, bo wojna, itd.). Telewizja pomaga w wywoływaniu ogólnego strachu, firmy ubezpieczeniowe dyskretnie wtórują. Są nawet ludzie którzy płacą aby się bać (horrory w kinie). A Ty masz tu za darmo.ku6i pisze:To aż strach przy was
Robię 4x5 ale tylko po to aby wypróbować rozwiązania techinczne,poza tym mam taką kasetę do kamery otworkowej więc logicznym było rozpocząć zabawę od 4x5 cala. Jednak jeśli maszyneria zadziała (mam nadzieję że tak bo poświęciłem sporo energii na ten projekt) to zbuduję 5x7 cala bo chciałbym robić styki.vidman pisze:Yaro, może to naiwne pytanie, ale jak/na czym/ będziesz robił powiększenia negatywów ze swojego wielkoformatowca? Czy tylko stykówki?
Sam się zatrzymałem na średnim formacie i czytam ten wątek raczej jako statysta ale nigdy nie wiadomo co strzeli do makówki.... i tak się zastanawiam czy są na naszym rynku dostępne (w dostępnych cenach) powiększalniki obsługujące 4x5cali (lub więcej).
Pozdrawiam i trzymam kciuki:)