migawki w rozmiarze 1
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
migawki w rozmiarze 1
Czolem,
Czy duze migawki centralne, np. w rozmiarze 1 i wieksze, wystepuja wylacznie w wielkim formacie, czy moze trafialy sie kiedys (dawno) np. w srednim?
Planuje zbudowac sobie drewniaka 18x24 i baaaardzo wstepnie zastanawiam sie, z czego moznaby ewentualnie wydrzec migawke (np. uszkodzona, do naprawy).
A moze slyszeliscie o migawce kurtynowej na tyle duzej, zeby zakryla swiatlo sporego obiektywu (pewnie 45-50 mm) ? W Zenku jest chyba za mala ;)
Wiadomo, kryzys, ciecie kosztow... :/
Czy duze migawki centralne, np. w rozmiarze 1 i wieksze, wystepuja wylacznie w wielkim formacie, czy moze trafialy sie kiedys (dawno) np. w srednim?
Planuje zbudowac sobie drewniaka 18x24 i baaaardzo wstepnie zastanawiam sie, z czego moznaby ewentualnie wydrzec migawke (np. uszkodzona, do naprawy).
A moze slyszeliscie o migawce kurtynowej na tyle duzej, zeby zakryla swiatlo sporego obiektywu (pewnie 45-50 mm) ? W Zenku jest chyba za mala ;)
Wiadomo, kryzys, ciecie kosztow... :/
--
Maciek
Maciek
Maciek
W średnim masz obiektywy wkręcone w migawki w konstrukcjach 6x9 typu field. Czasami na alle trafiają się same obiektywy w migawkach wyjęte ze starych mieszkowych pudełek typu Zeiss Ikon , Franka Rollfix lub innych 6x9 i 6x6 miechowców. Uprzedzam ,że są to małe migawki.
Jeśli myślisz poważnie o tym formacie ,na Twoim miejscu od razu przymierzał bym się do Compounda 5 który w zasadzie obsłuży Ci wszystko.
Jeśli nie , szukałbym zdezelowanego Mentora Studio lub Panoramę , mają migawki o których piszesz i w zasadzie nie ma się co w nich zepsuć (cyt. fachowiec spec-mistrz) więc można niewielkim sumptem naprawić jeśli być trafił trupa.
Jeśli nie ,jest jeszcze migawka pneumatyczna typu Packard / Pickard która ma swoich zwolenników.
Jeśli nie , jest jeszcze tzw. Galli shutter (poszukaj w necie).
W średnim masz obiektywy wkręcone w migawki w konstrukcjach 6x9 typu field. Czasami na alle trafiają się same obiektywy w migawkach wyjęte ze starych mieszkowych pudełek typu Zeiss Ikon , Franka Rollfix lub innych 6x9 i 6x6 miechowców. Uprzedzam ,że są to małe migawki.
Jeśli myślisz poważnie o tym formacie ,na Twoim miejscu od razu przymierzał bym się do Compounda 5 który w zasadzie obsłuży Ci wszystko.
Jeśli nie , szukałbym zdezelowanego Mentora Studio lub Panoramę , mają migawki o których piszesz i w zasadzie nie ma się co w nich zepsuć (cyt. fachowiec spec-mistrz) więc można niewielkim sumptem naprawić jeśli być trafił trupa.
Jeśli nie ,jest jeszcze migawka pneumatyczna typu Packard / Pickard która ma swoich zwolenników.
Jeśli nie , jest jeszcze tzw. Galli shutter (poszukaj w necie).
Tak tez sie balem, ze w folderach 6x9 itp. beda male migaweczki...
Mysle powaznie, ale mam ograniczone srodki. Gdybym w tej chwili mogl wydac kilka kpln, to bym sie pewnie nie przymierzal do budowy WF-a. Niestety mam na glowie wykonczenie domu, a to, jak wiadomo, moze potrwac wiele lat :)
Stad pomysl, zeby skanibalizowac migawke z jakigos nierokujacego starocia.
Poszukam informacji o Compundzie i innych. Co do metody "recznej" - Galli shutter - to wszystko fajnie, mozna i tak, mozna kapeluszem, ale co z powtarzalnoscia...?
Mysle powaznie, ale mam ograniczone srodki. Gdybym w tej chwili mogl wydac kilka kpln, to bym sie pewnie nie przymierzal do budowy WF-a. Niestety mam na glowie wykonczenie domu, a to, jak wiadomo, moze potrwac wiele lat :)
Stad pomysl, zeby skanibalizowac migawke z jakigos nierokujacego starocia.
Poszukam informacji o Compundzie i innych. Co do metody "recznej" - Galli shutter - to wszystko fajnie, mozna i tak, mozna kapeluszem, ale co z powtarzalnoscia...?
--
Maciek
Maciek
...nie wiem :) Nie jestem jankesem z grubym portfelem który ma Cooke`a Portrait za 3tysiące baksów i dla splendoru na jutub macha przed nim szyberkami ;)maqsz pisze:Co do metody "recznej" - Galli shutter - to wszystko fajnie, mozna i tak, mozna kapeluszem, ale co z powtarzalnoscia...?
Serio gadając , masz jeszcze opcję o której zapomniałem. Tylni standard od Graflex Speed Graphic ma migawkę płócienną. Nie pamiętam jak z czasami bo dawno się go pozbyłem ale 1/1000 ma na bank. Gorzej z czasami poniżej 1/30 a te są bardzo przydatne w LF , bardziej od krótkich bo jak wszystko zsumujesz (wyciąg miecha , filtry , raczej niskoczuły neg, szkła na poziomie f4,5 czyli "jasne" ) - wyjdzie Ci z tego czas "nie prędki" .
Miałem Compounda 5 ale jak u Ciebie, wydatki były i nie mam. Nie taki straszny i nie taki drogi jak się odpowiednio w cierpliwość uzbroisz. Ebay lub http://www.largeformatphotography.info
O alle zapomnij , chyba , że stanie się cud ;)
No a o kulturze pracy na migawce centralnej w porównaniu do sztukowanych tylnich / przednich standardów ze szmatami wspominać raczej nie muszę.
Migawka Packarda wydaje mi sie najlepszym pomyslem w kategorii niskobudzetowej. To jest cos, co mozna zrobic w domu. W dodatku sterowanie gruszka do lewatywy mozna by z powodzeniem zastapic cewka i prostym ukladem elektronicznym, ktory pozwoli uzyskac kilka powtarzalnych czasow. Albo bardziej oldskulowo - zamiast elektroniki wylacznik bimetaliczny (chyba byly takie z regulacja) :)
--
Maciek
Maciek
Jest jeszcze migawka Copal sprzedawana do Sinara, umieszcza się toto za obiektywem. Ale do najtańszych nie należy, a bez przeróbki daje się założyć głównie na Sinara.
Compound 5 - w serwisach aukcyjnych widziałem chyba tylko jedną w ciągu kilku lat i to na Allegro - i ją kupiłem, ciekawe czy nie od kolegi ostrygada :) Była z Xenarem 240/3,5.
Ogólnie rzecz biorąc: wielki format nie jest za darmo, chyba że ktoś chce pin-hole'a z pudełka po butach. Ale starsze obiektywy klasy 300/6,8 czy 300/8, czyli standard na 18x24, daje się kupić dość tanio, sam niedawno kupiłem "Suter Basel Anastigmat Satz No.4 6.8/27cm" w działającej (po wyczyszczeniu) migawce za 42,50 euro; ale nie wiem, czy kryje 18x24...
[ Dodano: Śro 06 Lis, 2013 ]
I jeszcze: http://www.calkovsky.com/electric-shutt ... d-cameras/ - w ogóle gość produkuje/sprzedaje sporo ciekawych rzeczy.
Compound 5 - w serwisach aukcyjnych widziałem chyba tylko jedną w ciągu kilku lat i to na Allegro - i ją kupiłem, ciekawe czy nie od kolegi ostrygada :) Była z Xenarem 240/3,5.
Ogólnie rzecz biorąc: wielki format nie jest za darmo, chyba że ktoś chce pin-hole'a z pudełka po butach. Ale starsze obiektywy klasy 300/6,8 czy 300/8, czyli standard na 18x24, daje się kupić dość tanio, sam niedawno kupiłem "Suter Basel Anastigmat Satz No.4 6.8/27cm" w działającej (po wyczyszczeniu) migawce za 42,50 euro; ale nie wiem, czy kryje 18x24...
[ Dodano: Śro 06 Lis, 2013 ]
I jeszcze: http://www.calkovsky.com/electric-shutt ... d-cameras/ - w ogóle gość produkuje/sprzedaje sporo ciekawych rzeczy.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
18x24
Znajomi czasami jezdza na wschod, moze cos trafia.
Nie potrafie Ci rzucic kwota. Na pewno musialoby byc duuuzo taniej, niz bywa na Allegro czy Ebayu. Poza tym obiektyw rodem z CCCP juz mam (tylko chwilowo nie moge go znalezc), wiec moze znajde sama skrzynke z miechem plus kasety?.
Jesli znasz jakies zrodlo taniego opalu, to pisz na PW ;)
Znajomi czasami jezdza na wschod, moze cos trafia.
Nie potrafie Ci rzucic kwota. Na pewno musialoby byc duuuzo taniej, niz bywa na Allegro czy Ebayu. Poza tym obiektyw rodem z CCCP juz mam (tylko chwilowo nie moge go znalezc), wiec moze znajde sama skrzynke z miechem plus kasety?.
Jesli znasz jakies zrodlo taniego opalu, to pisz na PW ;)
--
Maciek
Maciek
Jeśli obiektyw już masz, to migawka od Calkovsky'ego może być całkiem atrakcyjna, ale oczywiście pozostaje kwestię sterowania. No i nie oczekiwałbym krótkich czasów, pewnie 1/30 czy 1/50 będzie najkrótszy.maqsz pisze:Pasiasty - nie ma byc za darmo, tylko ma sie powiedzmy zamknac w stowkach, a nie w tysiacach.
Zreszta final calej historii moze byc taki, ze uda mi sie po prostu upolowac jakies duze FKD za ludzkie pieniadze.
Z drugiej strony za mniej więcej 3 razy tyle (nie licząc przesyłki i VATu), czyli jeszcze w setkach zlotych, powinno się dać kupić jakiś obiektyw w migawce. Nie będą się plątać kable, czasy powinny być przynajmniej do 1/100.
Jeden z najtańszych na rynku aparatów 8x10 zamierza produkować paru gości z Czech, ogłaszali się już na Aukro (czeska odnoga Allegro), miało to lepsze parametry (na papierze) od Chamonix i było znacząco tańsze. Z tym, że znajomy któremu udało się obejrzeć prototyp, mówił, że jakością wykonania to bardziej przypomina rozklekotanego Kodaka 2D po przejściach niż nowego "Chińczyka". Ale i tak w setkach złotych, za sam aparat, by to nie było.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
Ha, odgrzebalem ten moj sloik. To jest Industar 37, 300 mm.
Z tego co widze w sieci, wybitnie miekki i to niestety zawsze - nie tylko egzemplarze skladane w poniedzialek i na nocnej zmianie.
A to nie jest to, co tygrysy lubia najbardziej.
Wiec trzeba bedzie pomyslec o konstrukcji na tyle uniwersalnej, zeby dalo sie wsadzic jakies ostre szklo. Co wyklucza zastosowanie tasmy klejacej ;)
Z tego co widze w sieci, wybitnie miekki i to niestety zawsze - nie tylko egzemplarze skladane w poniedzialek i na nocnej zmianie.
A to nie jest to, co tygrysy lubia najbardziej.
Wiec trzeba bedzie pomyslec o konstrukcji na tyle uniwersalnej, zeby dalo sie wsadzic jakies ostre szklo. Co wyklucza zastosowanie tasmy klejacej ;)
--
Maciek
Maciek