Mamiya rb67 przeswietlanie filmow

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

necropost
-#

Mamiya rb67 przeswietlanie filmow

Post autor: necropost »

Witam serdecznie! Mam takie pytanie odnosnie rb-tki, jako ze niedawno wzialem sie za zabawe nia a ona czekala na mnie :) moe to ja robie cos nie tak, ale problem jest taki ostatnie 3 filmy dokonane tym sprzetem sa calkowicie biale, mam 3 kasety wiec maloprawdopodobne by to z nimi cos bylo, ale moze kwestia migawki w obiektywie? Problem taki ze obiektyw kupowany jako nowy i tak tez wyglada ale sprawa mnie intryguje z moimi trzema rolkami bo obawiam sie cos tak wkladac jesli rezultat ma byc podobny, byc moze kwestia ustawien? Nie zauwazylem problemow z przewijaniem filmow, licznik w kasecie dziala ok - kazdej tylko te filmy hmmmmm cos ktos doradzi?

Pozdrawiam
mamiya lover:)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Za mało danych. To są ostatnie trzy filmy, czy w ogóle jedyne trzy filmy. Znaczy wcześniej było ok, czy tak jest od początku? Albo inaczej. Zrobiłeś choć jeden film tym aparatem i było ok? Białe tzn. przeźroczyste? A napisy na brzegach tych filmów są? Bo to może problem z obróbką, a nie sprzętem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
necropost
-#

Napisy sa, filmow wczesniej tez kilka nia zrobilem ale ostatnio lezala, takze obrobka ok, problem tkwi gdzies indziej przypuszczam ze w ustawieniach, niby migawka strzela a tu takie cos hmmmm obawiam sie ze cos w ustawieniach:/
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: Mamiya rb67 przeswietlanie filmow

Post autor: mrek »

necropost pisze:.... Nie zauwazylem problemow z przewijaniem filmow, licznik w kasecie dziala ok - kazdej tylko te filmy hmmmmm cos ktos doradzi?

Pozdrawiam
Szyberek wyjmujesz? (-:
Otwórz założoną kasetę, patrząc przez nią pstryknij zdjęcie na różnych czasach. Ocenisz czy światło dociera do negatywu i ocenisz pracę migawki.
No i najważniejsze!
Na obiektywie masz gniazdo wężyka oraz na nim przełącznik . Pozycja N/M
Przy pozycji M (manual) migawka jest wyzwalana tylko przez to gniazdo wężykiem. W takim wypadku przy użyciu spustu na przodzie aparatu opada tylko lustro. Opada z hałasem więc możesz nie usłyszeć, że migawka nie zadziałała.

Pozycja N (normal) migawka jest wyzwalana po zamknięciu lustra.

Do użycia dłuższych czasów i statywu nie musisz kupować podwójnej wersji wężyka (droga) tylko możesz wykonać spustem zamknięcie lustra, odczekać aż wibracje ustaną i wtedy wężykiem wyzwolenie migawki.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
necropost
-#

Witaj, dzieki za pomoc zaraz sprawdze w aparacie bo powkladalem do pudelek spowrotem, jako ze raczkuje z rb dziekuje ci bardzo za pomoc, co do wezykow mam dwa wiec to nic nie przeszkadza tylko jeden z ulamanym gwintem ale sprobuje go odreanimowac jeszcze:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Proponuję zacząć od przeczytania instrukcji obsługi.
Szkoda filmów.

http://www.butkus.org/chinon/mamiya.htm
necropost
-#

Juz podrukowalem, dziekimza linka rowniez, chyba faktycznie koniec z foceniem "na pale" ale musialem sie sprzetem nacieszyc bo dluuuuugo na nia czekalem, raz jeszcze dzieki

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ