Jobo 1520

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

J.A. pisze:Zapewne wywołujesz nie w jednorazowych porcjach, tylko wlewasz X ml do koreksu, wywołujesz film(y), zlewasz roztwór używany do nie używanego itd.
Dzięki takiej metodzie zużywasz swój wywoływacz dwa razy. Raz wywołując filmy, a drugi raz gdy stoi już użyty.
Na czym polega zużywanie wywoływacza poprzez stanie? Używam tej metody z W27 (czeskim Xtolem), wywołując w nim mniej więcej tyle filmów, ile Foma deklaruje i jakichś zasadniczych problemów nie zauważyłem (ale nie mam densytometru).
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

J.A. pisze:To akurat oznaczenie puszki do papieru. Tank na filmy zwojowe i błony cięte to seria 25xx, inaczej multitank. Na dwa filmy 135 i 120, lub 6 arkuszy 4x5 in, będzie to multitank 2, lub 2520. Ilości nieznacznie większe w stosunku do 1520. Minimalna ilość do zakrycia i pewnego wołania to 220-240 ml.
Przymierzam się powoli do wywoływania rotacyjnego (wchodzę w 4x5), mam więc jedno pytanie: czy wiesz może, czy użycie znacznie większej ilości chemii w wywołaniu rotacyjnym może mieć jakieś negatywne skutki w E-6? Chciałbym mieć jeden zestaw butelek i dalej przygotowywać roztwory po 450ml do wywoływania przez odwracanie do średniego i korzystać z tych roztworów okazjonalnie do błon 4x5.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Więcej znaczy lepiej - jeśli tylko stężenia zachowasz (tzn. rozrobisz chemię we właściwej ilości wody a tylko do koreksu lał będziesz).

Czemu nie chcesz wołać wszystkiego rotacyjnie?
Przecież średni w tym samym koreksie co 4x5 można wołać (jeśli 2520 masz)...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

pasiasty pisze:Na czym polega zużywanie wywoływacza poprzez stanie? Używam tej metody z W27 (czeskim Xtolem), wywołując w nim mniej więcej tyle filmów, ile Foma deklaruje i jakichś zasadniczych problemów nie zauważyłem (ale nie mam densytometru).
Procesy chemicznie są dość złożone. Zuzywanie wywoływacza to generalnie utlenianie się reduktora, lub wchodzenie reduktora w reakcje z halogenkami srebra. O ile ta druga opcja jest dość łatwa do policzenia i producent podaje, że w x objętości wywoływacza (czytaj reduktora), można zamienić y halogenków srebra na srebro metaliczne. O tyle utlenianie jest już poza kontrolą.
Jeżeli wlejesz wywoływacz do koreksu, to proces utleniania trwa intensywniej, bo mieszasz itd, jeżeli wywoływacz stoi dobrze zabezpieczony to ten proces trwa znacznie krócej.
Wlewasz część wywoływacza ktora natleniłeś w trakcie obróbki poprzez mieszanie do wywoływacza, który stał i nie był natleniony.
JaZ99 pisze:Przymierzam się powoli do wywoływania rotacyjnego (wchodzę w 4x5), mam więc jedno pytanie: czy wiesz może, czy użycie znacznie większej ilości chemii w wywołaniu rotacyjnym może mieć jakieś negatywne skutki w E-6? Chciałbym mieć jeden zestaw butelek i dalej przygotowywać roztwory po 450ml do wywoływania przez odwracanie do średniego i korzystać z tych roztworów okazjonalnie do błon 4x5.
Raczej nie ma to znaczenia, choć ja bym zrobił próby. Ale to co planujesz, to nie jest dobry pomysł z powodów, które opisałem wyżej.
Ja wywołuję w pojedynczych porcjach chemii właśnie dla tego by takich dylematów nie mieć. Chemii zawsze tyle samo w przeliczeniu na film i zawsze jednorazowo.
taharii pisze:Czemu nie chcesz wołać wszystkiego rotacyjnie?
Przecież średni w tym samym koreksie co 4x5 można wołać (jeśli 2520 masz)...
No właśnie. Czemu?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Raczej nie ma to znaczenia, choć ja bym zrobił próby. Ale to co planujesz, to nie jest dobry pomysł z powodów, które opisałem wyżej.
Ja wywołuję w pojedynczych porcjach chemii właśnie dla tego by takich dylematów nie mieć. Chemii zawsze tyle samo w przeliczeniu na film i zawsze jednorazowo.
Ale chemia kolorowa jest tak wydajna, że szkoda wylewać zupełnie użyteczną porcję. Czwarte wywołanie rozrobionym Tetenalem E-6 3-kąpielowym daje takie same wyniki (z dokładnością do błędów pomiarowych), co pierwsze. Tyle tylko, że ja do tej pory wywoływałem przez inwersję, a wtedy w koreksie jest o wiele mniej powietrza.

Teraz zastanawiam się, czy nie wypełniać gazem koreksu przed wlaniem pierwszej kąpieli... Będzie zabawa ;-)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 13:42 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tetenal podaje, że w litrze E-6 można zrobić 12 filmów, znajomy wywołał 14 i na dwóch ostatnich było już nie fajnie. Więc z tą dużą wydajnością bym nie przesadzał.
JaZ99 pisze:Czwarte wywołanie rozrobionym Tetenalem E-6
Co to znaczy czwarte? W jakiej ogólnej objętości chemii i po ile filmów. Z jakimi korektami.
JaZ99 pisze:(z dokładnością do błędów pomiarowych),
Czym i na jakiej próbce mierzone?
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Tetenal podaje, że w litrze E-6 można zrobić 12 filmów, znajomy wywołał 14 i na dwóch ostatnich było już nie fajnie. Więc z tą dużą wydajnością bym nie przesadzał.
Producent zawsze zaniża wydajność, to leży w jego interesie (prawnym i biznesowym).
J.A. pisze:Co to znaczy czwarte? W jakiej ogólnej objętości chemii i po ile filmów. Z jakimi korektami.
Już o tym pisałem kilka razy. Kit 3-kąpielowy, 5-litrowy rozrabiam na porcje po 450ml każda (do koreksu Jobo 1520, zakrywa spirale z ok. 1 cm zapasem). Czwarte wywołanie znaczy dokładnie to, co napisałem: po każdym wywołaniu zlewam chemię z powrotem do butli i tak 4 razy. Z kita wychodzi mi wtedy 11*4*2=88 filmów 120 (na 135 to będzie za mało).
Po każdym wywołaniu pierwszą kąpiel wydłużam o 15 sekund, pozostałe kąpiele o 60 sekund.
J.A. pisze:Czym i na jakiej próbce mierzone?
Parę razy wykreśliłem krzywe z użyciem wzornika i skanera. Może statystycznie nieznaczące, jak dla mnie wystarczy.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zmierzysz się z dwoma stripami? Jeden w pierwszej kąpieli, a kolejny w ostaniej? Mogę Ci dwa wysłać.
JaZ99 pisze:Producent zawsze zaniża wydajność, to leży w jego interesie (prawnym i biznesowym).
Jak widać po przykładzie mojego znajomego, słusznie że zaniża.
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Zmierzysz się z dwoma stripami? Jeden w pierwszej kąpieli, a kolejny w ostaniej? Mogę Ci dwa wysłać.
Jasne, szczególnie że sam długo i bezskutecznie szukałem pasków do kupienia ;-)
Na razie nie mam żadnego materiału do wywołania, więc to trochę potrwa.
J.A. pisze:Jak widać po przykładzie mojego znajomego, słusznie że zaniża.
Zgadza się, skąd producent ma wiedzieć, w jakich warunkach będzie przechowywana chemia, jak będzie zabezpieczana, jakie będą użyte butelki, jak użytkownik dba o czystość, jakiej wody użyje, itp, itd....
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Daj namiary na priv, to Ci wyślę. Wsadzisz do zamrażarki i niech czekają.
JaZ99
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Daj namiary na priv, to Ci wyślę. Wsadzisz do zamrażarki i niech czekają.
Poszło. Sorry za głupie pytanie: jak się mocuje paski w koreksie? Wrzuca się luzem wraz z filmami, przykleja z tyłu filmu, czy jeszcze jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

No wcale nie głupie to pytanie. Przy małym obrazku trzeba wsunąc film głębiej i dokleić do końcówki. Przy 120 jest większy problem. Trzeba go odwrócić emulsją na zewnątrz i wsunąć do jednego rowka razem z filmem. Potem na początku i końcu paska przykleić do filmu 120. Zrobię fotkę i podeślę. Taśma na filmach Fuji 120 łatwo się odkleja od filmu i mozna jej uzyć właśnie w tym celu. Jak się jej po stronei kleju nie popalcuje, to się nie odklei w obróbce.
JaZ99
-#
Kontakt:

Będę wdzięczny za fotkę.
George
-#

Post autor: George »

Czy ten model (Jobo 1520) przeznaczony jest do wywoływania dwóch filmów 120 na osobnych spiralach ewentualnie 4 filmów (po dwa filmy na spirale)?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

20 oznacza dwa filmy. Dla czterech filmów jest kompilacja 1540, czyli jeden 1510 i przedłużka 1530.
Obrazek
Od lewej 1510, 1520, 1540 i 1550. W środku przedłużka 1530.
W 1550 można wywołać 5 filmów małoobrazkowych, lub 6 filmów 120.
ODPOWIEDZ