Początki w analogu, jaki sprzęt?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

sweetek pisze: jest aparat idealny do tego celu, szybszy w obsłudze niż Leica, szkła ma zarębiste...
Mamiya 6
Szkła - tak, ale też zbierające mniej światła.
Szybszy w obsłudze - w żadnym wypadku. Leica M7 też ma tryb AE, zresztą używanie światłomierza w Leice M6 też jest bardzo szybkie przy odrobinie wprawy. Za to zmiana obiektywu w Mamiyi albo zmiana filmu to operacje wielokrotnie dłuższa niż w przypadku Leici (zwłaszcza ta pierwsza).
technik219 pisze:"migawce cichszej od Leiki" nie wspomnę. ;-)
Potwierdzam. Wogóle, większość aparatów z migawką centralną z którymi miałem styczność jest cichsza od tej w Leice (która jest cicha jak na migawkę szczelinową, ale dookoła której narosło chyba trochę legend). Ta stosowana przez Mamiye (podobnie jak J.A. - wnioskuję na podstawie używania M7) to jedna z najcichszych migawek centralnych jakie słyszałem. Dźwięk jest metaliczny, ale bardzo cichy. Tu jest jakiś przykład: http://www.youtube.com/watch?v=JtgdmyoD_Bk

Niemniej przy zwalnianiu kurtyny (po zmianie obiektywu) cichość i delikatność Mamiyi chwilowo znika :->

Tak jeszcze apropo legendarnej cichości Leici - miałem kiedyś OM2 i wyzwolenie zdjęcia było jakby ciut głośniejsze niż w Leice M6 (przez lustro), ale też bardziej delikatne. Pentax MX też szczególnie nie odstawał. Wszystkie aparaty z migawką płócienną.

Dla porównania - każdy manualny Nikon jakiego miałem w rękach był dużo głośniejszy.
Jednak patrząc na prace fotografów używających Nikonów - np. Steve Mccurry czy też z naszego podwórka Anita Andrzejewska - nie sądzę żeby głośność migawki miała w rzeczywistości większe znaczenie. :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Zauważyłem, że w tym wątku jestem bardzo często cytowany z powodu mojego stwierdzenia odnośnie odgłosów migawki. Chciałbym wyjaśnić, że mój post dotyczył w całości Pentacona i tylko Pentacona, którego w przeróbce na 4,5x6 ktoś wyżej zarekomendował do fotografii ulicznej. Nie miałem na myśli ani aparatów Mamiya, ani Leiki, ani żadnego innego.
Lux mea lex
bambus12345
-#

Post autor: bambus12345 »

Szukam analoga do 1000zł, jakieś ciekawe propozycje?
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Witaj,
Za 1000zł można kupić już fajny średnioformatowy aparat. Często na forum polecam Bronicę SQ-a, którą użytkuję od kilku dobrych lat. Za tysiąc kupisz w zestawie z obiektywem 80mm 2.8 i może zapasową ściankę. Można rozejrzeć się za kievem 88, wtedy starczyło by na jakieś dodatkowe obiektywy. Dochodzą jeszcze TLR'y ale to by można wymieniać i wymieniać, także sprecyzuj się chociaż do formatu i rodzaju aparatu.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

bambus12345 pisze:Szukam analoga do 1000zł, jakieś ciekawe propozycje?
szkoda, że nim zadałeś swoje pytanie nie skorzystałeś z opcji "szukaj". na naszym zacnym forum jest co najmniej kilka wątków w interesującej ciebie tematyce.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ