Witam, zakupiłem ostatnimi czasy aparat 13x18 coś w stylu rosyjskiego FKD ale co to jest dokładnie nie mam pojęcia. Chciałem zacząć na nim zabawę w mokry kolodion ale nie mam do niego kasety, czy któryś z szanownych Kolegów mógłby mi podpowiedzieć jakie są wymiary kaset typu fidelity itp. ażebym wiedział czy to wejdzie do tego aparatu i czy w ogóle do tego typu kaset da się załadować szklaną płytę czy w grę wchodzą tylko stare drewniane kasety ? Podejrzewam,że skończy się na dłubaniu własnej kasety. Tylni standard ma uchylną matówkę z miejscem na kasetę o wymiarze ok. 17cmx21cmx7mm ewentualnie można zdjąć całą ramkę z matówką. Jeszcze jedno pytanie trochę z innej beczki, czy mamy na forum jakiś dział DIY gdzie można pokazać co się zbudowało i podyskutować o tym co poprawić i jak ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Ale z tego co piszesz, może być problem z fidelity, lisco - być może nie podejdą ale głowy nie daję, bo ich nie mam. Mam starocia jak Ty, tyle,że z kasetami.
aaa...co ważne , jeśli znalazł byś kastę dedykowaną to Twojej kamerki, mogło by się okazać, że jest na starcie przystosowana do szklanych płyt.
Problem polega tylko na tym skąd zdobyć taka kasetę Chyba szybciej bedzie zrobić samemu niż upolować taka na aukcji
Czy ktoś ma jeszcze jakieś info o tych wymiarach fidelity?
ostrygad-dzięki za link!
długość (bez szyberów): 225
odl. od grzbietu do przeciwległego końca (mierzone od bliższej krawędzi grzbietu): 191
szerokość: 150
grubość: 12,7
rejestracja (odl. od powierzchni kasety do filmu - nazywa się to jakoś po polsku?): 5,8 (suwmiarkowo, mikrometru nie mam)
Internet bardzo skomplikował proste konstrukcje. Kaseta do starego aparatu konstrukcyjnie przypomina zwykłą klatkę na króliki albo gołębnik, oczywiście nie wymiarami. Porady szukałbym u miejscowego stolarza albo modelarza lotniczego a nie w internecie. Pójść do takiego wytłumaczyć do czego ma służyć i za kilka dni będzie kawałek pudełka gotowy. Przecież kilkadziesiąt lat temu każdy wiejski cieśla potrafił wykonać kasetę do aparatu, statyw lub powóz. Gdyby dysponował wiedzą internetową na pewno nigdy nie podjąłby się takiej prostej roboty.
Szczerze to nie widzę sensu chodzenia do stolarza. Pytałem o dział DIY bo pół roku temu zbudowałem drewniana kamerę 4x5 wiec kasetę wydlubie sam bez problemu Chciałem jedynie rozważyć inne możliwości zanim zacznę działać ma własną rękę. Dzieki za pomoc!
Marek1953 pisze:Internet bardzo skomplikował proste konstrukcje. Kaseta do starego aparatu konstrukcyjnie przypomina zwykłą klatkę na króliki albo gołębnik, oczywiście nie wymiarami. Porady szukałbym u miejscowego stolarza albo modelarza lotniczego a nie w internecie. Pójść do takiego wytłumaczyć do czego ma służyć i za kilka dni będzie kawałek pudełka gotowy. Przecież kilkadziesiąt lat temu każdy wiejski cieśla potrafił wykonać kasetę do aparatu, statyw lub powóz. Gdyby dysponował wiedzą internetową na pewno nigdy nie podjąłby się takiej prostej roboty.
Wiejski cieśla to mógł zrobić skrzynie na kasety, taką ciągniętą kuńmi...
Faktycznie, znaczna część wiedzy internetowej jest gówno warta...
dadan_mafak pisze:Wiejski cieśla to mógł zrobić skrzynie na kasety, taką ciągniętą kuńmi...
Faktycznie, znaczna część wiedzy internetowej jest gówno warta...
Bardzo lubię jak jestem cytowany, to taka wrodzona próżność. wiejski cieśla z Kongresówki tak, ten z Galicji na pewno nie.
Do dzisiaj tak jest.
Tośmy se pogadali a teraz informuję, że kasety z małej Globiki mają wgłębienia na szyby, są impregnowane i nie przeszkadza im styczność z wodą. Ostatnio widziałem je po 4€. W razie czego mogę zrobić zdjęcia własnym rozłożonym kasetom i podać ich wymiary.
mi tam obojętne czy jestem cytowany, czy też nie. ale cieszę się, że trochę cennej wiedzy przybyło w tym gównianym internecie - w końcu wiadomo jaki jest rozmiar i co poczynić z tematem kasety