ślepy fotograf
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
ślepy fotograf
Z wiekiem ostrość widzenia spada, aby zrównoważyć nabyte doświadczenie :)
Ale poważnie: korzystam z lupki w rz67 a już jedzie do mnie c330. Mam +2 do czytania. Okulary są strasznie upierdliwe przy fotografowaniu, więc pytam jak Wy - starcy - sobie radzicie?
Czy można gdzieś kupić szkiełka do lupek o odpowiedniej doptri? A może jest szansa gdzieś to np zamówić - u jakiegoś sprytnego optyka?
Odświeżam trochę temat który pojawił się na forum 2 lata temu, ale cóż - każdy z nas jest coraz starszy i niebawem wątek może zyskać popularność, a zamieszczone tu porady niejednemu pomogą :)
pozdrówka
Ale poważnie: korzystam z lupki w rz67 a już jedzie do mnie c330. Mam +2 do czytania. Okulary są strasznie upierdliwe przy fotografowaniu, więc pytam jak Wy - starcy - sobie radzicie?
Czy można gdzieś kupić szkiełka do lupek o odpowiedniej doptri? A może jest szansa gdzieś to np zamówić - u jakiegoś sprytnego optyka?
Odświeżam trochę temat który pojawił się na forum 2 lata temu, ale cóż - każdy z nas jest coraz starszy i niebawem wątek może zyskać popularność, a zamieszczone tu porady niejednemu pomogą :)
pozdrówka
anałogowo rzecz ujmując...
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Takie rzeczy dostępne są na ebay -
http://www.ebay.co.uk/itm/Mamiya-C330-S ... 4ab0a15c0e
http://www.ebay.co.uk/itm/Mamiya-C330-S ... 4ab0a15c0e
Dzięki matti :)
Rozumiem, że w Polsce nie dodostania :) Czy wiadomo Ci gdzie znaleźć korekcję do RZ67?
I jeszcze jedno - w linku który podałeś pod koniec 330F jest jakby wymienione w dwóch grupach a że angielski techniczny nigdy nie był moja mocną strona, to tak naprawdę z tego co ten gościu oferuje to jeżeli potrzebuję 2+ do lupki to KTÓRE z oferowanych szkieł powinienem kupić
Nie za bardzo trybię te jego podziały .....
dzięki
Rozumiem, że w Polsce nie dodostania :) Czy wiadomo Ci gdzie znaleźć korekcję do RZ67?
I jeszcze jedno - w linku który podałeś pod koniec 330F jest jakby wymienione w dwóch grupach a że angielski techniczny nigdy nie był moja mocną strona, to tak naprawdę z tego co ten gościu oferuje to jeżeli potrzebuję 2+ do lupki to KTÓRE z oferowanych szkieł powinienem kupić

Nie za bardzo trybię te jego podziały .....

dzięki
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Lupka w mamce jest razem z takim plastikowym pierścieniem, który dociska soczewkę. Niejako wkręconym (1/4 obrotu) w tę podnoszoną blaszkę w kominku :)
[ Dodano: Nie 15 Wrz, 2013 ]
U mnie nie ma metalowego "segera" Tylko plastikowy ring bagnetowy... Hmm..... We wszystkich rz-tkach (PRO i PRO II) jest taka metalowa zawleczka????
[ Dodano: Nie 15 Wrz, 2013 ]
U mnie nie ma metalowego "segera" Tylko plastikowy ring bagnetowy... Hmm..... We wszystkich rz-tkach (PRO i PRO II) jest taka metalowa zawleczka????
Idziesz z oryginałem "0" dioptrii do optyka. On Ci to ładnie mierzy dodaje Toją wadę czyli +2 dioptrie i szlifuje. Dobry optyk okularowy powinien sobie poradzić. Tylko nie idź do tych super optyków czy innych vision, bo tam na pewno Ci tego nie zrobią.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Re: ślepy fotograf
Soczewki do pryzmatu RB76 dorobiłem za pośrednictwem sklepu Astrokrak w Krakowie. Dorobiłem bo oryginalne były ukruszone w rogu. Słowo "pośrednictwem" oznacza marżę sklepu ponieważ parę lat temu nie znalazłem optyka zainteresowanego takim dziwnym zamówieniem. Oni mieli swoje kontakty.petelski pisze:Z wiekiem ostrość widzenia spada, aby zrównoważyć nabyte doświadczenie :)
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No dobra :) Myślałem, że wiem już wystarczająco dużo, a tak naprawdę g. wiem :(
Wyjąłem soczewkę z lupki , która to "uchylnie" wysuwa się w kominku mojej mamki (RZ67) Poszedłem z tym soczewkowym szkiełkiem do zaprzyjaźnionego zakładu optycznego i tam mi zmierzono to szkiełko i wyszło że jest to soczewka .... +12 dioptrii
Pozwolę sobie więc dalej podrążyć temat. Jeżeli mam wadę +2 dioptrie to oznacza że muszę wykonać soczewkę +14 dioptrii?????
I czy oryginalnie dla ludzi bez wady wzroku jest 12 dioptrii na plusie? Ma ktoś sprawdzone informacje w tej materii? Można oczywiście zrobić sobie soczewki +14, plus 15 czy plus 16 dioptrii i metodą prób i błędów dochodzić do jakichś wniosków ale to z kolei związane jest z kosztami. Więc starając się ich uniknąć pytam szanowne grono czy ktoś jest "biegły w temacie" 
Wyjąłem soczewkę z lupki , która to "uchylnie" wysuwa się w kominku mojej mamki (RZ67) Poszedłem z tym soczewkowym szkiełkiem do zaprzyjaźnionego zakładu optycznego i tam mi zmierzono to szkiełko i wyszło że jest to soczewka .... +12 dioptrii

Pozwolę sobie więc dalej podrążyć temat. Jeżeli mam wadę +2 dioptrie to oznacza że muszę wykonać soczewkę +14 dioptrii?????

No ale co się dziwisz? Przecież to jest lupa. To szkło pozwala na patrzenie z bardzo bliska na matówkę. bez niego nie zobaczyłbyś nic ostrego.petelski pisze:tam mi zmierzono to szkiełko i wyszło że jest to soczewka .... +12 dioptrii
Tak.petelski pisze:Pozwolę sobie więc dalej podrążyć temat. Jeżeli mam wadę +2 dioptrie to oznacza że muszę wykonać soczewkę +14 dioptrii?????
Zapewne tak, choć może ktoś już tę soczewkę wymieniał. Ma ona coś na oprawce? Bo moja ma -1,5. Jeżeli Twoja nie ma nic, lub "0" to by mogło znaczyć, że masz oryginał dla ludzi bez wady wzroku. Moge iść z moją do mojego zaprzyjaźnionego optyka, jeżeli moja będzie miała +10,5 to się będzie zgadzało.petelski pisze:I czy oryginalnie dla ludzi bez wady wzroku jest 12 dioptrii na plusie?
Tak czy siak to musi być szkło na dużym plusie. Zwróć uwagę, że oryginalne plusy kończą się na chyba +2 bo to oznacza właśnie te 12+2.
14 dioptri to 71 mm. Warto zmierzyć odległość lupki w kominku od matówki. Jeżeli jest ona większa lub choćby równa, to przez takie szkło nic ostrego nie zobaczysz. Wtedy ta soczewka będzie robić za obiektyw i rzucać obraz z matówki na ekran w nieskończoności.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, 15:35 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
Na plastikowym kręgu trzymającym szkło jest biała kropeczka służąca do zgrania tego bagnetu przy wkręcaniu i dodatkowo napis Mamiya Japan. Nie ma oznaczeń ani na + ani na - . Na lupkach które są na ebayu widać np biały napis +1. Problem polega tylko na tym, że nigdzie nie można znaleźć +2. Wszędzie kończy się na +1
Do 330 występuje np +2 - ni chu-chu nie rozumiem. Nie były produkowane??????
Jeżeli przy okazji zechciałoby ci się sprawdzić u optyka swoje szkielko to pomogłoby mi to zapewne.
A ja swoją drogą pójdę jutro jeszcze raz do zakładu i poproszę czy nie zrobiliby mi na wzór mojej dwunastki takiej samej +14 dioptrii.
Jeny! Jak można zrobić fajną fotę jak nie jesteś w stanie doostrzyć? No chyba żeby przyjąć to za swój styl i zarobić na tym miliony dolarów

Do 330 występuje np +2 - ni chu-chu nie rozumiem. Nie były produkowane??????

Jeżeli przy okazji zechciałoby ci się sprawdzić u optyka swoje szkielko to pomogłoby mi to zapewne.
A ja swoją drogą pójdę jutro jeszcze raz do zakładu i poproszę czy nie zrobiliby mi na wzór mojej dwunastki takiej samej +14 dioptrii.

Jeny! Jak można zrobić fajną fotę jak nie jesteś w stanie doostrzyć? No chyba żeby przyjąć to za swój styl i zarobić na tym miliony dolarów

Nie rób tego bo może się nie udać, najpierw trzeba zmierzyć tę odległość o której dopisałem wyżej.petelski pisze:A ja swoją drogą pójdę jutro jeszcze raz do zakładu i poproszę czy nie zrobiliby mi na wzór mojej dwunastki takiej samej +14 dioptrii.
[ Dodano: Pon 16 Wrz, 2013 ]
Można se kupić dalmierz jak ja, kręgosłup też na tym zyskapetelski pisze:Jeny! Jak można zrobić fajną fotę jak nie jesteś w stanie doostrzyć? No chyba żeby przyjąć to za swój styl i zarobić na tym miliony dolarów

Mamka 7 to w moim przypadku na razie strefa pożądania. Na razie. Jak niespodziewanie nie zdechnę będę ją mial :) Ale póki co ćwiczę kręgosłup z RZ67 :)
Z tego jak szperam w necie i widzę, że jedyne korecyjne lupki to max +1 to odnosze wrażenie że masz słuszność pisząc o owych 71mm.
Ale próbując to wszystko ogarnąć - doszedłem do wniosków takich oto.:
1. lupki z plusem są dla dalekowidzów, zaś z minusem dla krótkowidzów. JA zaś potrzebuje korekty jedynie do czytania. Gdy mi lekarz dobiera okulary czaruje tak abym widział prawidłowo przy trzymaniu książki mniej więcej z odległości 25-30 cm. I tak jest przy moim +2. Gdy zbliżę książkę za bardzo(odległość się zmniejszy) tracę ostrość.
2. Uświadomiwszy sobie co napisałem postanowiłem poeksperymentować. Ustawiłem stabilnie moją mamkę, podniosłem lupkę i "gołym" okiem ustawiłem ostrość na tekście pisanym na jakiejś butelce. Następnie poprosiłem dobrzewidzącą (bez jakiejkolwiek wady wzroku) koleżankę aby spojrzała i ewentualnie skorygowała moje ustawienia tak, żeby literki były ostre (ja ustawiłem tak, że wg. mnie były ostre ). Koleżanka popatrzyła, pocmokała i powiedziała że ona nic nie będzie poprawiać - bo jest.... ostro.
3. Założyłem swoje okulary "do czytania" - popatrzyłem w lupkę - nieostro. I chyba dobrze, bo odległość do obrazka dużo mniejsza niż ta pod którą były zrobione okulary. Zdejmuję więc okulary - OSTRO. Ja widzę ostro i koleżanka widzi ostro.
NIC NIE ROZUMIEM
J.A. zlituj się i włóż do pustego, starego łba potrzebne informacje
I jeszcze jedno:
Jako że nigdy na oczy nie widziałem matówki z klinem może mógłbyś coś podpowiedzieć. Np. jaki model, gdzie kupić (szukać) i za ile żeby nie dać się zrobić w trąbę....
Jeżeli dobrze (czyli po chłopsku) dedukuję to w przypadku matówki z klinem ustawienie ostrości polega na "zgraniu" dwóch widocznych fragmentów obrazu w jeden? Czy coś pieprzę?
Póki co dzięki wielkie za cierpliwość do lamera
Z tego jak szperam w necie i widzę, że jedyne korecyjne lupki to max +1 to odnosze wrażenie że masz słuszność pisząc o owych 71mm.
Ale próbując to wszystko ogarnąć - doszedłem do wniosków takich oto.:
1. lupki z plusem są dla dalekowidzów, zaś z minusem dla krótkowidzów. JA zaś potrzebuje korekty jedynie do czytania. Gdy mi lekarz dobiera okulary czaruje tak abym widział prawidłowo przy trzymaniu książki mniej więcej z odległości 25-30 cm. I tak jest przy moim +2. Gdy zbliżę książkę za bardzo(odległość się zmniejszy) tracę ostrość.
2. Uświadomiwszy sobie co napisałem postanowiłem poeksperymentować. Ustawiłem stabilnie moją mamkę, podniosłem lupkę i "gołym" okiem ustawiłem ostrość na tekście pisanym na jakiejś butelce. Następnie poprosiłem dobrzewidzącą (bez jakiejkolwiek wady wzroku) koleżankę aby spojrzała i ewentualnie skorygowała moje ustawienia tak, żeby literki były ostre (ja ustawiłem tak, że wg. mnie były ostre ). Koleżanka popatrzyła, pocmokała i powiedziała że ona nic nie będzie poprawiać - bo jest.... ostro.
3. Założyłem swoje okulary "do czytania" - popatrzyłem w lupkę - nieostro. I chyba dobrze, bo odległość do obrazka dużo mniejsza niż ta pod którą były zrobione okulary. Zdejmuję więc okulary - OSTRO. Ja widzę ostro i koleżanka widzi ostro.
NIC NIE ROZUMIEM

I jeszcze jedno:
Jako że nigdy na oczy nie widziałem matówki z klinem może mógłbyś coś podpowiedzieć. Np. jaki model, gdzie kupić (szukać) i za ile żeby nie dać się zrobić w trąbę....
Jeżeli dobrze (czyli po chłopsku) dedukuję to w przypadku matówki z klinem ustawienie ostrości polega na "zgraniu" dwóch widocznych fragmentów obrazu w jeden? Czy coś pieprzę?

Póki co dzięki wielkie za cierpliwość do lamera