Slajdy co jest nie tak

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

I ktoś tu w innym wątku pisze o czytaniu ze zrozumieniem.
Weż kolego BW przestań.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Panowie bez kłótni proszę, bo one nic nie wnoszą do wątku.

A wracając do Slajdu czekam obecnie na wywołanie.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

"forsowanie" provii 100F na 400 to nie najlepszy pomysł, żeby nie napisać głupota.
taki przykład. coś mnie się pokiełbasiło i nie przestawiłem czułości z 400ASA na 100ASA kiedy fotografowałem na ektarze. to jest negatyw, ale pod wieloma względami zachowuje się jak slajd, zwłaszcza jeśli chodzi o tolerancję naświetlania. w domu, własnoręcznie wywołałem tego ektara (C41), uwzględniając zalecenia tetenala odnośnie "forsowania". efekt był taki, że coś tam było widać, ale ogólnie lepiej tego negatywu nie pokazywać. także tego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

rbit9n pisze:ale pod wieloma względami zachowuje się jak slajd, zwłaszcza jeśli chodzi o tolerancję naświetlania.
Nie wiem, co poszło u Ciebie źle, ale Ektar jest całkiem niezły, jeśli chodzi o tolerancję naświetlenia. Może nie aż tak, jak inne filmy C-41, ale też daleko mu do E-6:

http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... stops.html
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

widać mam obniżony próg tolerancji. dla mnie to niedoświetlone o 2EV wcale nie wygląda nieźle. poza tym sfotografuj żonę na ektarze -2EV. ciekawe czy powiesz mi, że twarz koloru amatora denaturatu wygląda nieźle.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

rbit9n pisze:ciekawe czy powiesz mi, że twarz koloru amatora denaturatu wygląda nieźle.
Powiem, że Ektar nie nadaje się do portretów większości osób rasy kaukaskiej, ale to tym to chyba wszyscy już wiedzą.... ;-)
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Odebrałem dzisiaj slajd z wołania z forsowaniem na pierwszy rzut oka kolory ładne, ale 8 klatek przepaliłem totalnie. Musze jeszcze poćwiczyć na pewno jest sporo lepiej bo nie mam ostrych cieni ale lekkie przepały wyszły miejscami, no i wreszcie nie jest blady jak nie wiem co.
ODPOWIEDZ